Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu'nun 2.'si düzenlendi

Cem Vakfı Çorlu Şubesi ve Çorlu Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu'nun 2.'si Çorlu'da yapıldı.

Çorlu 13.04.2015 13:28:00 0
Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu

2 GÜN SÜRDÜ

2 gün süren sempozyumda Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Müftüsü Adem Gülmek, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Cem Vakfı Çorlu Şubesi Başkanı Muzaffer Birdal ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Cem Vakfı Çorlu Şubesi Başkanı Muzaffer Birdal, Gazi Üniversitesi Türk Kültür ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Gümüş,  Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzeddin Doğan ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan konuşma yaptı.

FETİH SADECE SAVAŞLARLA GERÇEKLEŞMEDİ

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Türklerin Balkan coğrafyasını fethinin yalnızca savaşlarla gerçekleşmediğini belirterek “Tahta kılıçlı erenler kurdukları dergâhlarla yöre halkının gönüllerini de fethetmiş ve bu sayede Balkan coğrafyası İslamın tasavvufi yüzüyle tanışmıştır. Yaklaşık altı yüz yıllık bir zaman sonrasında bile bu dergâhlar, türbeler Balkan coğrafyasında yaşamaya devam etmektedirler. Adeta atalarımızın, tarihimizin sessiz birer mührü gibi varlığını sürdürmektedirler” dedi. Cem Vakfı yöneticileri Başkan Baysan’a sempozyuma ev sahipliği yapmasından dolayı şilt takdim etti.

SUNUMLAR YAPILDI

Sempozyumda Doç. Dr. Rıza Yıldırım - Tarihi ve Menkıbevi Kaynaklara Göre Seyyid Ali Sultan, Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili ‘Kuruluşundan 19. Asra Kadar Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan) Zaviyesi'nin Durumu’, Yrd. Doç. Dr. Selahattin Tozlu ‘1826-1852 Tarihleri Arasında Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan) Zaviyesi'nin Durumu’, Prof. Dr. Ayşe Kayapınar ‘Kızıldeli, Otman Baba ve Yağmur Baba Üçgeninde Alevi-Bektaşi Tekke ve Zaviyeleri’, Prof. Dr. Eustratiur Ch. Zenginis ve Markella Despina Bakouri ‘Batı Trakya’da Bektaşi Tekkeleri’, Prof. Dr. Levent Kayapınar ‘Osmanlı Döneminde Dimetoka’da Tekke ve Zaviyeler’, Doç. Dr. Paschalis Androudis ve Dr. Samia Samara ‘Teselya'da İki Bektaşi Tekkesi: Tempi'deki Hasan Baba ve İreni (Pharsala)'Deki Dorbalı Sultan’, Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık ‘Trakya ve Batı Trakya’da Yaşayan Seyyid Ali Sultanlılarda Nevruz Nefesleri’, Dr. Nevena Gramatikova ‘Balkanların Dini ve Siyasi Tarihi Açısından İki Kaynak: Ali Sultan ve Demir Baba Velayetnamelerinin Karşılaştırılması’, Yrd. Doç. Dr. Seyhan Kayhan Kılıç ‘Çamlıca Süreğinde Ocak ve Ata Kültü Olarak Seyyid Ali Sultan’, Mehmet Koç ‘Seyyid Ali Sultan ve Civarında Yaşayan Horasan Erenleri’, Dursun Gümüşoğlu ‘Kızıldeli Evladı Bir Şair Sadık Abdal’ konulu sunumlar yaptı.

Çerkezköy Haber 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10