Böbrek hastalığına dikkat çektiler

Türk Böbrek Vakfı Kadriye ve Kenan Tunalı Kapaklı Diyaliz Merkezi tarafından 'Böbrek sağlığının korunması ve böbrek hastalıkları ile mücadele' etkinlikleri kapsamında ilçede eğitim öğretim

Kapaklı 2.12.2015 17:13:00 0
Böbrek hastalığına dikkat çektiler

Türk Böbrek Vakfı Kadriye ve Kenan Tunalı Kapaklı Diyaliz Merkezi tarafından Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda böbrek sağlığının korunması ve böbrek hastalıkları ile mücadele kapsamında Türk Böbrek Vakfı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında birinci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen “Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri” programına Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve eşi Fatma Mandalı, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Kapaklı İlçe Sağlık Müdürü Pakize Özgür Ünlü, Kapaklı Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant,  Çerkezköy OSB Halkla İlişkiler Müdürü Gökhan İnce, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ilçede eğitim öğretim gören birinci sınıf öğrencileri ile öğretmenleri katıldı.

HER 7 KİŞİDEN BİRİ BÖBREK HASTASI

Programın açılış konuşmasını yapan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Ülkemizde böbrek hastalıları riski, dünya ortalamasının çok üstündedir. Dünyada ortalama her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı görülürken, ülkemizde ise her 7 kişiden birinde görülmektedir.Bu yüksek riski önlemek için geleceğimizin teminatı çocuklarımıza erken yaşlarda bu konu ile ilgili eğitimler vermeyi uygun gördük. Konuyla ilgili İstanbul ve Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile iş birliği protokolleri imzaladık. 4 yıldır devam eden eğitimlerimiz ile çok sayıda çocuğumuza ulaştık. Eğitimlerimiz devam ediyor. Son 4 yılda tuz tüketiminde günde 3 gram azalma oldu. Bu sonuçlar bizleri son derece mutlu ediyor” dedi.


HERŞEYİN FAZLASI ZARAR
Türk Böbrek Vakfı Projeler Koordinatörü Ayşe Onat, öğrencilere istedikleri her şeyi yiyebileceklerini belirterek, “Ama önemli olan bunu ne kadar ve ne sıklıkla yaptığınızdır. Unutmayalım ki her şeyin fazlası sağlığımız için zararlıdır. İnsan vücudunda iki adet böbrek vardır. Böbreklerimizin her biri 150 gram ağırlığındadır. Böbreklerimiz fasulye tanesi şeklindedir. Böbreklerimiz, vücudumuzda arıtma sistemi vazifesi görürler. Vücudumuzun kan ve tuz dengesini sağlarlar” dedi.
TUZ EN BÜYÜK DÜŞMAN
Tuzun böbreklerin en büyük düşmanı olduğunu belirten Onat, Ülkemizdeki en yanlış alışkanlıklardan biri de sofraya oturduğumuzda yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır. Sizler bu yanlışı devam ettirmeyin” diye öğrencilere uyarılarda bulundu. Konuşmaların ardından Borusan Çocuk Korosu konser verdi.
Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10