Rusya krizi, vatandaşa yaradı

Türkiye ile Rusya arasında düşürülen savaş uçağı nedeniyle yaşanan kriz ve Rusya'nın Türkiye'den ithal ettiği sebze ve meyveleri almaması vatandaşlara yaradı.

Çerkezköy 4.12.2015 17:29:00 0
Rusya krizi,  vatandaşa yaradı

Yaşanan kriz nedeniyle iç piyasaya dağıtılan sebze ve meyveler pazar tezgahlarında fiyatı düşürdü. İki ülke öncesi yaşanan kriz nedeniyle kilosu 5 liraya satılan domates, Rusya'nın almadığı ithal ürünlerin iç piyasaya dağılmasıyla birlikte yaklaşık yüzde 50 tezgahta ucuzladı.

SEBZEVE MEYVE BOLLAŞTI

Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Cevdet Aydemir, bu krizin pazardan alışveriş yapan vatandaşın cebini rahatlattığını belirterek, "Rusya’nın Türkiye’den meyve ve sebze ithalini durdurması ve ithalat kapısını Türkiye’ye kapatması iç piyasadaki meyve ve sebze fiyatlarının büyük oranda düşürdü. İç piyasadaki meyve ve sebze bollaştı. 5 liraya satılan meyvenin kilosu de şimdi yarı yarıya düştü. Vatandaşlarımız hem  kaliteli ucuz, hem de bol meyve sebze yiyecek.”dedi. Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının Türk pilotları tarafından düşürmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan kriz sonrası, Rusya, Türkiye'den ithal ettiği sebze ve meyve alımlarını durdurdu. Gümrüklerden çıkamayan sebze ve meyveler ise iç piyasaya dağıldı. Buda tezgahlardaki fiyatları düşürdü.

İÇ PİYASADA MEYVE VE SEBZE BOLLAŞTI
Rusya ile yaşanan sıkıntının sebze ve meyve fiyatlarını düşürdüğünü belirten Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Cevdet Aydemir, "Rusya, ülkemizden diğer ülkelere göre çok daha fazla meyve ve sebze ithal ediyordu. Yaşanan sıkıntı nedeniyle bu konuda ithalatı durdurmasıyla birlikte iç piyasalarımızda meyve ve sebze oldukça bollaştı ve bollaşmasıyla birlikte 5 liraya satılan meyvenin kilosu şimdi yarı yarıya düştü. Vatandaşlarımız  hem kaliteli ve ucuz hem de bol meyve sebze yiyecek.”dedi.

BİR KAPI KAPANDI BAŞKA BİR KAPI AÇILDI
Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Cevdet Aydemir,Rusya'nın Türkiye’den meyve ve sebze ithalatını durdurmasından sonra Arap ülkelerinin Türkiye’den daha çok meyve ve sebze talebinde bulunduğunu belirtti. Aydemir, “Allah bir kapıyı kapatır.Bir kapıyı açar. Rusya uçak düşürülmesini bahane ederek ülkemize karşı meyve ,ve sebze ithaline ambargo koyarak ithalatı durdurdu. Ama şimdi ülkemizden az miktarda meyve ve sebze ithal eden Arap ülkeleri Rusya'nın almadığı yada ne kadar mal alıyorsa hepsini almak istediklerini talep ettiler. Çünkü Türkiye'de üretilen meyve ve sebzeler diğer ülkelerden hem daha kaliteli hem de çok daha sağlıklı ürünler.Ama şunu özellikle de belirtmek istiyorum.Arap ülkelerine meyve ve sebze ithalatı iç piyasamızı etkilemeyecektir."diye konuştu.

