Küpesiz kurban almayın!

Kurban Bayramı yaklaşırken Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri kurbanlık hayvanlarda bulunması gereken özellikler hakkında uyarılarda bulundu

Çerkezköy 27.08.2015 16:45:00 0
Küpesiz kurban almayın!

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, kurbanlık hayvan hareketliliği de başladı. Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, kurbanlık hayvanlarla ilgili Bayram öncesi yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yetkililer, önceki yıllarda olduğu gibi bu Kurban Bayramı’nda da Anadolu’dan Trakya’ya kurbanlık hayvan girişinin yasak olduğunu bildirdi.

 

ANADOLU’DAN HAYVAN GİRİŞİ YASAK

Trakya bölgesine Anadolu’dan hayvan girişinin yasak olduğu öğrenildi. Trakya bölgesine Anadolu’dan hayvan girmesi için hayvan sahibinin bulunduğu yerden veteriner hekimden  hayvanın aşılarının tam olduğunu ve hastalıklı olmadığını belirten rapor alması gerektiği ve nereye gidecekse yalnızca oraya sevkinin yapılacağı biltdirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, ancak bütün bunlara rağmen Anadolu’dan Trakya’ya hayvan girişinin kesinlikle yapılmadığını belirtti. Yetkililer, ayrıca kaçak olarak getirilenlerinde yapılan kontrollerde anında kesildiğini belirtti.

KÜPESİZ KURBAN ALMAYIN

Bu arada Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri kurbanlık alımlarında dikkat edilmesi gereken hususları da belirtti. Kurbanlık alırken dikkat edilecek en önemli husus ise ‘Küpe’. Yetkililer küpesiz kurbanlık alınmaması konusunda uyardı. Kurbanlık hayvan alırken öncelikle sağlıklı ve hastalıklı olmaması ve kulaklarında mutlaka küpe bulunması gerektiğini söylediler.  Yetkililer küpelerde,  59-22-39 ve 34  damgası bulunduğunu belirtti.

 

KURBAN’DA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Yetkililer, diğer hususlarla ilgili olarak ise şunları kaydetti: “Öncelikle kurbanlık hayvanların dini ölçülere uygun olması gerekiyor. Sağlıklı, besili olması ve gebe olmaması, veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması ve ayrıca kulaklarının küpeli olması önemli. Büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması, küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması, kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi ve sığırların iki yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmesi gereken hususlar.”

KAMUSAL ALANLARDA KURBAN KESİMİ YASAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, kurban kesim yerlerinin hijyenik olması gerektiğini de belirterek şunları kaydetti: “Şehirlerde kesimhane ve kurban komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde, köyler ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise vatandaşlar kendi bahçesinde kurbanını kesebilecek. Çevreye zarar verilmeden kurban kesimi yapılacak. Cadde,sokak ve park gibi toplumsal alanlarda kurban kesimi yasak.”

HALK VE HAYVAN SAĞLIĞINA ÖZEN GÖSTERİLECEK

Kurban kesiminden sonra halk ve hayvan sağlığının korunması bakımından da kurban kanı, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacağını belirten yetkililer, “Kurban atıkları evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecek, deriler çukurlara gömülerek imha edilecek.”dedi.

Haber/Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10