Kar ve rant insan hayatının önünde olmamalı

Türk İş tarafından Pasha Otel Konferans Salonu'nda Türk İş kolunda çalışan işçilerde sağlık ve güvenlik bilincinin artırılmasına yönelik 'Genel İş Sağlığı ve Güvenl

Çerkezköy 4.05.2015 19:13:00 0
Kar ve rant insan hayatının önünde olmamalı

Türk İş tarafından Çerkezköy’de üyelere ‘Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ verilirken, çok sayıda eğitimcinin katıldığı seminerde işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili konular ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

DÜN BAŞLADI

Saat 10.00’da Pasha Otel’de gerçekleştirilen programa Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Teksif Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Metin Kır, Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan ile üyeler katıldı.

HAYIRLI OLMASI TEMENNİSİNDE BULUNDU

Eğitim öncesi konuşan Türk İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak iki gün sürecek olan seminerlerin üyelere hayırlı olmasını temenni etti. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat da ikincisini düzenledikleri eğitim seminerlerinin sayısını önümüzdeki günlerde artıracaklarını belirterek sözü 7 Haziran Pazar günü yapılacak genel seçimlere getirdi.

“SADECE SEÇİMLERDE GÜNDEME GELİYORUZ”

Ülkenin yoğun gündeminin olduğunu, fakat son günlerde ilk kez emeklilerin, dar gelirli vatandaşların ve halkın gündemde olduğunu kaydeden Irgat “Bu saydıklarım bu zamana kadar gündemin ilk sırasına oturmamışlardı. Biz sadece seçimlerde gündeme geliyoruz. Sadece iş kazalarının yaşandığı günlerde akıllara geliyoruz. Her yıl ortalama bin insanımız iş kazasında hayatını kaybediyor. Önlemler alınmasına rağmen 2012 iş yasasının yeni maddelerinin yayınlanmasına, uygulanmaya koymasına rağmen etkin önlemlerin alınmaması nedeniyle maalesef iş kazalarında yol kat edemedik. 2014 yılında 1886 insanımız iş kazasında hayatını kaybetti. 13 Mayıs Soma faciasını unutmayacağız. Burada 301 insanımız resmen katledildi” diye konuştu.

ÜÇ AYDA 350 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Hiçbir kazancın insan yaşamından daha önemli olmadığını kaydeden Irgat “İçinde yaşadığımız zaman diliminde yeniden bu acıların yaşanmaması için etkin önlemlerin alınması bu ülkeyi yönetenlerin, iş verenlerin takip edeceği unsurlar olmalıdır. Hiçbir kar, rant insan hayatının önünde olmamalıdır. İşçimizin can güvenliğinin maliyet olarak görüldüğü bir çalışma ortamında maalesef ihmallerden ve tedbirsizliklerden dolayı her yıl binden fazla kardeşimiz iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor. Geride bıraktığımız 3 ay içerisinde meydana gelen iş kazaları sonucunda 350 kişi yaşamını yitirdi. Çıkarılan tüm yasalara rağmen İş kazaları sıralamasında ülke olarak ilk sıradayız” dedi.

“ADİL PAYLAŞIMDAN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUZ”

Her ekonomik düzenin kendisine uygun siyasi yaşamı beraberinde getirdiğini dile getiren Irgat “Ekonomik refahın artırılması için oluşturulan yeni ekonomik anlayış şimdiye kadar bir fayda getirmedi. Toplumun refah düzeyi her geçen yıl azaldı. 1980’lerden sonra gelen her siyasi irade belirlenen ekonomik anlayışı sürdürdü. 5 seçim yaşamamıza rağmen sorunlarımız azalmıyor, aksine artıyor. Hiçbir dönem sermaye düşmanlığı yapmadık. Türkiye bir hukuk devleti ise, hukukun getirdiği kuralları ise işlemek zorundadır. Zaman zaman bizleri ‘sermaye düşmanı’ olarak gösteriyorlar. Ben bunun doğru olmadığını ifade ediyorum. Bizler üretimden, gelişmekten yanayız. Ürettikten sonra da üretimden adil bir şekilde faydalanmak istiyoruz. Adil paylaşımdan başka bir şey istemiyoruz” diye konuştu.

“ÜLKEMİZ TAŞERON CENNETİ HALİNE GETİRİLDİ”

Ülkenin başında bir taşeron belasının bulunduğunu kaydeden Irgat “Taşeronlar kamuda çalışıyor. 2002 yılında kamuda 340 bin olan sayı şimdi ise 800 bini buldu. Bugünkü veriler 1.5-2 milyon çalışan sayısına çıkıldığını gösteriyor. Ancak, taşeronun en büyük çalıştıranın da devlet olduğunu görüyoruz. Bu sonunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. Ülkemizdeki yaşam sıkıntılarını çok iyi takip edelim. Çünkü insanlarımız aldatılıyor. Şu an ülkemiz adeta bir taşeron cenneti haline getirildi. Her gün kanunlarda işçilerin aleyhine düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor, o yüzden gündemi iyi takip ederek haklarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

YARIN TAMAMLANACAK

 Nazmi Irgat’ın konuşmasının ardından seminer başladı. Seminerde Celal Tozan ‘İşçi Sağlığı ve Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları ile Sosyal Güvenlik Uygulamalarında Son Gelişmeler’; Dr.Orhan Ersun Civan ‘Türkiye’de İşçi Sağlığı ve Güvenliği ile Türkiye’de İşçi Sağlığı ve Güvenliği’; Prof.Dr.Aziz Konukman ‘Türkiye’de Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler’ bağlığı adı altında sunum gerçekleştirdi. Eğitimin yarınki bölümünde de Dr.Özkan Kaan Karadağ ‘İş kazaları ve meslek hastalıkları’ hakkında sunum yapacak. Seminerin sonunda katılımcılara İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri sertifikaları verilecek.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10