Hazirun cetvelini imzalamayın baskısı sonuç verdi

Trakya Gazeteciler Birliği Derneği'nin hafta sonunda yapılması gereken Olağan Kongresi inanılmaz olaylara sahne oldu. Başkan Naci Akyazı, kongreyi bir hafta sonraya erteletmek için gelen üyelere dahi imza atmamaları

Çerkezköy 24.05.2015 18:10:00 0
Hazirun cetvelini imzalamayın baskısı sonuç verdi

 

 

Tekirdağ’daki gazeteci derneklerinin birleşiminden oluşturlan, TGBD’nin (Trakya Gazeteciler Birliği Deneği) Genel Kurul Toplantısı, inanılmaz olaylara sahne oldu. Dernek Başkanı Naci Akyazı, kongrenin bir hafta sonraya ertelenmesi için kongre salonuna gelen üyelere bile imza attırmadı. Sonunda Akyazı’nın istediği oldu yeterli çoğunluk sağlanamadığı için kongre önümüzdeki hafta cumartesi gününe ertelendi.

KONGRE ERTELENDİ

Başkanlığını 3 yıldır Naci Akyazı´nın yürüttüğü TGBD üyeleri, yeni yönetimini belirmek üzere Tekirdağ Merkez Süleymanpaşa ilçesindeki dernek binasında bir araya geldi. Cumartesi günü saat 11.00’de gerçekleştirilen kongrede mevcut Başkan Naci Akyazıcı kongrenin ertelenmesi için yoğun bir gayret gösterdi. Kongreden günler önce bazı üyeleri arayan Akyazı’nın “Gelmeyin kongre bir hafta sonra yapılacak.”derken, kongre gününde gelen üyelere de imza atmamaları için telkinde bulundu. Kongreye en az 80 gazeteci katılmasına rağmen  hazirün cetvelini imzalamayanlar olduğu için yeterli çoğunluk bir türlü sağlanamadı. Akyazı, kongre salonunda bulunmasına rağmen kendisi de hazirun cetvelini imzalamadı. Akyazı ile birlikte yardımcısı ve derneğin genel sekreteri de hazirun cetvelini imzalamayanlar arasında yer alırken, hazirun cetveline imza atanların sayısı 49’da kaldı. 149 üyesi  bulunan derneğin yeterli çoğunluk için 75 üye hazirun cetvelini imzalaması gerekiyordu.

Bu arada hazirun cetvelinde yok görülen Başkan Akyazı, yardımcısı ve dernek sekreterinin tutanağa imza atması ise dikkat çekti. Kongrenin ertelendiğini gösteren tutanağa Şaban Kardeş ve Fatih Erge şerh düşerek imza attı.

BEN SİZE İMZALAMAYIN DEMEDİM Mİ?

Cumartesi günü yapılan kongrede Naci Akyazı’nın karşısına çıkan Şaban Kardeş, başkanlığındaki ikinci liste divanın oluşması ve yeterli çoğunluğun sağlanması için süre istedi. Ancak, saat 11.00’da başlayacak kongrede yapılan sayım sonucunda  üye sayısının 44’te kalması sonrası, Başkan Adayı Şaban Kardeş, imza atmayan üyelere de imza atmaları çağrısında bulundu. Bu arada bir kişinin imza attığını gören Naci Akyazı, daha önce yaptıkları konuşmayı kasdederek, “Ben sana imza atma demedim mi?”diye çıkışması dikkat çekti.

75 KİŞİYİ BULUP KONGREYİ YAPACAKSINIZ

Kongrenin ertelenecek olması karşısında kongre salonuna gelen gazetecilerin tepkileri üzerine bir açıklama yapan Naci Akyazı, “Bugün buraya gelen bütün gazeteci arkadaşlar bizlerin dostudur. Kongrenin olması için 75 imza olması gerekiyor” dedi. Basın mensuplarının “ Bazı üyelere gelmesinler diye uyardınız” sorusunu yöneltmesi üzerine sözlerine devam eden Akyazı “Genel Başkanımız haftaya kongreye geleceği için 30 Mayıs’a ertelemek istedik. Bu arkadaşlarda beni dinlemediler ve buraya geldiler. Biz bu hafta her söylediğimiz de çoğunluk sağlanamaz dedik.” diye konuştu. Gazetecilerin, “Genel Başkan gelmeyecek” demesi üzerine Akyazı, “O zaman bugün çoğunluğu sağlayacaktınız. Başkanlıkta sizin olsun. 75 kişiyi bulacaksınız, kongreyi yapacaksınız. Bende aday olmayacağım” diyerek tepki gösterdi.

