Üretici karşılığını alamadı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ayçiçeği fiyatlarını değerlendirdi. Yüceer, "Çiftçimizin büyük bir umutla beklediği, ülkemizin bitkisel yağ tüketiminin yüzde 70'ini karşıla

Çerkezköy 28.08.2015 17:31:00 0
Üretici karşılığını alamadı

ÜRETİMİN YÜZDE 47’Sİ MARMARADA GERÇEKLEŞMEKTE

CHP Milletvekili Candan Yüceer, ayçiçeği hasadının başlamasıyla ilgili bir değerlendirmede bulundu. Yüceer, “Ayçiçeği, özellikle yağ açığı olan ülkemiz için vazgeçilmez bir bitkidir. Halkımızın genelde bitkisel yağ olarak ayçiçeğini tercih etmesi ayçiçeğinin önemini artırmaktadır. Türkiye, dünya ayçiçeği üretiminin yüzde 4,3'ünü karşılamakta, üretimin yüzde 47,2’si de Marmara’da gerçekleştirilmektedir.Türkiye, hemen her bölgesi yağlı tohumlar üretimine elverişli olmasına rağmen, yağlı tohumlu ürünlerde net ithalatçı bir ülke konumdadır. Üreticimiz, dünya ülkelerinde üretim girdilerinin ucuz, bizde yüksek olması sebebiyle dünya pazarıyla rekabet edememekte, emeğinin karşılığını alamamakta, git gide tarımdan uzaklaşmaktadır.”dedi.

AÇIKLANAN FİYATLAR ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİNİN ALTINDA

Girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiye bir darbe de ayçiçeği avans alım fiyatlarından geldiğini savunan Yüceer, “Trakya Birlik tarafından açıklanan fiyatlar, üreticimizin beklentisinin çok altında kalmıştır.Çiftçimiz, yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için ton başına 1.475 TL, yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.586 TL, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.696 TL olarak açıklanan fiyatlarla tarladaki emeğinin, alın terinin karşılığını alamamıştır.”dedi.

HÜKÜMETİN SORUMLULUĞUNDA

Türkiye'nin ayçiçek yağının yaklaşık yarısını ithal ettiğini göz önüne aldığımızda, yağlık ayçiçeğinin teşvik edilmesi ülkemiz için önemli olduğunu söyleyen Yüceer, “Üreticiyi korumak, yağlı tohum üretimini arttırmak, yağ piyasasında düzenleyici ve denetleyici rol üstlenmek Hükümetin sorumluluğundadır. Dünyada tarımın giderek daha stratejik bir önem kazandığı günümüzde, AKP iktidarı döneminde tarım ürünlerinde Türkiye’nin dışa bağımlılığı her geçen gün artmakta, çiftçimiz desteklenmek yerine sürekli vergilendirilmektedir.”ifadelerini kullandı.

İTHAL EDİLEN YAĞLI TOHUM VE TÜREVLERİNE 4 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK

Türkiye’nin 2014 yılında ithal ettiği 6 milyon 241 bin tonluk yağlı tohum ve türevleri için tam 4 milyar 286 milyon dolar ödediğini söyleyen Yüceer, şöyle devam etti: “Bu rakamlar, Türkiye'nin yağlı tohumlarda dışa bağımlılığının hangi boyutlara geldiğini gözler önüne sermektedir. 12 yılda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarında 2002’den günümüze kadar geçen sürede yüzde 300’leri bulan artış, üreticiyi mağdur etmiştir.

Tarımda kullandığı girdilerin- mazot, gübre, ilaçlama, su, elektrik- bedelini karşılayamayan, Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini ve elektriğini kullanan çiftçilerimiz, aldığı kredileri dahi geri ödeyememektedir.”

BOL KAZANÇLI HASAD DÖNEMİ DİLİYORUM

Yüceer sözlerini şöyle tamamladı: “Bu nedenle çiftçimizin verimli bir şekilde üretim yapabilmeleri bakımından ucuz girdi kullanımı sağlanmalı, gübre, mazot ve elektrikteki KDV oranları indirilmelidir. Bin bir zorlukla üretmeye, evine, çocuklarına helal lokma götürmeye çalışan çiftçilerimize, emeklerinin karşılığını alma temennisiyle bol, bereketli bir hasat dönemi diliyorum.”

Çerkezköy Haber

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10