HER YIL SONU GÜMRÜKLERDE SIKINTI YAŞANIYOR
Başkan Cevdet Aydemir konuşmasını şöyle sürdürdü, “Rusya sıkıntısı ayrı bir sıkıntı. Ancak her yıl sonu geldiğinde özellikle 12. ayda gümrüklerde ithalat ve ihracat konularında bir takım sıkıntılarımız oluyor.Bunları her yıl 12. ayda yaşıyoruz.Örneğin yıl sonunda gümrüklerde ihracat ve ithalata en çok yaşadığımız sıkıntı ise giyimde oluyor. Bunların yaşanmaması için hükümetimizin bu konuda gerekli çalışmayı yapması gerekiyor.” dedi.
EN BÜYÜK DÜŞÜŞ DOMATES’E YANSIDI
Çerkezköylü meyve ve sebze toptancısı Ayhan Çaçan, Avrupa ülkelerinden çok daha fazla Rusya’nın Türkiye’den en çok domates ithalatı yaptığını ve yaşanan sıkıntı ile ithalatı durdurması ile iç piyasada meyve ve sebzeler içinde  en çok fiyatının düşüşü domatese yansıdığını belirtti. Çaçan, “Rusya diğer ülkelere göre ülkemizden en çok domates alıyordu. İthalatını durdurmasıyla şu anda iç piyasalarımızda yüzde 30 ve yüzde 50 oranında domates de düşüş oldu.Ayrıca biberde de yüzde 25 -30 arasında,salatalık ve patlıcan da da aynı şekilde yüzde 25-30-35 arasında bir düşüş oldu."dedi.

DÜŞÜK FİYATLAR UZUN SÜRE DEVAM EDER
Çerkezköy Perşembe Pazarı esnaflarından Sadullah Yalap,yaşanan kriz nedeniyle Rusya’nın Türkiye’den meyve sebze alımını durdurması şöyle değerlendirdi. “Şuan halk pazarları olmak üzere tüm market gibi yerlerde meyve sebze fiyatları yüzde 50 oranında düştü.Böyle giderse uzun süre bu fiyatlar böyle devam eder ve halkımızda bol bol meyve ve sebze yeme imkanı bulur. Fiyatların düşmesi satışlarımızı da arttırdı.”dedi.

ALIMLAR ARTTI
Çerkezköy  Halk Pazarı'nda meyve ve sebze satışı yapan esnaflardan Yasin Ataklı, "Rusya’nın Türkiye’den meyve sebze ithalatını durdurmasıyla özellikle domates fiyatlarını iç piyasada çok düştü. Düşüş ile domates iç piyasada ucuzladı.Fiyatların düşmesi vatandaşa yaradı. Yarım kilo domates alan vatandaş şimdi 2 kilo domates almaya başladı."diye konuştu.
MEYVEDE YÜZDE 30-40 DÜŞÜŞ OLDU
Pazar esnaflarından  Süleyman Aktan ise yaşanan sıkıntı sonrasında özellikle domatesten sonra meyve fiyatlarında da önemli bir düşüş yaşandığını belirterek, “Rusya krize sonrasında iç piyasada meyve fiyatlarında yüzde 30 ile 40 bir düşüş meydana geldi.Eğer bu kriz yaşanmasaydı bu gün tezgahlarda 1.00-2.50 lira olan domatesin fiyatı iki- üç katında olurdu. Meyve fiyatlarında da bugün mandalina 1.25-2.00 lira düştü.Armut ise 1.50-2.00 liraya kadar  düştü.Normal çarliston biberin kilosunda 2.00 -2.50 liraya düştü. Bu fiyatların düşüşü vatandaşa sevindirdi."dedi.

FİYATLAR DÜŞTÜ AMA SATIŞLAR BEKLENDİĞİ GİBİ DEĞİL
Meyve ve sebze fiyatlarının düşmesine rağmen beklenen satışların olmadığını belirten pazar esnaflarından Nuri Saz ise şunları söyledi: "Bugün için fiyatlar bu mevsime göre çok daha aşağıya düşmüş olmasına rağmen biz esnaflar olarak beklenen satışı yapamıyoruz. Nedeni ise vatandaşta para yok. Bu nedenle beklenen satışları gerçekleştiremiyoruz. Oysa bu düşük fiyatlardan herkesin ve her kesimin yararlanması lazım.Bu düşük fiyatların bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyoruz. Ancak hava koşulları kötüleştiğinde biraz yükselebilir.”dedi.
 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10