“GENEL BAŞKAN KATILMAYACAK”

Akyazı’nın konuşmasının ardından Türkiye Gazeteciler Birliği Derneği Başkan Adayı Şaban Kardeş’te konuşma gerçekleştirdi. Genel Başkan Yılmaz Karaca ile görüştüğünü kaydeden Kardeş “ Genel Başkana seçimin erteleneceğini söyledim. Gerekçe olarak kendisinin katılacağını söyledik. Kongreye kesinlikle katılmayacağını, yurt dışında olduğunu ifade etti. Seçime aday olduktan sonra derneğin genel sekreteri içlerinde gazetecilik yapan, emeği, kalemi namusu ile onuruna sahip çıkan 119 arkadaşımızın olduğu listeyi verdi. Başkanlık benim en son yapacağım iştir. Bir oyda alsam yine çıkarım. Bunu Başkan ile paylaştım. Diğer arkadaşlar aday olmayacaklarını, birlikte daha güçlü olacaklarına inanarak benim yanımda olacaklarını söylediler” dedi.

“BÜYÜKLÜĞÜ VE BİRLİKTELİĞİ KAVRAYAMIYORUZ”

Kendilerine verilen listenin bir anda 147’ye çıktığını kaydeden Kardeş, “Hiçbirinizin telefonu verilmediği gibi bire bir arkadaşlara ulaştım. Burada bu çoğunluk sağlanamaz ise kongre yapılmayacak. İyi de bu işin sonu değildir. Tekirdağ tarımı, sanayisi ile güçlü bir ildir. Bunlardan önemli Tekirdağ büyükşehir olmuştur. Büyüklüğü ve birlikteliği kavrayamıyoruz. Neden birlikte olamıyoruz dedik. Birliktelikte bir liste yaptık. Bugün burada demokrasinin hilelerini gördük. Tüm Tekirdağ halkının da tanık olmasını isterken, dernekler masası yetkililerini de göreve çağırıyorum” dedi.

“İNSANA OLAN DEĞERİ VE SAYGIYI KAYBETMEK İSTEMİYORUM”

Uzun bir konuşma yapan Kardeş “Bu dernekte kimler üye, kimler gazetecilik işi uğraşıyor, hangi tarihte üye oldular, üyelik vasfı nedir? Bunların da araştırılmasını istiyorum.  Kalemim ve çantam namusum diyerek bugün buraya gelen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir gazete çıkartmanın, haber yazmanın ne demek olduğunu biliyoruz. 20 yıldır gazetecilik yapıyorum. 15 yıldır gazete çıkarıyorum. Hayatta en son kaybetmek istediğim şey insandır. İnsana olan değeri, saygıyı kaybetmek istemiyorum” açıklamasında bulundu.

“YOL ARKADAŞIN OLDUK”

Gazeteciğin onurlu bir meslek olduğunu her platformda yazarak ve çizerek gösterdiklerini kaydeden Kardeş “Bugün burada tirajikomik bir olay ile karşılaştık. Bu olay bir partide olsaydı haber merkezleriniz bunu nasıl haber yazardı. Bu kongreyi de tarihe not düşerken, aynı şekilde yazalım. Benim koltuk merakım yoktur. Tekirdağ dün farklı, bugün farklıdır. Tekirdağ ne ise ilçeleri de odur. Bizler Büyükşehir gemisinin içindeyiz. Gemiyi delmeye ve alabora etmeye kimsenin hakkı da yoktur.

Bu güç savaşı değildir. Kaleme sahip çıkma savaşıdır. Biz birlikte güçlüyüz. Biz on yıl Naci Akyazı’nın değneği olmadık, yol arkadaşı olduk” dedi.

“ÜYELİKTEN ÇIKARSAYDINIZ”

Kardeş’in konuşmalarının ardından mevcut Başkan Naci Akyazı, “Başkan Yardımcısı olarak gerçekleştirdiğimiz kaç tane toplantıya geldin” diyerek tepki gösterdi. Akyazı’nın tepkisine Kardeş “Gelmedim diye beni yönetimden ve üyelikten düşürseydiniz Başkan” cevabını verdi.

 “ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI”

Kardeş’in teşekkür konuşmasının ardından Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Karataş mikrofona geldi. Olağan Genel Kurul toplantısı için bir araya geldiklerini kaydeden Karataş, “Hazirun listemizde 147 arkadaşımız vardı. 49 arkadaşımızın geldiği tespit edildi. Toplantının yapılabilmesi için yeterli salt çoğunluğun 75 kişi olması gerekiyordu. Hepiniz zahmet etmişsiniz. Birbirimizi görüp sohbet ettik. Hepimiz bu bölgede mesleğimizi yapıyoruz. Gerçekleşen seçimlerde insanlar arasında gruplaşmalar olabilir. Umuyorum ki önümüzdeki haftada bugün olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde bir kongre yaparsınız. Bugün çalıştığınız kurumlardan izin alarak bu kongreye geldiniz. Herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Çerkezköy Haber Faik Onur Kaya

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10