"ÇİĞ YEMEDİK, ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK!"

'İhaleye Fesat' karıştırmak nedeniyle 21 kişiyle birlikte 126 yılla yargılandığına ilişkin çıkan haberin Spor Kulüpleri'ne verilen destekle ilgili olduğunu belirten Ertem, "Dava kıs

Çerkezköy 24.11.2015 17:59:00 0

Geçtiğimiz günlerde Çerkezköy’de bir gazete, eski Belediye Başkanı Ali Ertem ve yine eski belediye meclis üyeleri ve halen bazılarının belediyede çalıştığı bürokratlarında adının bulunduğu 22 kişinin ‘İhaleye Fesat’ ve ‘Haksız Mal Edinme’ suçlamasından haklarında dava açıldığı yönünde çıkan haber kamuoyunun kafasını karıştırmıştı. İşte bu haberlere davanın birinci derecedeki muhatabı Ali Ertem’den açıklama geldi. Ertem, “Çiğ yemedik karnımız ağırsın. Abdestimizden şüphemiz yok. Mahkemede aklanacağımıza inancımız tam.”dedi ve açılan davanın mahiyeti hakkında bilgi verdi.

DAVA AÇILMASI ELBETTE HABER

Çerkezköy Haber Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Başkan Ali Ertem, Çerkezköy’deki spor kulüplerine yönelik destek amacıyla yola çıktıklarını ve bunun sonucunda da söz konusu davanın bugün konuşulur olduğunu belirtirken, “Burada elbette eski bir Belediye Başkanı hakkında dava açılması ve 126 yılla yargılanması haberdir. Ancak haberin veriliş şekli iyi niyetli değil. Beni etkileyen bu kısmı. 25 Mayıs’ta iddianame çıkmış, 7 Haziran’da dava kabul edilmiş. 3-4 ay içerisinde yerel basında vahim bir boyuttaymış gibi verilmiş.”dedi.

BENİM BİLE BİLMEDİKLERİMİ YAZMIŞLAR

Haberin veriliş şekline yönelik eleştirisini dile getirerek konuya giren Başkan Ali Ertem, “Savcının iddianamesi olduğu gibi verilmiş. İddianame satırı satırına yazılmış. Ben bunun anlamını biliyorum. Ama buradan anlatamam. Burada 21 ismin hiçbir önemi yok. Asıl Ali Ertem ismine olan kin-nefretin tezahürüdür. Yoksa dediğim dava açılmasının haber olmasına bir diyeceğim yok. Bunu elbette haber yaparsın. Ama sanık olarak benim bile elimde bu kadar bilgi yok. Bunun habercilikle alakası yok. Biz kendimizden eminiz. Mahkemeye çıkıp aklanacağız. Bu haberleri yapanların mahkemeyi de gelip takip etmesini bekliyorum. Orada anlatacaklarımızı da dinlemeliler.”dedi.

BELEDİYE KANUNU YETKİ VERİYOR

Spor külüplerine yardımcı olmak maksadıyla 2006-2007 yılından itibaren belediyeye ait bazı tesisleri spor külüplerine tahsis ettiklerini hatırlatan Başkan Ertem, “Türkiye’nin her yerinde yüzlerce binlerce belediye spor kulübü var. Bunların hepsi aynı şekilde yardımlar yapıyor. Belediye Kanunu’nda Belediye Başkanı’na yetki verilmiş. 75. Maddede, sosyal faaliyetleri destekleme adına spor külüplerine yardımcı olmak için bir uygulama yetkisi veriyor. Nakdi yardım yapmak o zaman yasaktı. Şimdi nakdi yardım yapılabiliyor. Biz de spor külüplerine destek olması için bazı sosyal tesislerin gelirlerini spor külüplerinin tüzel kişiliğine vermişiz.”diye konuştu.

İHALEYLE VERDİK

Başkan Ertem, haklarında yapılan suçlamaların doğru olmadığını söylerken yapılan işi gizli kapaklı yapmadıklarını vurgulayarak, “Ben Belediye Başkanı olarak mesala Fevzi Paşa Spor Külübü’nü çağırsam şurasını alın kullanın desem, bu işi gizli kapaklı yapsam emin olun hiçbir şey olmazdı. Bunun olmasının nedeni ihale yapmış olmamız. Biz burada spor külüplerine katkı sağlayalım istedik. Ancak ihale yaptık. İhaleye de Çerkezköy’de 30 tane külüp var, Türkiye’de 30 bin tane kulüp var. Hepsine açık yaptık, hepsi girebilir. Ayrıca Kırklareli’nden, Edirne’den mesala gelip spor külüpleri girebilirdi. Ama bütün bunlara rağmen ben elbette kendi ilçemdeki spor külüplerinin almasını isterim. Çünkü zaten benim amacım, ilçemdeki spor külüplerini desteklemek.”diye konuştu.

NE FESAT KARIŞTIRMA VAR NE DE HAKSIZ MAL EDİNME

İddianamedeki suçlamaya da değinen Başkan Ertem, şunları anlattı: “Bilirkişi raporu iddianameye yansımış. Burada rekabet şartları ortadan kaldırılmış diye bir açıklama var. Burada ne ihaleye fesat karıştırma var ne de haksız mal edinme. Öncelikle ihaleye fesat karıştırma kanunda şöyle tanımlanır. Bir, bir kişinin ihaleyi alması için şartları oluşturma. İki, bir ihaleye başka kişilerin girmesini engelleyerek yine bir kişiye menfaat sağlamayla olur. Bunların ikisi de yok. Biz herkese açık ihale yapmışız. Kamu yararı sadece belediye kasasına giren para değildir. Kamu yararı belediye kasasından özel bir kişiye, şahısa para gitmesini engellemektir. Biz bir kişiye menfaat sağlamamışız. Tüzel kişiye gelir elde etsin diye vermişiz. Bu da kamu yararı değil mi?”

