SGK'dan taşıyıcılara bilgilendirme

SGK Müdürü İshak Marangoz Çerkezköy'de Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda 12 aydan fazla Bağ-Kur borcu bulunan vatandaşların düzen

Çerkezköy 26.05.2015 18:41:00 0
SGK

SGK’dan taşıyıcılara bilgilendirme

SGK Müdürü İshak Marangöz Çerkezköy’de Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda 12 aydan fazla Bağ-Kur borcu bulunan vatandaşların düzenleme yapılan 6645 sayılı yasadan faydalanabilecekleri belirtildi

 

Çerkezköy SGK Merkez Müdürü İshak Marangoz, Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif üyelerini 6645 sayılı Kanun ile getirilen düzenleme hakkında bilgilendirdi.

ŞOFÖRLERİ BİLGİLENDİRDİ

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Çerkezköy Merkez Müdürü İshak Marangoz, S.S. Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Üyelerini Kooperatif Lokali’nde bilgilendirdi. Dün sabah 10.00-11.30 saatleri arasındaki bilgilendirme toplantısına personel ile birlikte katılan Marangoz, “Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan vatandaşların, prim borçlarını donduran 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 63’üncü madde yürürlüğe girdi. 6645 sayılı kanun ile getirilen düzenleme, özellikle sağlık yönünden mağduriyet yaşayan vatandaşlar için ‘müjde’ niteliğinde oldu” diye konuştu.

“YENİDEN AKTİF OLABİLECEK”

Yürürlüğe giren kanun ile ilgili işlemlerin merkez Müdürlüğü’nde yapılmaya başlandığını belirten Marangoz, “Uygulamanın, özellikle geçmiş dönemden süregelen Bağ-Kur borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Yasanın yürürlüğe girdiği nisan ayının sonu itibariyle 12 aydan fazla Bağ-Kur borcu bulunan vatandaşlar bu yasadan faydalanabilecekler. 3 ay içerisinde ödeme yapmamaları halinde borçlu oldukları dönemlere ait olan sigortalılıkları dondurulacak. Dolayısıyla, bu dönemlerdeki prim günleri ve borçlar silinecek. Ancak, sigortalının ilerleyen bir tarihte talep etmesi durumunda iptal edilen prim günleri yeniden aktif olabilecek.” dedi.

“KANUN KAPSAMINA GİRECEKLER”

Yasa hakkında kapsamlı bilgiler veren Müdür Marangoz, “30.04.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunması kaydıyla esnaf ve tarım bağ-kuru tescili bulunan, yapılandırma kanunlarından faydalanarak prim borçlarını yapılandırdıkları halde yapılandırılması bozulanlar ya da yapılandırılmasının iptal edilmesi için yazılı talepte bulunan vatandaşlar, kanun kapsamına girecek. Hizmetleri dondurulan esnaf Bağ-Kurlularının ilk tescilleri de dondurulacağından, vergi kaydı devam eden esnafların tescilleri 01.05.2015 tarihinden başlatılacak. İleriki bir tarihte dondurulan prim günlerinin yeniden aktif olmasının talep edilmesi halinde ilk tescil, işe başlangıç tarihi olarak kabul edilecek. Ancak dondurulan günlerin yeniden aktif olması durumunda, 01.05.2015 tarihi işe giriş tarihi olarak kabul edilecek ve emeklilik şartları bu tarih esas alınarak belirlenecek” açıklamalarını yaptı.

MÜDÜRLÜKLERE BAŞVURUDA BULUNABİLİRLER”

3 aylık süreyi beklemeden hizmetlerini dondurmak isteyen vatandaşların dosyalarının bulunduğu il müdürlüklerine ya da merkez müdürlüklerine başvuruda bulunabileceklerini ifade eden Marangoz, “Bağ-Kur borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek üzere yürürlüğe giren bir çalışma. Yeterli prim gün sayısı olmasına rağmen emeklilik için ihtiyaç bulunmayan Bağ-Kur günleri nedeniyle emeklilik başvurusunda bulunamayan vatandaşlar için de önemli bir çalışmadır. Vatandaşlarımız, Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu müdürlüklere başvuruda bulunarak işlemlerini gerçekleştirebilirler” diye konuştu.

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10