Çiftçi düşük fiyatlara mahkum ediliyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı 2015 yılı buğday taban fiyatları, çiftçimizin beklentilerini karşılamamış, üreticimizin hasat sevincini yar

Çerkezköy 1.07.2015 22:10:00 0
 Çiftçi düşük fiyatlara mahkum ediliyor

BUĞDAY FİYATLARINI DEĞERLENDİRDİ

Milletvekili Yüceer, sosyal medya hesabından 2015 buğday fiyatlarını değerlendirdi. Yüceer, “Emeğinin, alın terinin karşılığını alamayan çiftçimiz, yine düşük fiyatlara mahkum edilerek kaderine terk ediliyor.”derken şunları kaydetti: “Ekmeklik buğday cinsinde Anadolu ve Kırmızı Sert Buğdaylar 1 tonu 862 TL, Diğer Kırmızı ve Beyaz Buğdaylar 1 tonu 819 TL, Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday 724 TL, Arpa, Çavdar, Tritikale ve Yulaf ise 1 tonu 645 TL olarak açıklanan alım fiyatları neredeyse geçtiğimiz yılla aynı olarak kaldı. 2005 yılında 38 kuruş olan buğday taban fiyatı, aradan geçen 10 yıla rağmen 1 lirayı bile göremedi. Buğday fiyatlarının, geçtiğimiz yıla göre kilogram başına sadece iki kuruş artarak 82 kuruşa yükselmesi üreticimizin beklentilerini karşılamaktan uzaktır.”

ÇİFTÇİMİZ ENFLASYONA EZDİRİLDİ

Girdi fiyatları hızla artarken ürün fiyatlarının aynı oranda yükselmemesi nedeniyle çiftçilerin her yıl bir önceki yıldan daha kötü durumda üretim yapmak zorunda kaldığını dile getiren Yüceer, “2015 yılında ekmeklik buğday fiyatı bir önceki yıla göre ortalama % 2,4, gübre fiyatı ise ortalama % 5,7 artmıştır. Ekmeklik buğday fiyatındaki artış, girdi fiyatlarındaki artışın gerisinde kalarak, çiftçimiz enflasyona ezdirildi. Borçlarını ödemek için tarladaki mahsulüne bel bağlayan çiftçimiz, fiyatların aynı kalmasıyla mağdur oldu.

2002’den günümüze kadar geçen sürede yüzde 400’leri bulan artış yaşanırken, çiftçimiz bu süreçte 4 kat fakirleşti, alım gücü 4 kat azaldı. Desteklemelerin azaltılmış ya da yıllarca sabit bırakılmış olması nedeniyle çiftçilerimiz tarlalarını sadece boş kalmasın diye ekiyor. Çiftçinin ödediği KDV ve ÖTV, verilen desteklemenin çok çok üzerindedir. Pırlantaya, elmasa, tekne ve yat mazotlarına “sıfır” KDV ve ÖTV uygulanırken, çiftçimizin sürekli vergilendirilmesi asla kabul edilemez.”

KDV VE ÖTV ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR

KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesini isteyen Yüceer, “Çiftçimizin yüzünün gülmesi için maliyetlerdeki en büyük paya sahip gübrede %18 olan KDV ve mazottaki KDV ve ÖTV oranları bir an önce düşürülmelidir. Çiftçimiz böylelikle ürününü gerçek fiyatından satabilecek, girdi maliyetlerindeki düşüş nedeniyle yatırımının karşılığını alacaktır. Alın terinin hakkını alamayan, yarınına umutla bakamayan üreticimizin yaşam şartlarının yükseltilmesi, ürünlerinin pazarda hak ettiği değeri bulması, ülkemizin kalkınma sürecine de büyük katkı sağlayacaktır. O nedenle bir an önce çiftçilerimizi tüccara mahkum eden politikalardan vazgeçilmeli, tarım alanlarının amaçları dışında kullanılmasına ve rant odaklı faaliyetlere son verilmelidir.”diye konuştu.

CHP İKTİDARINDA ÜRETİCİ GÜLECEK

CHP iktidarında üreticilerin yüzünün güleceğini savunan Milletvekili Yüceer, “Özelde buğday üreticilerimizin genelde ise tüm üreticilerimizin yüzü CHP iktidarında gülecek ürettiği ürünün pazarda karşılığını alacaktır. Yeni bir kırsal kalkınma anlayışıyla, tarım üretiminin, başta turizm olmak üzere alternatif sektörlerle desteklendiği yeni bir modele geçişini sağlayacağız. Ürün alım fiyatını bir yıl önce belirleyecek, çiftçinin üretim amaçlı olarak kullanacağı mazotun litresinin 1.5 TL’ye düşüreceğiz.”ifadelerini kullandı.

Çerkezköy Haber

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10