Rüzgar enerji santralleri meclis gündeminde

Saray'a kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santrallerini (RES) Meclis gündemine taşıyan CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM Başkanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris GüllÃ?

Tekirdağ 20.03.2015 13:44:00 0
Rüzgar enerji santralleri meclis gündeminde

BİTME NOKTASINA GELECEK

Yerleşim alanlarının yakınına kurulan Endüstriyel Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) insan sağlığına, canlı yaşamına zarar verdiğini, doğayı katlettiğini ifade eden Yüceer, “Safaalan ve Küçükyoncalı mahallelerini kapsayan 4 bin 700 hektarlık alana 70 adet RES yapılmak isteniyor. Hayvancılık da tarım da bitme noktasına gelecek” dedi.

HER GİRİŞİMİN KARŞISINDA OLACAĞIZ

Geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlamaya çalışan Saraylılar’ın ormanına, suyuna, doğasına sahip çıkarak; insan sağlığına, doğaya zarar verecek bu girişime karşı STÖ’lerle birlikte örnek bir mücadele sergilediğini ifade eden Yüceer “Geçtiğimiz yıl Saray Güngörmez’e ormanlık alanın içerisine yapılması planlanan kuvarsit ocağı için, STÖ’lerle, Saraylılar’la ortak bir mücadele verdik ve başarılı olduk.Süreç durduruldu. Bu mücadelede de Saray’la birlikte olacağız. Geleceğimize sahip çıkacağız. Doğamızı, yaşam alanlarımızı katledecek her girişimin karşısında olacağız” diye konuştu.

BAKAN GÜLLÜCE’YE SORDU

Yüceer, Bakan Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde “Tekirdağ’ın Saray ilçesine RES yapmak için herhangi bir başvuru var mıdır/Kaç şirket başvurmuştur? Rüzgar santrali kurulması için ÇED raporu alınmış mıdır? Alınmış ise sonucu nedir? RES’lerin nereye yapılması planlanmaktadır? Rüzgar enerji santralleri kaç bin hektar alanı kaplayacaktır? ÇED raporu hazırlanırken tarıma ve hayvancılığa, insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır? Kurulacağı belirtilen RES’lerin özelde Tekirdağ, genelde ise Trakya’nın doğası ve insan sağlığına etkileri hakkında bakanlığınızın yaptığı ya da yaptırdığı inceleme var mıdır? Yapılmışsa incelemenin sonuçları nelerdir? Saray’da kaç rüzgar tribünü kurulması, toplam ne kadar elektrik üretimi yapılması planlanmaktadır? Kurulacak rüzgar santralleri için bölgede hangi önlemler alınmıştır? RES’lerin yerleşim alanlarının, meraların, tarım alanların, ormanlık alanların yakınına yapılmasına karşı çıkan Saraylılar’ın iradesi dikkate alınacak mıdır? Tekirdağ ve Trakya’nın başka bölgelerinde RES projesi için başvuru yapılmış mıdır?” sorularını sordu.

Çerkezköy Haber 


0282 726 91 91
0282 747 65 10