Sürücülere broşürlü uyarı

4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Trafik Haftası tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy'de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Tescil ve

Çerkezköy 5.05.2015 20:01:00 0
Sürücülere broşürlü uyarı

Çerkezköy’de sürücülere "Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası" dolayısıyla trafik kurallarının yer aldığı ve sürücülerin alması gereken önlemlerin anlatıldığı broşürler dağıtıldı.

BROŞÜRLER DAĞITILDI

4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında trafik kazalarına dikkat çekmek amacıyla Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği Ekipleri tarafından, Cumhuriyet Meydanı’nda sürücülere broşür dağıtıldı. Ekipler ‘Emniyet Kemeri sizi sevdiklerinizden ayırmaz’, ‘Uyanık kalın, hayatta kalın’, ‘Şerit değil şoför değiştirin’, ‘Trafik ışıkları ve anlamları’, ‘Emniyet kemeri sizi hayata bağlar, bağlı kalın hayatta kalın’ yazılarının yer aldığı broşürleri dağıtarak yayaların trafikte nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgiler verdi.

ALKOLLÜYKEN ARAÇ KULLANMAYIN

Alkollüyken araç kullanılmaması gerektiğinin anlatıldığı broşürde “Alkollüyken araç kullanmak tehlikelidir. Çünkü alkol sürücülük için gerekli olan temel becerileri bozan ve gerileten bir maddedir. Alkol uyarıcı değil baskılayıcıdır. Aynı miktarda alkol alan herkesin kanındaki alkol aynı promil düzeyine ulaşmaz. Alkolün vücuttan tamamen atılması için her bireyin değişiklik bir süreye ihtiyacı vardır. Alkolün vücuttan atılması için gereken şey sağlıklı bir karaciğer ve zamandır. Alkol değişen şartlara uyum yapabilme becerisini bozar. Araştırmalar, alkolün her düzeyinin kaza yapma riskini artırdığını göstermektedir. Yasal sınırın altında alkollü olmak bir güvenlik garantisi değildir. En doğru çözüm alkollüyken araç kullanmamaktır” uyarısı yapıldı.

EMNİYET KEMERİ ÖLÜM VE YARALANMALARI AZALTABİLİR

Trafikte daha fazla güvenlik için emniyet kemerinin takılması gerektiği vurgulanarak  “Emniyet kemeri, ölüm ve yaralanmaları yüzde 40’a kadar azaltabilmektedir. 50 km/s hızdaki bir çarpma 4.kattan düşmeye eş değerdir. Emniyet kemeri kullanılmadığı zaman 30 km/s hızda meydana gelen bir çarpmada bile ağır yaralanma riski çok fazladır. Sürücüler, ön koltuktaki yolcular, arka koltuktaki yolcular, hamile kadınlar, çocuklar ve bebekler emniyet kemeri kullanmalıdır. Herkesin emniyet kemeri kendi boyuna ve kilosuna uygun olmalıdır. Herkes, yolculuk mesafesi kısa da olsa, aracın hızı düşük de ola her zaman emniyet kemerini takmalıdır” denildi.

AŞIRI HIZ KAZAYA YOL AÇAR

Aşırı hızın, kazaların sonuçlarını ağırlaştırdığı ve kazalara yol açtığı vurgulanan broşürde şu uyarılarda bulunuldu: “Hızlı araç kullanmak ciddi bir trafik suçudur. Doğrudan doğruya kaza nedeni olabildiği gibi, başka nedenlerden dolayı meydana gelen kazaların sonuçlarını da ağırlaştırmaktadır. Karayolu kişisel kullanım alanımız değildir. Tüm yol kullanıcılarının sorumlu davranması gereken bir ortak kullanım alanıdır. Hız limitlerine uyun, kaza risklerinden birini ortadan kaldırın”

ARAÇ KULLANIRKEN, CEP TELEFONUNU KAPALI TUTUN

Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği ekipleri cep telefonu ile ilgili de uyarı broşürleri dağıtırken, broşürde “Cep telefonu dikkat dağıtır. İnsanın dikkat kapasitesi sınırlıdır. Cep telefonuyla konulurken sürücülerin çevrelerindeki tehlikeli durumları bazen hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre sürücüler sabit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabilmektedir. Trafikte cep telefonu kullanmak tehlikelidir. Bu tamamen ortadan kaldırılabilecek bir risktir. Bunu yapabilirsiniz. Araç kullanırken cep telefonunu kapalı tutunuz” ifadelerine yer verildi.

SİZ CANLARI TAŞIYORSUNUZ

Polis ekipleri, otobüs şoförlerine de aşırı hız yapmamaları gerektiğini anlatan broşürler dağıttı. Otobüsler için dönüş hareketlerinin diğer araçlara göre daha fazla risk taşıyan hareketler olduğu belirtilen broşürlerde “Otobüsler için dönüş hareketleri diğer araçlara göre daha fazla risk taşıyan hareketlerdir. Şehirlerarası yolcu taşımacılığında bir otobüs ile 40-50 arasında yolcu, bir noktadan diğerine taşımaktadır. Yapılacak en küçük bir kural ihlali, içinde sizinde bulunabileceğiniz, birçok kişinin canına mal olabilecektir. Bu asla unutulmamalıdır. Uykusuz, yorgun ve yasal araç kullanma sürelerinin dışında araç kullanmak trafik kazalarının en önemli nedenlerindendir. Araç kullanma sürelerine riayet etmeniz trafik güvenliğine önemli katkı sağlayacaktır” denildi.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10