Dünya Ebru Günü'ne dev Türk Bayrağı damga vurdu

Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Ebru sanatçısı Atilla Can'ın öncülük ettiği ve bu yıl 4'ncüsü kutlanan Dünya Ebru Günü, Yalova'da gerçekle?

Çerkezköy 14.09.2015 18:25:00 0
Dünya Ebru Günü

Çerkezköylü ebru sanatçısı Atilla Can, bundan tam dört yıl önce ‘Mucize inananlara gelir’ diyerek geçtiğimiz yıl UNESCO tarafından Ebru Sanatı Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Türkiye'den 12. unsur olarak kaydedilen ebru sanatı için Türkiye’de Dünya Ebru Günü organizasyonunu hayata geçirmişti.

4’NCÜSÜ YAPILDI

Bu yıl 4’ncüsü gerçekleştirilen Dünya Ebru Günü’nün, birincisi 2012 İstanbul, ikincisi  2013 Gaziantep, üçüncüsü ise 2014  Trabzon’da gerçekleştirilmişti. 12 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirilen Dünya Ebru Günü'nün 4’ncüsü ise Yalova'da  yapıldı. Dünya Ebru Günü etkinlikleri kapsamında Yalova Kent Müzesi Sergi Salonu'nda 11 ülkeden 220 sanatçının eserlerinin yer aldığı serginin açılışı Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Yalova Belediye Başkan Vekili Jülide Güner, Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal şler Müdürü Atilla Can, 4.Organizasyon Başkanı Suna Koçal,Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan ile  yazar Beşir Ayvazoğlu, Ümit Meriç, Kültür Bakanlığı ebru üstadları Ali Çalışır, Fuat Başar, Hikmet Barutçugil tarafından yapıldı.

TÜRK BAYRAĞI TEMASI İŞLENDİ

Dünya Ebru Günü’nde ‘Barış ve Sevgi’ konulu konferansın ardından, su üzerinde  yapılmış dünyanın en büyük Türk Bayrağı ebru ile yapıldı. Ebru sanatçıları ve protokol üyelerinin 11'er metrekarelik 4 ebru çalışmasının 3'ünde Çintemani (Güç ve barış) birinde ise Türk bayrağı teması işlendi. Ebru sanatçısı Atilla Can, “Bu sene etkinliğimize Türkiye'nin farklı illerinden 400 ve ABD, İngiltere, Fransa,İsviçre, Rusya, Hollanda, Almanya,Tacikistan  ve benzeri 11 ülkeden çok sayıda ebru sanatçısı katıldı. İlk defa dünyada su yüzeyinde  en büyük Türk bayrağını yaptık. Dünyada yapılan her şey umutla yapılır. Biz sanatçılarda barışı, kardeşliği umut ediyoruz. Barışa en çok yakışacak olan da Türk bayrağımızdı.”dedi. 

SU YÜZÜNDE YAPILAN EN BÜYÜK EBRU

Yalova 4. Noter'i tarafından, Türk bayrağı temalı ebru, dünyada su üzerinde yapılan ‘en büyük ebru’ olarak tescillendi. Ebru çalışmasının Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi için gerekli başvurunun yapıldığını belirten  Atilla Can, “Teknik olarak Dünya Rekoru kırdık. Dökümanlarımızı Guinness Londra'ya göndereceğiz ve sonucu bekleyeceğiz. Emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. 2016 yılında 5. kez kutlanacak olan Dünya Ebru Günü muhtemelen yurtdışında olacak. Sanatımızı tüm dünyaya duyurmak, yaşam misyonlarım arasında ilk sırada. Dilerim sanat dünyada ve ülkemizde barışın ve sevginin dili olur.”açıklamasını yaptı.

UNESCO TESCİLLEDİ

Bu arada, ebru Sanatçısı Atilla Can, 2009 yılından beri UNESCO Paris, Birlemiş Milletler, Kültür Bakanlığı ve Türkiye UNESCO Milli Komisyonu’na dilekçeler göndererek, Ebru Sanatının koruma altına alınmasını istemişti. 27 Kasım 2014’te Atilla Can'ın talebi üzerine 190 ülkeli UNESCO Paris Merkez binasında ayakta alkışlanarak kabul edildi. Ebru sanatı Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Türkiye'den 12. unsur olarak kaydedildi.

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10