Çeltik çeşitleri tanıtıldı

Tarımsal Yayım Hizmetleri'nin Desteklenmesi Projesi dahilinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Malkara Hacısungur Mahallesi'nde Çeltik Çeşit Demon

Tekirdağ 22.09.2015 16:53:00 0
 Çeltik çeşitleri tanıtıldı

Çeltik çeşitlerinin tanıtılması Demonstrasyonda yer alan çeltik çeşitlerini çiftçilerin yerinde, tarlada görerek, ilgili uzmanlara eşliğinde tohumluk seçimini daha bilinçli yapabilmeleri amacıyla; tarla günü düzenlendi. Etkinliğe Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekgöz, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Sami Süzer,  İl ve İlçe Müdürlüğü uzmanları, tarım danışmanları, çeltik üretimi yapan çiftçiler, çiftçi örgütleri temsilcileri olmak üzere 75 katılımcı iştirak etti.

ÇİFTÇİLERE YERİNDE EĞİTİM

Malkara Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengizhan Erbaş'ın açılış konuşmasının ardından, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü proje koordinatörü Dr. Sami Süzer projenin amacı ve çiftçi şartlarında yapılan uygulamaları anlattı. Osmancık çeşidinin tarihçesi hakkında da bilgi veren Sürez, daha sonra her çeşidin nasıl geliştirildiği ve her birinin özelliklerine göre üstün yönlerini tarlada çiftçilere gösterdi.

Programda konuşan Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca ise, il genelinde yapılan demonstrasyonlar ile düzenlenen tarla günlerinin önemine vurgu yaparak, “Proje kapsamında; Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilerek tescil edilen Tosya Güneşi, Biga İncisi, Kale, Manyas Yıldızı, Yatkın, Sürek M 711, MİS 2013, Küplü çeltik çeşitleri ile kıyaslama amaçlı Osmancık ve Edirne çeltik çeşitleri olmak üzere toplam 10 çeltik çeşidi, çiftçi şartlarında demonstre edilmiştir. Her bir çeşit, 250 metrekarelik alanlara ekilmiştir. Kurulan bu çeltik çeşit demonstrasyonuyla çeltik tarımı yapan üreticilerimize sertifikalı, yüksek verimli ve kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtılması amaçlanmıştır. Çiftçilerimiz yöremize uygun yeni çeşitleri yerinde görmüştür. Böylece bölgeye uyum sağlayan yeni çeltik çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması ile birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde önemli.”diye konuştu.

Etkinlikte, ayrıca demonstratör çiftçi Sebahattin Yıldız demonstasyondaki uygulamaları hakkında kısa bilgiler verdi. Son olarak, çiftçilerden gelen sorular, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarınca yanıtlandı.

Çerkezköy Haber

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10