"Spor yaparken dengeli beslenmeye dikkat edin "

Çerkezköy Belediyesi ve İrmet Hastanesi işbirliği ile 'Spor Yaparken Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi' konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çerkezköy 19.04.2016 07:05:00 0

BİLGİLER VERDİ

İrmet Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek olan toplantıda İrmet Hastanesi Diyetisyeni Burcu Özkan Akca katılımcıları spor yaparken yeterli ve dengeli beslenmenin önemi konusunda bilgilendirdi. Spor yapanların en öncelikli olarak dikkat etmeleri gereken hususun sıvı tüketimi olduğunu kaydeden Akca “ Fiziksel aktivite esnasında terleme ile birlikte vücutta sıvı kaybı oluşmaktadır. Birçok araştırmaya göre spor yaparken sıvı tüketimi birden değil, yavaş yavaş yapılmalıdır. Çünkü yavaş içilen su vücutta daha verimli kullanılır ve hemen idrar yoluyla dışarı atılması önlenmiş olur. Su vücuttaki kan akışkanlığını dengeler ve kalbimizin spor esnasında zorlanmasını da engeller” dedi.

“DİYET SAĞLANABİLİR”

Spora başlamadan önce 1.5 saat bir şeyler yemenin zararlı olduğunu kaydeden Akca “  Spora başlamadan en az 1,5 saat önce yemek yemeyi kesmeli. Egzersiz sırasında midenin dolu olmaması gerekiyor. Eğer spordan hemen önce yemek yenilirse bulantı, kusma ve sindirim problemleriyle karşı karşıya kalınabiliyor. Spor yapanların çoğu beslenmesinde proteine ağırlık veriyor ve günlük protein alımını arttırmak için protein tozlarına yöneliyor. Oysa kas yoğunluğunu arttırıcı gizli gerçek, yoğun antrenman ve yeterli enerji tüketimi. Kas yoğunluğunu arttırmak için diyete ek olarak protein tüketmek gerekiyor. Sporcuların beslenmelerindeki miktar artışlarıyla birlikte protein miktarı gereken düzeye ulaşabildiği için ek protein alımına gerek kalmayabiliyor. Eğer enerji alımı yeterli ise günde 1-1,5 kilo protein tüketimi ile dengeli bir diyet sağlanabilir” açıklamasında bulundu.

“KAFEİNDEN UZAK DURUN”

 Kafeinden uzak durulması  gerektiğini de belirten Akca, “ Özellikle spor yapanlar kafeine dikkat etmeli ve mümkün olduğunca kafeinli içeceklerden uzuk durmalı yani içmemeli. Özellikle çarpıntı, hipertansiyon, baş ağrısı, gastrit ve uykusuzluk gibi sorunları olan bireyler kafeini fazla tüketmemeli yada hiç kullanmamalarını öneriyorum. Spor öncesindeki öğünlerde gaz yapıcı ve bağırsakta kalış süresi uzun besinlerden uzak durulmalı, sindirimi kolay besinler seçilmeli. Kuru baklagiller, kuru yemişler, kuru meyveler, acılı ve baharatlı yiyecekler, çiğ ve gaz yapıcı sebzelerden (lahana, karnabahar, pancar, turp vs.) uzak durulmalı. Yağlı besinleri de spor öncesi öğünlerde tüketmemek gerekiyor. Çünkü yağlı besinler mideyi geç terk ediyor, kişinin kendini hantal ve ağır hissetmesine neden oluyor ”dedi. 

 

 

BESLENME NASIL YAPILMALI 
Akca “ Bazılarınız eminim ki spor ile kilo vermek ister, kimileri vücudunda ki kas kütlesini artırmak ister, kimileri de sıkılaşmak. Herkes sadece spor yaparak bu hedeflere ulaşabileceğini düşünüyor.

Tabii ki spor yapmak çok önemli ama daha önemli bir nokta  ise dengeli beslenmedir. Spor yaparken de dengeli beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Saatlerce spor yaptığınızı düşünelim ve  iki saat kondisyon çalıştınız, üstüne iki saat ağırlık. Doğru ve dengeli beslenmediğiniz taktirde spordan sağlıklı  kesinlikle verim almanız çok zordur ve alamazsınız. Öncelikle sağlık problemleriniz, boyunuz, kilonuz, spor yapma sıklığınız, uyguladığınız antrenmanın ağırlığı, haftada kaç gün spor yaptığınız göz önünde bulundurulmalısınız. Dengeli beslenmenin ana öğesi yeterli karbonhidrat, yağ, protein ve vitamin alımıdır. Örneğin aynı kilo ve boyda olan bir bireyi göz önünde bulunduralım. Biri haftada beş gün düzenli spor yaparken, diğeri hiç spor yapmıyor. Düzenli spor yapan bireyin tüketmesi gereken besin öğeleri, hiç spor yapmayan bireyden çok farklı olmalıdır. Spor yapan birey yeterli besin öğelerini almaz ise ani zayıflama, vücutta kas kütle kayıpları ve sağlık problemleri yaşayabilir. Spor yapmayan birey de kilo alıp, yağlanabilir. Netice de bu da bir sağlık problemi olarak ortaya çıkar. Doğru beslenmek için ilk adımı nasıl atmalıyız diyorsanız, o zaman başlangıç olarak şu beslenme önerilerini dikkate almanız gerekmektedir. Akşam en geç 20.00'den sonra kesinlikle hiçbir şey yemeyin. Uzun süre aç kalmayın. Tahıl ve baklagil ağırlıklı beslenin. Sıvı tüketimini artırın.Yemekleri yavaş yavaş çiğneyerek yiyin.Antrenman öncesi atıştırın ki şekeriniz düşmesin.  Antrenman sonrası taze sıkılmış meyve suyu, soda. İsteğe göre hafif yemekler; salata, haşlanmış tavuk, omlet tüketin. Uzun yaşamanın ilk şartının spor yapmaktan, sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçtiğini göreceksiniz. Kendimizi hem sağlıklı hissetmek, aynı zamanda formda kalmak ve muhteşem hissetmek istiyorsak, kulaktan duyma bilgileri bir kenara bırakıp işin uzmanlarına danışın. Böylelikle özel beslenme programı ile hem ilk adımı atmış olursunuz hem de istediğiniz sonuca daha hızlı ulaşırsınız.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10