Gaziler Barış Harekatı'nı anlattı

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği "Kıbrıs Barış Harekatı" konulu konferans düzenledi.

Çerkezköy 28.04.2015 18:16:00 0
Gaziler Barış Harekatı

KATILIM YOĞUN OLDU

Saat 10:00’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Rüştü Eryılmaz, Çerkezköy Merkez  Komutanı Piyade Binbaşı Şener Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan,  AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Halk Eğitimi Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, öğrenciler, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler katıldı.

“GAZİLER MAĞDUR DEĞİL MAĞRURDUR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan Birinci ve ikinci Barış harekatında bizler gibi savaşı yaşayan arkadaşlarımızdan bugün o savaşları dinleyeceğiz” dedi. Hasan Hüseyin Yarlıgan’ın konuşmasının ardından Muharip Gaziler Çerkezköy Temsilciliğinden Hüseyin Özsoy ve Fuat Karataş Barış Harekatı esnasında yaşadıklarını anlattı. Kıbrıs Gazisi Şinasi Eryiğit de “68 şubemiz ve 47 temsilciliğimiz bulunuyor. Şehitlik ve gazilik ülke toprakları için elde edilen en büyük varlıktır. Gaziler Mustafa Kemal Atatürk’ün birer temsilcileridir. Gaziler mağdur değil mağrurdur” dedi.

“493 ARKADAŞIMIZI DNA İLE ARIYORUZ”

Konferansta konuşan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan da 1963 ile 1974 yıllarında yaşanan Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlattı. Kıbrıs’ın 1571’den 1878’e kadar yaklaşık 307 yıl İngilizlerin elinde olduğunu anımsatan Ersan “Kıbrıs hiçbir zaman ne Yunanistan’ın yada Rumların olmadı. İngiliz sömürgesinin olduğu zamanları hepimiz yaşadık. O zaman meydanda olan EOKA isimli örgüt hala daha Güney Rum kesimlerinde mevcut. Türklere yaptıkları zulümleri anlatsam kimse dayanamaz. Dünyanın en barbar insanları Rumlardır, o dönem savaşta 103 köyü yaktılar, 30 bin kişi göçmen hayatı yaşadı. O gün kaybolan 493 arkadaşımızı halen DNA ile arıyoruz” dedi.

“BAYRAĞIMIZI GÖKLERE ÇEKEMEZDİK”

Ersan “İlkokula giderken okulumuzda İstiklal Marşı okunmuyordu. Türk bayrağını ise göklere çekemezdik. Türklerin evlerinde bayrakları yoktu. Bir ağabeyimiz okulda İngiliz bayrağını indirdi diye askerler onu linç edip hapse gönderdiler. 10 yaşındayken Rum çocukları ile futbol maçı yapardık. Top oynarken birbirimizin ayağına kasti vururduk. Çünkü birbirimizden hiç hoşlanmazdık. 9 sene 3 ay askerlik yaptım. Benim ailemden 5 şehidimiz var. 19 Mart 1971’de yaşadığım işkencesi ise ömrünün sonuna kadar unutamam” dedi.

KASABA VE KÖYLERE DAĞITILDI

1 Ağustos 1958'de Rumlarla mücadele etmek için Türk Mukavemet Teşkilatı'nı kurduklarını dile getiren Ersan, "Türk askeri adaya gelerek teşkilat üyelerine silah ve harp eğitimi verdi. Kamyon içinde kömür ve otların içinde silahlar gelerek kasaba ve köylere dağıtıldı. Bizler bunları yaşadık, çok zor günlerdi" ifadelerini kullandı.

25 ARKADAŞIMIZI ARIYORUZ

Makarios'un 13 Aralık 1959'da bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı'na seçildiğini ve yardımcılığına ise Türk toplumundan Fazıl Küçük'ün getirildiğini kaydeden Ersan, "Makarios 1959 yılında amcamın oğlunu şehit etti. 15 Aralık'ta Atatürk'ün bulunduğu anıta kurşun yağdırdılar. Makarios döneminde Rumlar 130 köyü yaktılar ve 30 bin Türk'ü göçebe hayata zorladılar. 23 Aralık 1963'te hastanede 25 Türk yataklarından kayboldu. Boğazları kesilmiş, vücutları bir kamyona koyulup kıyma makinesinde kıyıldıktan sonra çukurlara gömülmüşlerdi. Bizler o 25 arkadaşımızı halen arıyoruz" dedi.

"TÜRK OLDUĞUM İÇİN İŞKENCE GÖRDÜM"

19 Mart 1971'de 7 Rum askeri tarafından yakalandığını ve işkenceye uğradığını gözleri yaşararak anlatan Ersan, "Bir gün evime giderken 7 Rum tarafından durduruldum. Bana kimliğimi sordular. Ben de Türk olduğumu ve Rumlar tarafından iyi tanındığımı söyledim. Bana bir gün boyunca işkence yaptılar ve beni öldü diye bıraktılar. 18 gün boyunca hastanede yattım. Kısaca Rumlar tarafından Türk olduğum için işkence gördüm. Dünyanın en barbar milleti Rumlardır. Rum hasta bakıcıları tarafından 25 Türk vatandaşımız hastane yataklarından kaçırılmıştır. 1963 yılında 11 kişiyi traktörün arkasına bağlayıp kilometrelerce sürüklediler.  15 Temmuz 1974'te Kıbrıs Rum Milli Muhafız Birliği'ne bağlı birlikler, Enosis'i gerçekleştirmek amacıyla Yunanistan'daki cunta yönetiminin planladığı bir darbe düzenledi. Makarios Malta'ya, ardından Londra'ya kaçtı" diye konuştu.

1974’DE TÜRKLER KIBRISA GİRDİ

Ertan Ersan, yıllarca Rum saldırılarına karşı yokluklar içinde direnen Kıbrıslı Türklerin var oluş mücadelesini verirken Türkiye'ye güvendiğini, Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı'yla da bağımsızlığına kavuştuğunu kaydetti. Cenevre'de sürdürülen görüşmeler sırasında anlaşmanın mümkün olmadığı kanaati kesinleşince harekatın yeniden başlatılacağı anlamına gelen 'Ayşe Tatile Çıksın' parolasını Türk Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in, Başbakan Bülent Ecevit'e bildirdiğini ifade eden Ersan, "Türk birlikleri 14 Ağustos'ta başkent Lefkoşa'ya, 15 Ağustos'ta Lefke ve Magosa'ya girdi. Temmuz 1974'de Türk askerlerinin Kıbrıs'a çıktığı çıkartmayı kelimeler ile anlatamam. Kıbrıs halkı çok direndi, Kıbrıs halkının tümü gazidir. Kadınları gece tünel kazarken, erkekler ise gündüzleri tünel başında nöbet tutardı" diye konuştu.

PLAKET VERİLDİ

Özgürlüğün paha biçilmez bir şey olduğunu kaydeden Ersan “Keşke ben de şehit olsaydım. Aziz şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Allah kimseyi Türk Silahlı Kuvvetleri’nden mahrum etmesin. Ne Mutlu Türküm Diyene” diyerek konuşmasını tamamladı. Programın sonunda Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy temsilciliğinden Fuat Karataş ve Hüseyin Özsoy’a rozet taktı. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı  Rüştü  Eryılmaz günün anısına Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan’a, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı ve şehit eşi Nevin Erdoğan’a ve Şinasi Yiğit’e plaket takdim etti.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10