Çanakkale zaferinin 101.yıl dönümü kutlandı

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 101. Yıl dönümü ve Şehitleri anma günü etkinlikleri tüm yurt genelinde ve dış temsilciliklerimizde olduğu gibi ilçemizde de yoğun bir katılımla kutlandı.

Çerkezköy 19.03.2016 00:57:00 0
Çanakkale zaferinin 101.yıl dönümü kutlandı

ŞEHİTLİĞE KADAR YÜRÜDÜLER

Çerkezköy’de 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. Yılı kutlamaları ve Şehitleri anma günü Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı önünden halkın katılımıyla birlikte İstasyon Mezarlığında bulunan şehitliğe kadar  kortej halinde yapılan Şehitlere saygı yürüyüşü ile başladı. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve eşi Güliz Akay, Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan,Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya,  Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, gazilerimiz, şehit aileleri, belediye meclis üyeleri,belediye çalışanları ve vatandaşların katıldığı yürüyüş Belediye Hizmet Binası önünde başladı. Atatürk Caddesi, Altıyol Kavşağı ve Atatürk Viyadüğü güzergahında devam eden Şehitlerimizi Anma Yürüyüşü Çerkezköy Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen Çerkezköy Şehitliği'nde sona erdi. Şehitleri Anma Yürüyüşü'ne katılan vatandaşlarımıza Belediyetarafından Türk Bayrağı verilirken, yürüyüşün ardından 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 101. Yıldönümü ve Şehitleri Anma günü nedeni ile düzenlenen çelenk sunma törenine katılındı ve ardından şehitlerimizin mezarları ziyaret edilerek karanfil bırakıldı ve dua edildi.

 

 

“ŞAHSİYETLERİN MEKANI GİBİDİR”

Şehitlikte gerçekleştirilen program Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Belediye Başkanı Vahap Akay’ın çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı 3.Zırhlı Tugay komutanlığı Muhabere  Teğmen Muhammet Gedik  gerçekleştirdi.  Gedik, “Aziz hatırasını yaşatmak ver gelecek nesillere Türk’ün neleri yapmaya müktedir olduğunu göstermek maksadıyla Çanakkale Zaferi’nin yeni bir yıldönümünü daha kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Tarih öyle bir aynadır ki insan ona baktıkça geçmişin derinliklerine sürüklenmekten kendini alamaz millet hayatı için bu hakikat aynasının önemi büyüktür. Milletler tarihlerinden ders ve güç alarak ayakta kalırlar. Yada yaptıklarıyla tarih olur. Sadece isimlerini yaşatırlar. Tarih bir yandan acıları, üzüntüleri gözler önüne sererken diğer yandan da kahramanlıklara ışık tutar. İşte Türk tarihi böyledir. Türk milletinin mazisi,adeta bir kahramanlıklar dizisi ve abideleşmiş şahsiyetlerin mekanı gibidir” dedi.

 

 

“KAHRAMANLAŞARAK KUTSALLAŞTIRILMIŞTIR”

Gedik “ Bu günkü Türk yurdu yüzyıllarca verilen mücadelelerin her bir tümseğin altında yatan binlerce kefensiz şehidin,yaşanmayan gençliklerin,kavuşamayan hasretliklerin ve ölürcesine tapılarak tezahur eden vatan sevgisinin en büyük bedelidir.Adete baştan sona türk’ün o mübarek kanıyla yıkanarak milli bir mabet haline gelen o küçük yarım ada da Çanakkale’de yazılan destan bu tezahürlerden birisi olmuştur.Çanakkale muharebeleri sadece Türk tarihinin değil,dünya tarihin de dönüm noktalarından birini teşkil etmiştir.Çanakkale öldü zannedilen bir biletlin bütün dünyaya ölmediğinin haykırışıdır. Çanakkale Türk milletinin binlerce evladını mukaddes vatan toprağına uzattığı ana namusunu çiğnetmediği bir kahramanlık destanıdır. Çanakkale muharebeleri 1. Dünya Savaşının içinde ayrı bir özelliği olan tarihin kaderini değiştiren yaşama hakkına şerefiyle bir milletin her şeyden önce kahramanlık destanı burada savaşan insanlar kahramanlaşmışlar,kahramanlaşarak kutsallaşmışlardır” diye konuştu.

ŞEHİTLİK ZİYARET EDİLDİ

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay protokol üyeleri ile birlikte şehitliklere karanfil bırakarak dua ettiler. Şehitlikteki programın sona ermesinin ardından program saat 10.00’da Halk Eğitimi Merkezi’nde devam etti.  Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği oratoryo da izleyenler duygu dolu anlar yaşadı. Programda

İlk okullar arası yapılan İstiklal Marşı güzel okuma yarışmasında Tekirdağ İl Birincisi olan Fevzi paşa İlkokulu 4/D sınıfı öğrencisi Gizem Nesil Genç İstiklal marşını okuduktan sonra ayakta alkışlandı.

 

 

DUYGULU ANLAR YAŞANDI

Gerçekleşen şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödül verilirken, Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Ali Ercan Çanakkale ilgili konuşma gerçekleştirdi. Öğrencilerin Çanakkale destanı ile ilgili tiyatro gösterimi ise büyük bir ilgiyle izlendi. Programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Göksel Söylemez, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan. Çerkezköy İlçe Müftüsü Yusuf Tuna, AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe,CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı,3. Zırhlı Tugay Merkez Komutanı Piyade Binbaşı Fuat Dönmez, okul müdürleri, öğretmenler, belediye meclis üyeleri, siyasiler, gaziler,şehit aileleri,sivil toplum kuruluşu yöneticileri,askeri ve sivil erkan, sanayi kuruluşu temsilcileri,öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10