8. Asya Manda Kongresi yapıldı

Namık Kemal Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Asya Manda Birliği işbirliği ile düzenlenen 8. Asya Manda Kongresi İstanbul'da yapıldı.

Tekirdağ 30.04.2015 16:42:00 0
8. Asya Manda Kongresi yapıldı

İSTANBUL’DA YAPILDI

İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 8. Asya Manda Kongresi’ne; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, 8. Asya Manda Kongresi Dönem Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ural, Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği Merkez Başkanı Hüseyin Yılmaz, Büyükbaş Hayvancılık Araştırmaları Koordinatörü Önder Sözen ve sektör temsilcileri katıldı.

2 YILDA BİR YAPILIYOR

Kongrede konuşan Asya Manda Birliği Dönem Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Manda Kongresinin Türkiye’de yapılmasının önemine değindi. Konuya ilişkin bilimsel araştırmaların ülke deneyimlerinin düzenlemelerine ilişkin tecrübelerinin paylaşımlarının önemine vurgu yapan Soysal, Asya Manda Kongresinin iki yılda bir yapıldığını belirtti. Toplantıda bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, Bakanlık olarak sürekli paydaşlarla işbirliği halinde olduklarını vurgulayarak “Hayvancılık bizim pozitif ayrımcılık yaptığımız bir alan. Bu yüzden sektörde önemli gelişmeler oldu” dedi.  Tarımdan Sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, hayvancılık sektörünün ekonomimizin üç ana başlığından biri olduğuna vurgu yaparak, son yıllardaki gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi.

SÖZ SAHİBİ OLACAK GÜÇTEKİ ÜLKELERDEN BİRİ

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, 8. Asya Manda Kongresi’nin İstanbul’da yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “İlimizdeki sektörel kuruluşlarla işbirliği yaparak hem İstanbul’umuzu en iyi şekilde tanıttığımıza, hem de sektörün sorunlarını detaylı şekilde incelediğimize inanıyorum” dedi. İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ural ise, “Bugüne kadarki kongrelerde dünya çapındaki uzmanlar, manda konusunu her yönüyle, uzun vadeli projeksiyon ve bilimsel araştırmalar ışığında irdeledi. Sri Lanka’daki son kongrede, 8. kongrenin Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılma kararının alınmış olması önemlidir. Türkiye manda konusunda politika belirleyecek, söz sahibi olacak güçteki ülkelerden biridir” diye konuştu.

5 GÜN SÜRDÜ

5 gün süren 8. Manda Kongresi’nde;  Fizyoloji, Üreme, Sağlık, Et ve et ürünleri, Süt ve süt ürünleri, Beslenme/Besleme, Genetik /Yetiştirme, Sürdürülebilir üretim, Sosyo-ekonomi ve Yönetim gibi konular masaya yatırıldı.  Kongrede 70 çağrılı bildiri, 75 poster bildiri sunulurken, kongrenin ardından İstanbul Silivri Sinekli Köyünde büyük ölçekli manda üretim işletmesi Çatalca Orçunlu ve Çatalca Nakkaş Köylerinde yer alan orta ölçekli işletmelere kongre katılımcıları ile teknik geziler düzenlendi.

Çerkezköy Haber 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10