Yaz aylarında gıda denetimleri arttı

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürüğü'nce yürütülen gıda denetimleri turizm hareketliliği olan ilçelerde yoğunlaştı

Tekirdağ 31.07.2015 18:28:00 0
Yaz aylarında gıda denetimleri arttı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü turizm hareketlerinin yoğun olduğu deniz kıyısındaki ilçelerde gıda denetimlerini yoğunlaştırdı.

TURİZM HAREKETLİLİĞİ OLAN İLÇELERDE DENETİMLER YOĞUNLAŞTI

Tekirdağ’da turizm potansiyeli yüksek olan Şarköy, Marmara Ereğlisi, Süleymanpaşa ilçeleri ile birlikte Hayrabolu ve Çerkezköy ilçelerimizde yaz dönemi boyunca gıda güvenliği açısından fırın, pastane ve unlu mamuller, dondurma üretim ve satış yerleri ile lokanta, kafeterya, büfe, fastfood, bakkal, çay bahçeleri gibi satış ve toplu tüketim yerlerinde toplu denetimler yapıldığı bildirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, denetimlerin yıl boyunca 11 ilçe de devam edeceği kaydedildi.

ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GIDA GÜVENİLİRLİĞİ

Gıda güvenilirliği çalışmaları, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlileri tarafından yoğun ve etkili bir şekilde yürütülüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri yapılan denetimlerin amacının, "Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği" kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimi ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması olarak bildirdi. İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “HACCP kavramının ve iyi hijyen uygulamalarının gıda üretim zincirinin tüm aşamalarında uygulanması, risk temeline dayanan kontrol sistemi kurarak gıda üretim zincirinde gıdanın izlenebilirliğinin sağlanması ve denetiminin etkinleştirilmesi, üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığının en üst düzeyde korunması, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi, gıda sanayinin gelişmesi, ülke itibarının korunması, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenli olarak tüketiciye sunulmasının sağlanmasıdır.”denildi.

174 ALO GIDA HATTI 24 SAAT AÇIK

Etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkün olacağını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, “Çünkü tüketicinin her hangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikayet hakkı da bulunmaktadır. Tüketicinin alım gücü ve bilinçli olması gıda güvenilirliğini sağlamada önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle; halkımızın 24 saat arayarak ihbar ve şikayetlerini bildireceği, bilgi alıp taleplerini iletebileceği 174 alo gıda hattı 2009 yılında faaliyete geçirilmiştir. Ne aldığımızı ve tükettiğimizi kontrol etmeyi hep başkalarından beklememeliyiz. Tüketicinin kendini koruması demek bir ülkede yaşayan insanların tamamının korunması demektir.” ifadelerine yer verdi.

 "Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği" anlayışı ile etkin ve yeterli gıda denetimi yapmak, güvenilir gıda arzının teminini sağlamak amacıyla karşılaşılan olumsuzluklarda mutlaka 174 Alo Gıda hattının aranması tavsiye edildi.

Çerkezköy Haber

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10