Erdoğan, İç Güvenlik Paketi'ni onayladı

"İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

5.04.2015 18:13:00 0
Erdoğan, İç Güvenlik Paketi

HANGİ DÜZENLEMELERİ İÇERİYOR?

Yasa kapsamında kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan" bulundurulmayacak ve taşınmayacak. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

TCK KAPSAMINA ALINDI

Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek. Sentetik uyuşturucu maddelere yönelik cezai yaptırımın daha caydırıcı hale getirilmesi için, bonzai ve türevi uyuşturucu maddeler de TCK kapsamına alınacak. Bu maddelerin imali ve satışına yönelik ceza yarı oranında artırılacak.

VALİ GEREKEN EMİRLERİ VEREBİLECEK

Vali, lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek. Kanunda belirtilen hükümler çerçevesinde, mülki amirler tarafından belirlenecek kolluk amirlerince 48 saate kadar gözaltına alma kararı verilebilecek.

YAŞ SINIRI 30’A ÇIKARILDI

Yasa ile polis alımındaki üst yaş sınırı 28'den 30'a çıkarıldı. Polis koleji kapatılacak ve burada öğrenimine devam eden öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav puanları dikkate alınarak, durumlarına uygun okullara naklen kaydedilecek.  Jandarmanın askeri görevleri haricindeki diğer görevleriyle ilgili eylem ve işlemleri; İçişleri Bakanlığı, valiler ve kendi amirleri tarafından denetlenecek ve teftiş edilecek. Belediye sınırları içinde olmakla birlikte, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev ve sorumluluk alanı olarak tespit edilebilecek.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10