Satranç'ın şampiyonları belli oldu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Satranç Turnuvası 18-19 Nisan tarihlerinde İbni Sina İlkokulu'nda gerçekleştirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kapaklı Belediyesi ve Kapaklı TSF T

Kapaklı 20.04.2015 18:12:00 0
Satranç

88 SPORCU KATILDI

Turnuvaya Kapaklı’da okuyan ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Turnuva öncesi okullar kendi içlerinde okul için turnuvalar düzenleyerek ilk dörde giren sporcularını belirlediler. Bu sporcular Kapaklı Gazi İlkokulundan 12,Mehmet Elfide Erdegül İlkokulu  4,Sanayiciler İlkokulu 12,İrfan Fatma Mandalı İlkokulu 8,Cumhuriyet İlkokul- Ortaokul 8,İbni Sina ilkokulu 8,Karaağaç İlkokulu 4, Bahçeağıl ilkokul-ortaokul 4, Yanıkağıl İlkokul-Ortaokul 4,  Halk Eğiti Merkezi 12 , Yıldızkent Ortaokulu 4,Belediye Ortaokulu 4 ve  Kapaklı Gazi Ortaokulu  4 olmak üzere toplamda 41 kız 47 erkek  88 sporcu yarışmaya katıldı.

İKİ GÜN SÜRDÜ

Cumartesi günü birinci, ikinci ve üçüncü tur karşılaşmalarının yapıldığı satranç turnuvasında Pazar gün ki finallerde ise dört, beş ve altıncı tur karşılaşmaları yapıldı. İki gün süren turnuvada hakemliği ise İlyas Saldıran, Murat Bekdaş, İbrahim Yücetürk ve Mehmet Sah yaptı. Satranç turnuvasında minikler kategorisinde 56, küçükler kategorisinde ise 32 öğrenci ter döktü.

“SAKİN BİR KAFA İLE GİTMEMİZİ SAĞLAR”

Turnuva öncesi açılış konuşması gerçekleştiren İbni Sina İlkokulu Müdürü ve aynı zamanda TSF Kapaklı Temsilcisi  Murat Bekdaş,amaçlarının Kapaklı’da  yetenekli öğrencileri tespit ederek Türk satrancında hak ettikleri yerlere getirmek  , ilçemiz   satrancını daha ileriye taşımak olduğunu ayrıca tüm  Kapaklı  öğrencilerini satrançla tanışarak ders başarılarını hayat başarılarını artırmak için çaba harcadıklarını belirti.Bekdaş “ Kapaklı TSF Temsilciliği olarak , zihinsel gelişimde önemli bir yeri bulunan ve öğrencilere yararlı alışkanlıklar kazandıran satranç sporuna verdiğimiz destek her zaman sürecektir. Dört bin yıldan bu yana oynandığı bilinen ve kuralları beş yüz yıldır değişmeyen satranç, bireylerin yaşama hazırlamasına ve onların yaşamla sıkı bağ kurmalarına yardımcı olan bir strateji geliştirme sporu olarak tanımlanmaktadır. Satranç insana mücadele ruhu kazandırır, problemleri çözmede kişiye ısrarcı olmayı ve pes etmemeyi öğretir. Satrançta başarılı olmak sakin  ve sabırlı  olmaya bağlıdır. Bu da bize hayatta olayların üzerine sakin bir kafa ile gitmemizi sağlar. Satrançta sonuç alabilmek için doğru karar vermek, mantıklı hareket etmek, bütün kombinezonları ve riskleri görmek gerektiğini biliyoruz. Başarılı olan bütün insanların hayatında bu  sözler yatıyor. Satranç zorluklarla dolu olan dünyanın en güzel oyunudur. İnsanı güçlendiren de hayatın zorluklarıdır” dedi.

ÖĞRENCİLERE BAŞARILAR DİLEDİ

Satrançta her parçanın kendi işlevi olduğunu kaydeden Bekdaş “ Bazıları zayıftır,bazıları ise güçlü.Bazıları oyunun başında işe yarar, bazılarıysa sonunda.Ama kazanmak için hepsini kullanmak zorundasın. Aynen hayatta olduğu gibi,satrançta da skor tutulmaz.On parçanı kaybedip, yine de kazanabilirsin oyunu. Satrancın güzelliği budur işte. İşler her an tersine dönebilir.Kazanmak için yapman gereken tek şey tahtanın üzerindeki olası hamleleri ve anlamlarını iyi bilmek ve karşındakinin ne yapacağını kestirmek. Öğretmenlik vicdan ve sorumluluk gerektiren önemli mesleklerin başında gelmektedir. Vicdan ve sorumluluk sahibi olan insanlar başkalarının iyiliği ve rahatı için mücadele eder. Bu doğrultuda hafta sonu hiçbir menfaat beklemeksizin turnuvada görev alan öğretmenimize ve  centilmence mücadele eden   öğrencilerimize teşekkür eder başarılarının devamını dilerim” diye konuştu.

HAMLEYİ GÜRBÜZ VE AKGÜN YAPTI

Satranç turnuvası 5.turunda Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz,Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı Ak Parti  İlçe Başkanı Salih Bezgin ve İlçe Teşkilatı, Ak Parti Milletvekili Adayı Mehmet Akgün ve Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant öğrencilerin heyecanına ortak oldular.Beşinci turun başlama hamlesini ise Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ve Tekirdağ Milletvekili adayı Metin Akgün yaptı.

BAŞARILAR DİLEDİ

Programda konuşma yapan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz “ İki gün boyunca sabırlı bir şekilde turnuvada öğrencilerin başında olan ailelere teşekkür ederek . Satranç akıl oyunlarının en büyüdür. Piyon gelip piyon gitmemek gerekiyor. Şah ve vezir olmak için mücadele etmek gerekiyor. Satranç’a hakim olan etrafına ve hayatına da hakim olur. Ben satranç’ı masa sporu olarak görmüyorum. Dereceye girecek sporcularımızı şimdiden  kutluyorum, derece giremeyen öğrencilerimiz ise diğer turnuvalara daha iyi çalışarak azimle başarı elde ederler. Öğrencilerimize de başarılar diliyorum” dedi.

KASPAROVLAR BELLİ OLDU

Turnuvada Minikler Kızlar kategorisinde Kapaklı Gazi İlkokulu öğrencisi Asiye Avcı birinci olurken, Kapaklı Gazi İlkokulu öğrencisi Tuğba Avcı ikinci, Mehmet Elfide Erdegül İlkokulu öğrencisi Hilal Yalvaç ise üçüncü oldu. Minikler Erkekler kategorisinde İrfan Fatma Mandalı İlkokulu öğrencisi Kerem Biçer üçüncü, Sanayiciler İlkokulu öğrencisi Yunus Yılmaz ikinci olurken, Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Hakan Karacan ise birinci oldu. Küçükler Kızlar kategorisinde Kapaklı Belediye Ortaokulu öğrencisi Hayrunisa Bilen üçüncü, İbni Sina İlkokulu İrem Sude Bekir, Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Semanur Yörük birinci oldu. Küçük Erkekler kategorisinde ise Yıldızkent Ortaokulu öğrencisi Kamil Mert Yurduseven birinciliği kimseye kaptırmazken, Kapaklı Belediye Ortaokulu öğrencisi Nurkan Şişmanoğlu ikinci, Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Emircan Teke ise üçüncü oldu. Turnuvaya dereceye giren öğrencilere ödülleri ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında gerçekleştirilecek programda verilecek. 

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10