Küçükbaş hayvan ıslahı projesi imzalandı

Tekirdağ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi kapsamında 'Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi'nin sözleşmesi imzaland

Tekirdağ 9.11.2015 17:22:00 0
Küçükbaş hayvan ıslahı projesi imzalandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürlüğü Brifing Salonunda düzenlenen imza törenine, İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, İl Müdür Yardımcısı Oktay Öcal, Proje Lideri Prof. Dr. Mehmet İhsan Soysal, Tekirdağ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca katıldı.

İmza töreninde konuşan İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, projenin Tekirdağ’a ve projeye katılan üreticilere hayırlı olmasını temenni ederek “  Böyle bir proje ilimizde yoktu, projenin hayata geçmesinde sizlerinde ciddi katkısı oldu. Proje koordinatörü Prof. Dr. M. İhsan Soysal  ve Damızlık Koyun Yetiştirileri Birliği ile birlikte bugün imza aşamasına geldik. 7 İlçede 44 işletmede 5736 tane koyun için sözleşme imzaladık. Proje kapsamında yapılacak destek ödemesi; verim ve doğum kaydı tutulan sürülerde doğum ağırlığı dışında en az bir tartım verisi alınan yavru başına taban sürülerde 35 TL elit sürülerde 70 TL, 25 anaç hayvana 1 koç oranına göre koç başına 200 TL olarak 5 yıl süreyle yapılacaktır” diye konuştu.

TEŞEKKÜR ETTİ

Sarıkoaca “ Esas amacımız ırklarımızın halk elinde ıslahını yapmak diğer taraftan ise üreticilerimiz kazanacaktır. Proje kapsamında birliğe teknik eleman istihdamı yapılıncaya kadar İl Müdürlüğü olarak imkanlarımız nisbetinde her türlü desteği vereceğiz. Bu proje ile birlikte İlimizde saf ırk Karacabey Merinosu sayısı artacak ve tüm yurda damızlık satışı yapar duruma geleceğiz verim kayıtları tutularak kaliteli damızlık üretimi sağlanacaktır. Projenin ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

“DESTEKLENMEKTEDİR”

Programda konuşan Proje lideri Prof. Dr. M. İhsan Soysal” Karacabey merinosu, Kıvırcık ve Alman yapağı merinosunun melezlemesinden elde edilmiş ve bölgemize adapte olmuş kaliteli bir ırktır. Bu proje ile İlimiz damızlık Karacabey merinosu koyunlarının gen merkezi haline getirilecektir ve tüm ülkemize damızlık talebi olması halinde dağıtımı ve satışı buradan üreticilerimiz maharetiyle yapılacaktır. Bu yıldan başlamak üzere sürekli bir seleksiyona tabi tutarak her yıl anne baba ve kuzu verileri kayıtları tutularak en nitelikli erkek koçlar belirlenecektir. Bu kayıtlara bakarak her yıl sürü yenileme ile damızlık olarak seçilen koyunlardan daha yüksek nitelikli koyunlar elde edilecektir. Destekleme projesi bir yana bu bir seleksiyon programıdır. Kayıtlarda ilimizin koyun varlığının yüzde 90'ı Karacabey Merinosu olarak gözükmektedir. Bu proje ile 5 yıl içerisinde ilimizdeki tüm Karacabey Merinoslarının halk elinde ıslahı yapılıp civar illerden başlamak üzere tüm yurda da damızlık koç, koyun satışı yapılabilinecektir" dedi.

“HAYIRLI OLSUN”

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca “ Böyle bir proje ilimize kazandırıldığı için çok mutluyuz. İl Müdürlüğümüze ve Değerli hocamız Prof. Dr. M. İhsan Soysal’a emeklerinden ötürü çok teşekkür ederiz. Projenin tüm üreticilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10