Halkalı-Kapıkule Demiryolu projesi Çerkezköy'de anlatıldı

Halkalı-Kapıkule Demiryolu projesi Çerkezköy'de anlatıldı

Çerkezköy 9.09.2015 17:22:00 0
Halkalı-Kapıkule Demiryolu projesi Çerkezköy

Dün Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi hakkında Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak Proje Firması  Grontmiş   Mühendislik yetkililerinden Cenk Peker, Bülent Kadıoğlu,Tuna Özel, Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şube Müdürü Yalçın Karaca konuşmacı olarak katıldı. Bilgilendirme toplantısına Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Danışmaz, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, ASB’den İnşaat Mühendisi fazıl Ateş,  İnşaat Mühendisi Sezai Özgören ile birlikte 15 kişi katıldı. Halkı bilgilendirme toplantısına katılımın az olması dikkat çekti.

HALKI BİLGİLENDİRME İSABETLİ OLDU

Toplantıda konuşan Kaymakam Metin Kubilay’da halka yönelik yapılan bilgilendirme toplantısının isabetli olduğunu belirtirken, “İlçemizde bir süre ara verilen tren seferlerinin başlaması konusunda devamlı olarak yetkililerle bir dizi görüşmelerim oldu. Şu anda öğrendiğime göre en azından eski tren seferleri iyileştirilmiş tren seferleri olarak bir ay içerisinde başlayacak olması olumlu bir gelişme olarak görmekteyim. Bu nedenle çalışmalarınızda başarılar diliyor ve çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyorum.”dedi.

229 KİLOMETRE ELEKTRİKLİ VE ÇİFT HATLI BİR DEMİRYOLU HATTI YAPILACAK

Daha sonra Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şube Müdürü  Yalçın Karaca, konuştu. Karaca, “Bu yatırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi’nin koordinasyonunda ve TCDD Genel Müdürlüğü kontrolörlüğü altında İstanbul Halkalı İstasyonu’ndan başlayan ve Edirne Kapıkule İstasyonu’nda sonlanan yaklaşık 229 kilometre olan elektrikli ve çift hatlı bir demiryolu hattı yapılmaktadır. İlimiz sınırları içerisinden geçen demiryolu hattı güzergahında gerekçeli iyileştirme  çalışmaları Avrupa standartlarında yapılacaktır. Bu konuda, çalışmaları yürüten firmanın bölgemizde ne tür çalışma yapması gerektiğini kendilerine bir rapor halinde sunduk.”dedi.  

 3-4 YIL İÇERİSİNDE FAALİYETE GEÇECEK

Toplantıda Halkalı-Kapıkule arasında yapımı devam eden hızlı tren hattı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten üstlenici firma yetkililerinden Cenk Peker, çalışmaların hızla sürdürüldüğünü belirtirken, hızlı trenin 3-4 yıl içerisinde faaliyete geçeceğini söyledi. Peker, yapılan çalışmalar ile Halkalı-Kapıkule arasındaki 229 kilometrelik demiryolunun 200 kilometreye indirildiğini ve ulaşımda zamanın kısalacağını da söyledi.

40 KİLOMETRE TREN YOLU TEKİRDAĞ’DA

Cenk Peker, şunları kaydetti:  “Güzergahın 73 kilometre ve 113 kilometreleri arası Tekirdağ ili sınırlarında yer almakta olup, il içinde Çerkezköy İstasyonu yer önerilen demiryolu güzergahının mevcut çevresel özelliklerini belirlemek amacıyla çalışmalar şu şekilde yürütülecektir.1-Yüzey suyu kalitesi belirleme çalışmaları 2-Hava kalitesi belirleme çalışmaları 3-Yakın yerleşimde ve istasyon sahasında arka plan gürültü ölçümleri 4-Karasal ve sucul flara-fauna çalışmaları 5-Toprak kalitesi örnekleme çalışmaları. Ayrıca bunun yanı sıra zemin etüdü ve haritalama çalışmaları da yapılacaktır. Bu çalışmaların sonunda sonuçları, hazırlanacak olan ‘çevresel’ etki değerlendirmesi raporunda ayrıntılı olarak yer alacak.”

ÇALIŞMALAR NASIL YÜRÜTÜLECEK

İnşaat çalışmaları nedeniyle toz ve gaz emisyonu ile gürültü oluşabileceğinden bu çalışmaların yapılacağı alanlarda arasöz ile sulama yapılacağını kaydeden Peker, “Malzeme taşıyan kamyonların üzeri branda ile kapatılacak, araçların hız sınırına uyması sağlanacak, araçların egzoz emisyon ölçümleri yapılacak, oluşacak gaz emisyonları için ilgili mevzuat hükümlerine uyulacak. Gürültü kaynağı olan araçların düzenli bakımları yapılarak çalışma saatleri sınırlandırılacaktır. Faaliyetin inşaat aşamasında her hangi bir arkeolojik kalıntıya rastlanması durumunda en yakın müze müdürlüğüne haber verilecek ve çalışmalar durdurulacaktır. Çalışan personelin su ihtiyaçları da yakın ilçelerden karşılanacaktır. İşletme aşamasında en büyük etken ise gürültüdür. Bu nedenle raylı sistem projeleri için yönetmelikte belirlenmiş sınır değerler aşılmayacaktır. Faaliyetin inşaat ve işletme aşamasında oluşacak her türlü katı ve sıvı atıklar ile mevzuat hükümlerine uygun olarak bertaraf edilecektir.”dedi.

 İLK BİLGİLENDİRME ÇERKEZKÖY’DE

Demiryolu hattının geçtiği yerlerdeki tarım arazilerinin nasıl etkileneceği konusunda da konuşan Peker, şunları söyledi: “Güzergah boyunca hattın sağında ve solunda olmak üzere toplam 50 metrelik bir alan TCDD tarafından kamulaştırılarak arazi bedelleri TCDD tarafından mal sahiplerine ödenecek. Ayrıca Hızlı Tren hattı faaliyete geçtiğinde Çerkezköy’de bir yolcu istasyonu ile bir Yük İstasyonu yer alacak. Yük istasyonu yolcu istasyonuna 6 kilometre mesafede bir yerde olacak. Ancak yük istasyonunun nereye yapılacağı konusunda şu anda bir yer tespiti yapılmadı. Bu yönde çalışmalar devam ediyor. Halkalı-Kapıkule hızlı tren seferleri 3-4 yıl içerisinde faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Çalışmalar hızla devam ediyor. Ve bu konuda bölge halkını bilgilendiriyoruz. Bu gün ilk bilgilendirmeye Tekirdağ’ın demir yolu ağına sahip önemli ilçesi Çerkezköy’den başladık. Sonra Kırklareli ve daha sonrada Edirne’de bilgilendirme toplantısı yapacağız.”dedi.

TREN SEFERLERİ BİR AY İÇERİSİNDE BAŞLAYACAK

Çerkezköy’ü ilgilendiren eski demiryolunda hat iyileştirme çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü belirten Peker, bir ay içerisinde Halkalı-Çerkezköy arasında iyileştirilmiş tren seferlerinin yapılacağı müjdesini de verdi. Peker, “ Demiryolu taşımacılığı olarak Çerkezköy çok büyük bir öneme sahip.  Bu nedenle eski demiryolunda yapılan iyileştirme çalışmaları hızla devam etmekte olup bir ay içerisinde seferlerin başlaması planlanmaktadır.”diye konuştu.

Haber/Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10