Köprülü: Termik Santral cinayettir

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divan Üyesi ve CHP Tekirdağ milletvekili Emre Köprülü, Ergene'de yapılması planlanan kömürlü termik santral için yapılan eylemlerin ardından konuyu Meclis

Bölgede Gündem 31.03.2016 02:09:00 0
Köprülü: Termik Santral cinayettir

KANSER VAKALARINDA ARTIŞA NEDEN OLUYOR

Trakya’da yapılması planlanan Termik Santrallerin çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması ve alınacak önlemlerin saptanması amacıyla hazırladığı araştırma önergesini TBMM’ye sunan Emre Köprülü, termik santralden çıkan gazların tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat bıraktığına dikkat çekti. Bu santrallerden çıkan maddelerin, içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkilediğini,anormal doğumlara sebep olduğunu, gelişme ve öğrenme yeteneğini azalttığını ve en ağırı çıkan küllerde var olan radon gazının kanser vakalarında büyük bir artışa neden olduğunu belirten Köprülü, “Enerji şirketleri, her yıl yeni kömürlü termik santraller yapmak üzere projeler hazırlamakta, bu günlerde de bölge olarak Trakya’yı hedef almaktadırlar. En son Ergene ilçesine termik santral yapılması gündeme gelmiştir. Trakya gibi Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından birine bu tür bir termik santral yapmak cinayettir ve kabul edilemez” dedi.

TOPRAĞIMIZ, SUYUMUZ, HAVAMIZ KİRLENECEK

Köprülü, Ergene’ye yapılması planlanan santralin Trakya’da yol açacağı iklim değişikliğinin yanı sıra bölge halkına da onarılamaz zararlar vereceğini belirterek, “Kömür endüstrisi yarattığı bu zararın bedelini ödemeyecek, onun yerine bu bedeli Trakya halkının kendisi sağlığını yitirerek ödemek zorunda kalacak. Sonuç olarak hem iklimimiz, hem havamız hem de suyumuz ve toprağımız geri döndürülemez biçimde kirlenecektir. Ülkemiz, yanlış uygulanan enerji politikalarınedeniyle hava kirliliği ve iklim değişikliğine maruz kalmakta, bunun sonucuna bağlısağlık alanındaki sorular gün geçtikçe artmaktadır” diye konuştu.

İNSANLARIN MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİ ETKİLER

Türkiye’nin sahip olduğu en bol fosil kaynaklı yakıtın, düşük-kaliteli ve yüksek derecede kirlenmeye yol açan linyit kömürü olduğunu söyleyen Köprülü, “Bu yakıt bol bulunduğundan ülke enerji üretiminin temel öğelerinden biridir. Fakat bu tür kömürün kullanımı çok yüksek miktarda kükürt dioksit, azot oksitler, karbonmonoksit, ozon, hidrokarbonlar ve kül oluşturmaktadır. Bu atıklar, çevre sağlığına çok çeşitli biçimlerde etki eder. Termik santralden çıkan gazlar tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat bırakır. Bu termik santrallerden çıkan maddeler, içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkilemekte, anormal doğumlara sebep olmakta, gelişme ve öğrenme yeteneğini azaltmakta, çıkan küllerde var olan radon gazı kanser vakalarında büyük bir artışa neden olmaktadır” ifadelerini kullandı. 

KABUL EDİLEMEZ

Köprülü şöyle devam etti: “Yine santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmurları oluşturmakta ve yağan yağmurla suyun ve toprağın kimyasal yapısı bozulmaktadır. Bu nedenle tarım ve hayvancılıkla ilgili tüm faaliyetler zarar görmektedir. Enerji şirketleri, her yıl yeni kömürlü termik santraller yapmak üzere projeler hazırlamakta,bu günlerde de bölge olarak Trakya’yı hedef almaktadırlar. En son Ergene ilçesine termik santral yapılması gündeme gelmiştir. Trakya gibi Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından birine bu tür bir termik santral yapmak cinayettir ve kabul edilemez. Bu santralin Trakya’da yol açacağı iklim değişikliğinin yanı sıra bölge halkına da onarılamaz zararlar verecektir. Kömür endüstrisi yarattığı bu zararın bedelini ödemeyecek, onun yerine bu bedeliTrakya halkının kendisi sağlığını yitirerek ödemek zorunda kalacaktır. Sonuç olarak hem iklimimiz, hem havamız hem de suyumuz ve toprağımız geri döndürülemez biçimde kirlenecektir. Tüm bu nedenlerden dolayı, Trakya’da yapılması planlanan Termik Santrallerin çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması ve alınacak önlemlerin saptanması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, içtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.”

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10