Kozuva, Tekirdağ'daki oda ve borsaların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi

Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafından düzenlenen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın bu yıl 8.'si gerçekleştirildi. Şuraya katılan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Ba?

Çerkezköy 13.04.2015 18:16:00 0
Kozuva, Tekirdağ

Tekirdağ’ın bir lojistik merkeze dönüşmesi için mevcut projelerin hızlandırılması, eksikliklerin tamamlanması ve yeni projeler hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kozuva “Teşvik sisteminin ilgili bölgede bulunan ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını da dikkate almak gerekiyor. Ayrıca tarım ve hayvancılık alanında arazi toplulaştırılmasına yönelik adımların acilen atılması gerekiyor” dedi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU DA KATILDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştiren Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na 81 ilin Oda-Borsa Başkanlarının yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğu ve ilgili bakanlar da katıldı. Toplantıda, Tekirdağ’ın sorunları Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva tarafından dile getirildi.

SANAYİ HAVZASININ ÖNEMLİ BİR PARÇASINI OLUŞTURUYOR

Tekirdağ ile ilgili bilgi veren Süleyman Kozuva, Tekirdağ’da 9 oda ve borsa bulunduğunu ifade etti. Tekirdağ’ın, Sakarya, Bursa, Kocaeli ve İstanbul’u saran Türkiye’nin en büyük sanayi havzasının önemli bir parçasını oluşturduğunu söyleyen Kozuva “Hızlı sanayileşme bölgeye önemli bir nüfusun toplanmasına ve ilde yapılan kamu yatırımlarının artmasına neden olmuştur. Tekirdağ, bu gelişmeler sonucunda Türkiye’nin ekonomik ve sosyal olarak en gelişmiş 10 ili arasına girdi” dedi.

ÖNCELİKLİ SORUNLARA DEĞİNDİ

Tekirdağ’daki oda ve borsaların belirledikleri öncelikli sorunlara da değinen Kozuva “Tekirdağ coğrafi konumu itibariyle lojistik açıdan önemli bir bölge. Trakya Bölgesi; üç denize kıyısı olan, ülkemizin en önemli ihracat partneri olan AB bölgesine yakınlığı, denizyolu-karayolu-demiryolu bağlantılarıyla kombine taşımacılığa olanak sağlayan güçlü ulaştırma altyapısına sahip bir bölgedir” dedi. Tekirdağ’ın bir lojistik merkeze dönüşmesi için mevcut projelerin hızlandırılması, eksikliklerin tamamlanması ve yeni projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Kozuva “Tekirdağ-Muratlı demiryolu bağlantısı sağlanmış Tekirdağ TDİ limanının yeniden özelleştirilmesi ve aktif duruma getirilmesi gerekmektedir. Tekirdağ Yat Limanının özelleştirilmesi gerekmektedir. Bölgemizde 13 adet faal OSB bulunmaktadır. Ancak, bu OSB’lerin hiçbirinin demiryolu ile Tekirdağ TDİ ve Asyaport limanlarına bağlantıları yoktur. Ulaşım yollarına yapılan yatırımlar artırılmalıdır. Özellikle Hayrabolu ilçemizin ana arterlere olan bağlantı yollarının duble yol olması gerekmektedir. Bu kapsamda Eskiköy sınır kapısı aktif hale getirilmelidir. Fuar alanlarının ve Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin kurulumu aktif olarak desteklenmelidir” dedi.

ÇERKEZKÖY 29. SIRADA

Tekirdağ’ın yatırım teşvikleri bölgeler sıralamasında 2. bölgede yer aldığını ifade eden Kozuva, teşvik sisteminin ilgili bölgede bulunan ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını dikkate almadığını belirtti. DPT’nin ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasından örnekler de sunan Kozuva, “Tekirdağ’da sanayileşmenin ve kamu yatırımlarının yoğun olduğu Çorlu ve Çerkezköy gibi ilçeler gelişmişlik sıralamasında ön sıralardayken, Malkara, Hayrabolu, Şarköy gibi ilçeler çok daha geri sıralarda yer alıyor. Örneğin, gelişmişlik sıralamasında Çorlu 15. Çerkezköy 29. sıradayken, Hayrabolu 267. sırada” dedi.

GELİŞMİŞLİK FARKLILIKLARI DİKKATE ALINMALI

Bu durumun bu ilçelerdeki Organize Sanayi Bölgelerinin dolmamasına, sanayinin gelişememesine ve ilçelerin göç vermesine yol açtığını ifade eden Kozuva, “Göç alan iller arasında baş sıralarda yer alan Tekirdağ’ın yukarıda adı geçen ilçeleri göç vermektedir. Bölgesel teşvik sisteminde ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının dikkate alınması gerekiyor” dedi.

TARIMDA YAŞANAN SORUNLARA DA DEĞİNDİ

Tarımda yaşanan sıkıntılara da değinen Süleyman Kozuva “Tekirdağ sanayide olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta da gelişmiş bir il. Tarım ve hayvancılık alanında arazi toplulaştırılmasına yönelik adımların acilen atılması gerekmektedir. Bölgemizde araziler giderek daha küçük ve çok parçalı hale geliyor. Bu ise ekonomik tarım yapılmasını engelliyor ve tarımsal üretimde maliyet artışı ve verimsizlik sorununu ortaya çıkarıyor. Ayrıca ürün çeşitlendirmesine yönelik ilave destekler sağlanmalıdır” dedi.

Çerkezköy Haber 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10