Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda önceki gün saat 10.00'da düzenlenen 'Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı' konulu seminere konuşmacı olarak Poşpoş Mesleki Yeterlilik Eği

Çerkezköy 5.06.2015 17:29:00 0
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı masaya yatırıldı

 

BU TAŞIMACILIĞIN KARAYOLU BOYUTUDUR

ADR Belgesi,  yönetmelik, önerge ve tebliğler çerçevesinde yapılması gereken işlemlerle ilgili bilgiler veren Poşpoş, ADR ve ADR’ye uyum için yapılması gerekenlere de değindi. Tehlikeli madde taşımacılığı denilince ülkemizde ilk akla gelenin, son dönemde üzerinde çokça durulmasının da önemli bir neden olduğu ADR olduğunu belirten Poşpoş, “Hâlbuki tehlikeli madde taşımacılığı tabi ki sadece ADR’ den ibaret değil; ADR sadece bu taşımacılığın karayolu boyutudur” dedi.

TEHLİKELİ MADDENİN TANIMI

Tehlikeli maddenin tanımını yapan Poşpoş, “Kendi yapısından, kendi özelliklerinden veya kendi durumlarından dolayı taşıma esnasında umuma, genel düzene, önemli eşya ve mallara, insanlara, hayvanlara ve çevreye tehlike arz eden madde ve nesnelere tehlikeli madde adı verilmektedir. Tehlikeli maddeler; kimyasal yapılarına (yanıcı, basınçlı), şekillerine (katı, sıvı, gaz) ve tehlikelerine göre (patlayıcı, zehirli) gruplandırılırlar” dedi. Her sınıfa ait olan tehlikeli maddelerin sınıflandırılmasında her ürün için bir alt sınıf numarası, bir harf, bir kimlik numarası (UN Numarası) verilmesi gerektiğini dile getiren Poşpoş, “Tehlikeli madde içeren ve taşınacak olan tüm maddeler, aynen diğer tehlikeli maddeler gibi kanunlara uygun olarak yüklenmeli ve taşınmalıdırlar. Tehlikeli maddeler, doğaları gereği, içerik ve durumları itibariyle dikkatsizlik ve kazalar sonucunda çevre güvenliğini, hayvanları, insanları ve genel güvenliği tehlikeye düşüren maddeler olarak tanımlanmışlardır” dedi.

ALTIN KURALI

Poşpoş, ADR’yi güvenli tehlikeli madde taşımanın altın kuralları olarak düşündüklerini belirterek “Günümüzde demiryolu, karayolu, denizyolu ve boru hatları ile taşınan ve tehlikeli olma özelliği taşıyan maddeler ülkelerarası ticarette önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle ülkeler tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili olarak bir takım yasal düzenlemeleri hayata geçirmişlerdir. Bu düzenlemelere bağlı olarak başta karayolu olmak üzere demir, deniz ve havayolu ulaşım modlarında uyulacak yöntem ve esaslar belirlenmiştir” dedi.

YAPILMASI GEREKENLERİ ANLATTI

ADR’nin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili olarak katılımcılara bilgiler veren Poşpoş, “Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Üretici, nakliyeci, sürücü, denetimci, yetkili devlet organları, sektör temsilcileri kısacası muhatap herkes sorumluluk ve yükümlülüklerini bilmeli, henüz net olmayan konuların da hızla çözüme kavuşması ve netleşmesi için çaba sarf edilmelidir. Varsa eksikliklerin bir an evvel tespiti ve bunların doğru bir şekilde tamamlanması, buna paralel olarak da sektörün, yapılacak tanıtım, eğitim, panel gibi faaliyetlerle bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Sürücü ve Güvenlik danışmanlarının dışında; tehlikeli madde taşıma sürecinde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, ambalajlayanların, taşımacıların ve tehlikeli maddeleri taşıyan her türlü araç operatörlerine de konu ile ilgili eğitim verilmelidir. İdarece belirlenen yukarıda sözü edilen kişileri denetleyecek personele eğitim verilmelidir” dedi.

ADR KURALININ BİR PARÇASI

ADR’nin, bir başka deyişle,  taşımacılığın güvenli yapılabilmesi için konulmuş standartlar zinciri şeklinde düşünülebileceğini dile getiren Poşpoş, bu standartlara uygunluğun akredite olmuş kuruluşlar tarafından belgelendirmesi gereğinin yine ADR kuralının bir parçası olduğunu söyledi. Temel amacı tehlikeli maddelerin güvenli bir şekilde naklinin sağlanması olan ADR ile ayrıca tehlikeli yüklerin sınıflandırılması, şartların belirlenmesi, güzergâhların ve park yerlerinin belli kriterlere uygun hale getirilmesinin de hedeflendiğini belirten Poşpoş, ‘Tehlikeli madde faaliyet belgesi düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar yönergesine uygun olarak tehlikeli madde faaliyet belgesini alma, tehlikeli madde faaliyet belgesi alınması için gerekli evraklar, karayoluyla tehlikeli madde taşıyan araç şoförlerine yönelik mesleki yeterlilik eğitimi yönergesi ’ne uygun şoförleri yetiştirme veya istihdam etme, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı yetiştirmek veya istihdam etme konularına da değindi.

BELGELENDİRMEK ZORUNLU

Yalçın Poşpoş, “24 Ekim 2013 tarihinde 28801 sayı ile resmi gazetede yayınlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması hakkındaki yönetmeliğe uygun olarak tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılacak taşıtların Taşıt Uygunluk Belgesi (ADR Uygunluk Belgesi) ile belgelendirilmesi zorunlu.” dedi.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10