SPOR KÜLÜPLERİ KAPIMIZI AŞINDIRIYOR

Belediye Başkanı olarak spor külüplerine adeta yardım yapmak zorunda kaldıklarını belirten Başkan Ali Ertem, “Bugün Çerkezköy’de kim belediye başkanı olursa olsun spor külüplerine yardım etmek zorunda. Çünkü her gün biri kapınızı aşındırıyor. Bunlara ‘yardım etmiyorum’ diyemezsiniz. Türkiye’de birçok Belediye bunu yapıyor. Süper Lig’de milyon dolarlar konuşulurken, hiçbir bölgenin insanı belediyeyi bu konuda gidip şikayet etmiyor.  Türkiye’de bu konuda Allah’ın bir kulu yargılandı mı? O bölgelerden şikayetçi çıkmazken, Çerkezköy’de böyle olması beni üzüyor.”dedi.

SADECE ÇERKEZKÖYSPOR’DA 250 SPORCU VARDI

Başkan Ali Ertem, 2010 yılına kadar yaptığı bu destekler sayesinde Çerkezköy’de sporun çıtasını yükselttiklerini, bu şikayetlerin gelmesinin ardından, müfettiş incelemeleriyle birlikte, desteği kestiğini ve ancak sonuç olarak sportif faaliyetlerin de geriye düştüğünü anlatırken şunları konuştu: “Bizim burada sadece Çerkezköy Belediyespor’da 250 sporcu vardı. Sadece 50-60 sporcu güreş takımında vardı. 2. Ligde mücadele eden ve son final maçında 1. Ligin kapısından dönen Bayan Voleybol Takımımız vardı. Yine 3. Ligde mücadele eden basketbol takımımız vardı. 3. Lige çıkan futbol takımımız vardı. Bugün bunların hiçbiri yok! Bu külüplere forma alıyorsunuz. Ancak Veliköy’den Kızılpınar’dan, Fevzipaşa’dan gelip diyorlar ki ‘Biz deplasmana gideceğiz. Otobüs paramız yok. Orada otelde kalacağız. Para lazım.’diye yardım istiyorlar. Biz de bu külüplerimize ayda 3-4 bin TL getirecek, otobüstür, oteldir bu tür masraflarını karşılayabilecekleri sıcak paraları olsun istedik. Dilencilik yapmasınlar diye bazı imkanları sunduk. Suç mu? Bunu yaptığım için gurur duyuyorum. Bugün olsa yine yaparım. Bugün bakın Çerkezköy’de spor faaliyetleri nasıl. Her hafta Kapalı Spor Salonu doluyordu. Bugünkü Belediye Başkanı’nın da ben aynı şekilde spora destek olmak isteyeceğini düşünüyorum. Ama o da bu olaylardan çekindiği için olamıyordur.”

ÇERKEZKÖY’E 3-4 BİN TL’Yİ ÇOK GÖRDÜLER

Bilirkişinin ihale yapılması halinde 72 bin TL daha fazla Belediye’nin kasasına gireceği yönünde bir tahminde bulunduğunu hatırlatan Ertem, “6-7 senede 72 bin TL kayıp olmuş deniyor. Bu ayda 3-4 bin TL eder. Çerkezköy’e bunu çok gören zihniyeti kınıyorum. Benim burada mahkemenin tutumuyla ilgili sözüm yok. Savcı elbette şikayeti değerlendirecek ona bir şey demiyorum. Benim kınadığım, bu şikayeti yapanlar.”diye konuştu.

AYNI MADDEDEN BAŞKA KURUMLARA DA YARDIM ETTİK

Başkan Ali Ertem son olarak, Spor Külüpleri’ne yaptığı yardımın benzerlerini başka kurumlara da yaptığını hatırlatırken, “Belediye Kanunu’nun aynı maddesinden biz Çerkezköy Adliyesi’ne, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne Kaymakamlığı’na, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Tapu Müdürlüğü’ne, camilere, cem evlerine daha birçok kamu yararı olan kuruma yardım ettik. Ama bunların hiçbirinden dolayı şikayet olunmadı. Tabii bu kişiler buralardan şikayetçi olurlarsa bir şey tutturamayacaklarını düşündükleri için spor kulübü üzerinden yaptılar. İyi mi yaptılar. Bugün, alt liglerde bir futbol takımı var. O da Veliköyspor’un devamı olarak. Bizim dönemimizde futbolda bir Sezgin çıktı, Eskişehirspor’da oynuyor. Bugün Kayseri Erciyesspor’da oynayan Erçağ yine o dönem bizim spora verdiğimiz destekle kendilerini yetiştirme fırsatı buldu.”diye konuştu.

SİYASİ MÜLAHAZALARLA YAPILDI

2009 yılındaki bir teftiş dönemi içerisinde hiçbir şey bulunamadığını belirten Ertem, “Teftiş döneminde hiçbir şey bulamadılar. O müfettişi ben tanıyorum. O müfettiş siyasi mülahazalarla bu konuyu açtı. Bu tamamen siyasi bir olay. Siyasi olmasa, gidip Bakanlık’da gereğini yaparlar. Ancak müfettiş yerelde müşteki bulup imza alıyor. Bugün o siyasi yapıyı herkes biliyor.”dedi.

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10