Yüceer : "508 yıl yüreğimizi soğutmadı"

CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu, Meclis'te 'Çocuk Hakları İzleme Komisyonu' kuruması yönünde Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Can

22.04.2016 02:16:00 0
Yüceer :

BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİLER

CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu, Meclis'te 'Çocuk Hakları İzleme Komisyonu' adı altında yeni bir ihtisas komisyonu kurulması için yasa teklifi hazırlayarak, TBMM Başkanlığına sundu. Söz konusu teklifle ilgili CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu Başkanı PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Komisyon Üyeleri Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

KARAMAN İLE SINIRLI DEĞİL
"Karaman'daki cinsel istismar iddiası davası"nı izlediklerini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, "Keşke olay sadece Karaman ile sınırlı olsaydı ve bitseydi. Hemen her gün ülkemizin her bir köşesinden istismar vakalarına tanık oluyoruz. Çocuklar sadece cinsel istismarla değil, cinsel sömürü, çocuk işçiliği, ihmal ve şiddet, erken yaşta zorla evlilik sorunlarıyla da mücadele ediyor. Bu sorunlar çok yaygın. Suçlu çocuk yok, suça itilen çocuklar var. Ama ülkemizde çocuklar terör örgütü suçlamasıyla bile cezalandırılıyor." dedi. Karaman'da garip bir yargılama sürecine tanıklık ettiklerini, tek celsede karar alınmasının, bunun, olayın ve sorumluların üzerinin örtülmeye çalışılması çabası olduğunu, diğer sorumluların da cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Candan Yüceer, "Tecavüzcü 508 yıl aldı ama yüreğimiz soğumadı." değerlendirmesinde bulundu.

ORGANİZE BİR SUÇ
CHP’li Yüceer “  Önceki gün duruşmanın tek celsede sonuçlanmasıyla birlikte yapılmak istenen açık seçik ortaya çıkmıştır. Davayı yalnızca bir kişiyle sınırlayıp alelacele karar vererek bir şeylerin üstü örtülmek isteniyor. Yargı da buna alet oluyor. Davanın tek celsede sonuçlanması bile bir şeylerin halkımızdan, kamuoyundan gizlenmeye çalışıldığının göstergesi. Karaman’da yaşanan cinsel istismarı yapan bellidir. Karaman’da yaşanan bu olayda baş sorumlu gereken yurt ve okulları açmayarak çocukları bu yerlere mahkum eden Hükümet, bu evlere göz yuman kamu görevlileridir. Bu bireysel değil, organize bir suçtur” dedi.

ÇOCUK MAHKEMELERİNDEKİ DAVALARDA BÜYÜK ARTIŞ
Türkiye'de 50 bin çocuğun sokakta yaşadığını, 10 bin çocuğun dilendirildiğini anlatan Yüceer, yoksul fertlerin yüzde 44,3'ünü çocukların oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla çalışan çocuk sayısının 893 bin olduğuna işaret eden Yüceer, "Çocuklara karşı cinsel saldırı, taciz ve tecavüz davalarında 2008'den 2013'e kadar yüzde 400 artış var. Her üç evlilikten biri, erken yaştaki 'çocuk evlilikler'... 2002 yılından bu yana çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçları 4 kat arttı. 2013 ceza istatistiklerine göre, çocukların cinsel bütünlüğüne karşı en az 19 bin 757 suç davası açılmış. Bu, cinsel saldırı suçlarının yüzde 46'sını oluşturuyor. Bunlardan 14 bin 417'si, mahkumiyet almış. Bu da toplam mahkumiyetlerin yüzde 61'ini oluşturuyor. Son 11 yılda çocuk mahkemelerinde açılan dava sayısı, yüzde 500 artmış. Cezaevindeki çocuk sayısı yüzde 50 artmış." diye konuştu. Yüceer, Türkiye'de ve dünyada çocuk hakları gelişmelerini izlemek, ülkedeki uygulamaları bu gelişmelerle uyumlaştırmak, çocuk hakları konusunda farkındalığı artırmak, çocuk hakları ihlallerini önlemek ve yasama sürecinde çocuk haklarını gözetmek için Meclis'te "Çocuk Hakları İzleme Komisyonu" kurulması için hazırladıkları yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını bildirdi.

TBMM BAŞKANINI ZİYARET EDECEKLER
Tüm partilerin katılımıyla kurulacak yeni ihtisas komisyonunda yasama çalışmalarında hem Meclis hem de kamuoyuna yol gösterici olacağını vurgulayan Yüceer, teklif için TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve diğer grupları ziyaret edeceklerini ifade etti. Konunun "siyaset üstü" olduğunu da ifade eden Yüceer “ Bu komisyonu tüm çocuklara 23 Nisan hediyesi olarak sunmak istiyoruz." dedi. Meclis'te 23 Nisan resepsiyonunun yapılmamasının öncelikle TBMM'yi kuran iradeye, bunun için kanlarını akıtan şehitlere ve çocuklara saygısızlık olacağını vurgulayan Candan Yüceer, bu tasarrufu kabul etmediklerini kaydetti.

23 NİSAN’I EN GÜZEL ŞEKİLDE KUTLAYACAĞIZ
Milli Eğitim Bakanlığının illere ve okullara gönderdiği genelgede, kutlamaların "asgari düzeye indirilmesini" istediğini, ancak diğer taraftan Kut'ül Amare Zaferi'nin kutlanmasını istediğini aktaran Yüceer, "Amaç şehitler değil, amaç iyi niyetli değil. 23 Nisan, kimsenin ucuz hesaplarına ve hesaplaşmasına alet edilmemeli. Meclis'in ve MEB'in uygulamalarını şiddetle kınıyoruz. Bunları uygulamayacağız. 23 Nisan'ı en güzel şekilde ve çocukların hak ettiği ölçüde kutlayacağız." diye konuştu.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10