Verimlilik ve girişimcilik anlatıldı

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu tarafından "Verimlilik ve Girişimcilik" konulu panel düzenlendi.

Çerkezköy 27.04.2015 19:57:00 0
Verimlilik ve girişimcilik anlatıldı

SUNUM YAPILDI

Saat 14.00’de ÇEMYO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan NKUTEK Genel Müdürü Prof.Dr. Bülent Eker, Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Ddr. Aysun Sağbaş, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, HEMA Endüstri Holding Bakım Departmanı Müdürü Göktuğ Yalçın “Verimlilik ve Girişimcilik” konusunu ele aldı.

 “DOĞAL KAYNAKLAR KULLANILIYOR”

Programın açılış konuşmasını yapan NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Buluş panelin hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Etkinliğin önemli olduğunu kaydeden NKUTEK Genel Müdürü Prof.Dr. Bülent Eker de “Etkinliğin içinde verimlilik, enerji, ileriye dönük vizyonlar var. Bütün bunları panelist arkadaşlar sizlere açıklayacak. Verimlilik konusu içersinde son yıllar içinde eko verimlilikten bahsediliyor. Doğal kaynaklar kullanılıyor. Bulunduğumuz ortamlarda verimlilik vazgeçilmez bir duruma gelmiştir” dedi.

“ENDÜSTRİ VERİMLİLİĞİ ANLATILDI”

Programda Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Ddr. Aysun Sağbaş da “Endüstride verimlilik” konusunu anlattı. Sağbaş “Verimlilik doğru ürün ve hizmeti doğru kalitede, doğru hızda, doğru miktarda, doğru zamanda kuruluşa yüksek katma değer sağlayarak doğru kaynaklarla doğru biçimde çevreye zarar vermeden üretmektir. Verimlilik artışını maliyetleri azaltarak, daha süratli çalışarak, büyümeyi başararak, etkin çalışarak, kısıntıya giderek karşılayabiliriz” dedi.

“MİLLİ GELİR DÜZEYİNDE ARTIŞA YOL AÇAR”

Verimlilik artışının etkilerinden bahseden Sağbaş “Çalışanlar daha iyi çalışma koşullarında ve daha kısa çalışma süresinde daha çok ücret alır. İşveren yeni yatırım imkanları sağlayacak kaynaklar sağlar. Üretici daha ucuz maliyetle yüksek kazanç elde eder. Ülke sağlıklı bir büyüme ile hızla kalkınır. Verimlilik düzeyi ülkenin rekabet gücünü belirler. Verimlilik artışı istihdamı artırır. Verimlilik artışı milli gelir düzeyinde artışa yol açar” dedi. Yalın üretim hakkında da bilgi veren Sağbaş “Yalın üretim üretime yük getiren tüm israflardan arınmayı hedef alan bir yaklaşım olup ana stratejisi hızı artırıp, akış süresini azaltarak kalite, maliyet, teslimat, performansını aynı anda iyileştirmektir. Üretimi artırmanın tek yolu eldeki kaynakları daha çok üretim yaparak hazırlamaktır” dedi.

54 BİN 906 OLDU

Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal ise Tekirdağ’da ve ülkemizde enerji verimliliği hakkında bilgi verdi. Enerji verimliliğinin anlamını açıklayan Akçal “Tüketilen enerji miktarının üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmaya ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesini enerji verimliliği denir. Ülkemizde 2009 yılında 29 bin 905 enerji ithalatı yapılırken, bu rakam 2014 yılında 54 bin 906 oldu. Ülkemiz enerji tüketiminin sektörel dağılımındaki en büyük bay ise sanayi sektörüne ait. Ülkemizde sanayi sektöründe enerji tasarruf potansiyelinin sektörlere göre değişmekle birlikte ortalama yüzde 20 civarında bulunduğu konunun uzmanları tarafından ifade edilmekte, bunun yarısının ise rahatlıkla tasarruf edileceği belirtilmektedir” dedi.

ELEKTRİK TÜKETİMİNDE TEKİRDAĞ 5. SIRADA YER ALIYOR

Dünya’da Türkiye’nin enerjiyi 38 birim kullandığını kaydeden Akçal “Japonya 9, Amerika Birleşik Devletleri 25, Yunanistan 20 birim kullanırken, dünya ortalaması ise 29 birim oldu. Elektrik tüketiminde Tekirdağ 4 milyon 600 bin 576 kilowat ile on ikinci sırada yer alıyor. Sanayi Elektrik tüketimi sıralamasında ise Tekirdağ Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Bursa’nın ardından beşinci sırada yer alıyor. Özellikle sanayi elektriği tüketiminde Tekirdağ’ın ilk beşte yer alması, doğalgaz, linyit ve taş kömürü gibi diğer enerji kaynaklarının tüketiminde de ön sırada yer aldığını göstermektedir” dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAMPANYASI BAŞLATILDI

31 Aralık 2014 tarihi itibariyle Tekirdağ’da Sanayi Sicile kayıtlı bin 485 sanayici bulunduğunu kaydeden Akçal “Sanayi Sicil Kanunu kapsamı dışında kalan ve sanayi siciline kaydı olmayan firmalarla birlikte bu rakamın yaklaşık 2 bin 500 civarında olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde sanayi siciline kayıtlı sanayicisi sayısı ise 120 bin civarındadır. Bu konuda Kalkınma Ajansı desteklerinde de istifade ederek, ücretsiz ilimizde talepte bulunan tüm firmaları kapsayacak ücretsiz enerji taraması uygulaması yapılmaktadır. Bunun için Tekirdağ’da Ticaret ve Sanayi Odaları ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlarının katılımı ile bir toplantı yapılarak konu hakkında bilgilendirme ve çalışma yapılarak enerji verimliliği kampanyası başlatılmıştır” açıklamasında bulundu

VALİ YARDIMCISI DA KATILDI

Programda daha sonra Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, HEMA Endüstri Holding Bakım Departmanı Müdürü Göktuğ Yalçın sunum yaptı. Programa Tekirdağ Vali Yardımcısı Adil Karataş, AK Parti Tekirdağ Milletvekili adayı Ayşe Doğan, Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Adnan Şahin, NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Buluş, öğretim elemanları, Veliköy Mahalle Muhtarı Ersan Albayrak ile öğrenciler katıldı. Panel dolayısıyla okulda dersler iptal edilirken, panele öğrenciler dışında fazla ilgi olmadı.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10