Çanakkale Gezici Müzesi Kapaklı'da

Çanakkale 100. yıl etkinlikleri kapsamında Türkiye'yi dolaşan Çanakkale Gezici Müzesi, dün de Kapaklı Anadolu Lisesi salonunda ziyarete açıldı.

Kapaklı 14.04.2015 18:35:00 0
Çanakkale Gezici Müzesi Kapaklı

Müzede Çanakkale Savaşı'ndan kalma savaş malzemeleri, şehit ve gazi mektupları, mermi kovanları, mataralar, askeri kıyafetlerin yanı sıra, Kapaklı’dan şehit olanların isimlerinin yer aldığı şehitlik anıtı da yer alıyor. Müze Cuma gününe kadar ziyaret açık olacak.

METREKAREYE 6 BİN MERMİ DÜŞTÜ

Dün saat 11.00’da düzenlenen açılış törenine Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Yılmaz Saç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Başkan Yardımcısı Adem Sekmen, Kapaklı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Ayşegül Ölke, Kapaklı Belediyesi Danışmanı Veli Çeken, Çanakkale Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, Okul Müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Çanakkale Gezici Müzesi’nin açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılışın ardından müzede bulunan parçalarla ilgili bilgi veren Çanakkale Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yürükaslan “Çanakkale Savaşı’nda metrekareye 6 bin adet mermi düştü” dedi.

ÇİVİ BOMBASI İLE SAVAŞ SUÇU İŞLENDİ

Çanakkale Savaşı'nda ''çivi bombası'' kullanan İngilizlerin, Türk askerleri için özel ürettikleri zehirli çivilerle savaş suçu işlediğini belirten Yürükaslan, bu çivilerin, uçaklar vasıtasıyla cephelere dağıtıldığını, Çanakkale'de zaten ayağında doğru dürüst çarık dahi olmayan binlerce Mehmetçik’in, yukarıdan atıldığı zaman mutlaka bir tarafı dik kalan bu zehirli çivilere basarak kangren olduğunu belirtti.

GENÇLERE O HAVAYI YAŞATABİLİRİZ

Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz de müze gezisi sonrası yaptığı açıklamada, bütün gençlerin Çanakkale’ye gitmesini sağlayamayacaklarını, ancak Gezici Çanakkale Müzesi sayesinde gençlere o havayı yaşatabileceklerini ifade etti. “Çanakkale ile ilgili herhangi bir şeyi 100 defa görsek de duygulanmamak elde değil” diyen Gürbüz, Çanakkale’nin, müthiş savaş suçlarının işlendiği bir yer olduğunu dile getirdi.

YETİŞMİŞ BİR NESLİ KAYBETTİK

Bütün düşmanların, bize karşı hiçbir kural gözetmeden saldırdığını ifade eden Gürbüz “Eğer bugün buradaysak, bunu Çanakkale’de şehit düşen atalarımıza borçluyuz. Çünkü o dönem millet olarak top yekun savaşa girdik” dedi. Çanakkale’de yetişmiş bir nesli kaybettiğimizi belirten Gürbüz, ülkemizin 20 yılını kaybettiğini, okulların o yıllarda mezun veremediğini belirtti. Kaymakam Gürbüz ve protokol üyeleri, açılışın ardından Çanakkale Gezici Müzesi’nin açılış töreninin ardından Anadolu Lisesi sınıflarını dolaşarak öğrencilerle bir araya geldi.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10