Beslenme masaya yatırıldı

Çerkezköy Belediyesi ve Özel Optimed Hastanesi işbirliği ile düzenlenen panelde okul çağındaki çocuklarda beslenme konusu masaya yatırıldı.

Çerkezköy 4.03.2015 16:30:00 0
Beslenme masaya yatırıldı

İLETİŞİMİNİ ARTIRDIĞI BİR DÖNEM

Önceki gün saat 17.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Özel Optimed Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Ünlüdağ katıldı. İlkokul çağının, çocuğun ailesinden ilk kez uzun saatler ayrıldığı ve çevresi ile iletişiminin arttığı bir dönem olduğunu ifade eden Ünlüdağ “Aileler bu zamana kadar çocuğun beslenme düzenini yakından takip etme imkanına sahipken, artık çocuğun okula başlaması ile sürekli yanında olamayacakları için daha kontrollü davranmalı ve bu konuda çok duyarlı davranmalıdırlar” dedi.

GELİŞİMLERİ İÇİN ÖNEMLİ

Çocukların bol bol sebze tüketmelerinin gelişimleri için önemli olduğunu ifade eden Ünlüdağ “Et gurubunda da çocuklara beyaz et olarak tavuk, kırmızı et, deniz ürünlerinden balık, eğer bunlar yedirilemiyorsa kuru yiyeceklerden bakla, nohut gibi yiyecekler yedirilmeli” dedi. Posalı yenilen meyvelerin daha faydalı olduğunu dile getiren Ünlüdağ “Özellikle portakal posalı olarak tüketildiğinde çok daha yararlı. Portakal ve mandalinayı posalı yemek bağırsak sağlığı için de önemli” dedi.

 

 

BEYAZ EKMEKTEN KAÇINILMALI

Beyaz ekmekten mümkün olduğunca kaçınılması, yerine bol tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Ünlüdağ “Sürekli büyüme ve gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden doğrudan olumsuz etkileniyor. Bu konuda çocukların doğru beslenmelerine çok dikkat edilmeli” dedi. Okul çağında çocukların hem besleyici değeri yüksek hem de severek tüketebilecekleri gıdalarla beslenmeleri gerektiğini ifade eden Ünlüdağ “Çocuğunuzu okula, uygun özelliklerde ve uygun besinlerle doldurulmuş bir beslenme çantası ile yollamanız çocuğunuzun sağlıklı bir büyüme ve gelişme sağlayabilmesi için önemli bir anahtardır” dedi. Çocukların beslenme çantalarında süt ve süt ürünlerinin de bulunması gerektiğini ifade eden Ünlüdağ, sütün menüde bulunmadığı günlerde küçük paket yoğurtlar veya kutu ayranların beslenme çantasına konulabileceğini dile getirdi. Et ürünlerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Ünlüdağ “Oda sıcaklığında saklanması en zor olan besin grubu et ürünleridir. Bu sebeple, beslenme çantasına konulan bu tür besinlerin uzun süre bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor” dedi.

SEBZE VE MEYVE MUTLAKA YER ALMALI

Yemek menüsü ile ilgili de konuşan Diyatisyen Tuğçe Ünlüdağ “Beslenme çantasında en sık yer alan tahıl ürünü ekmektir. Ekmeğin dışında, çocuğun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börek de çantasına konulabilir. Patates salatası veya pirinç pilavı gibi besinlerin beslenme çantasında yer almaması daha uygundur. Çocuğunuzun vitamin ihtiyacını karşılaması için, sebze ve meyvelerin mutlaka beslenme çantasında yer alması gerekiyor” dedi.

 

 

YETERLİ MİKTARDA SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

İçecek konusunda da konuşan Ünlüdağ “Beslenme çantalarına dökülür diye içecek koymamak ya da ‘içeceğini kantinden alırsın’ demek çözüm değil. İçeceği yanında olmayan çocuk, asitli ve şekerli içeceklere yönelecektir” dedi. Çocukların yeterli miktarda su içmeleri gerektiğini de ifade eden Ünlüdağ “Yeterli su tüketimini sağlamak ve sağlığa uygunsuz suları tüketmesini engellemek için, beslenme çantasına su koymak, güzel bir çözümdür. Çantasındaki su tükendiğinde ve susuzluk hissettiğinde kapalı satılan şişeleri tercih etmesinin daha sağlıklı olduğu çocuğa anlatılmalıdır” dedi.

SERİN YERDE MUHAFAZA EDİLMELİ

Beslenme çantalarının serin yerde muhafaza edilmesi gerektiğini ifade eden Ünlüdağ “Güneş altında saklanan bir beslenme çantası hem çocuğunuzun sağlığını tehdit eder, hem de içinde bulunan yiyeceklerin tadını bozacağı için çocuğunuzun açıkta satılan besinlere yönelmesine neden olabilir” dedi.

KATILIM YOĞUN OLDU

Panele Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, Belediye Meclis Üyesi Rağbet Erol CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, Optimet Hastanesi Başhekimi Dr.Elif Sözer, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Anadolu Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Dr. Nurtekin Erol ve vatandaşlar katıldı.

Çerkezköy Haber / Burak ALMACI


0282 726 91 91
0282 747 65 10