Arpa, yulaf ve buğday hasadı başladı

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde 2016 yılı yulaf, arpa ve buğday hasadının başladığını söyledi.

Çerkezköy 13.06.2016 21:54:00 0
Arpa, yulaf ve buğday hasadı başladı

10 HAZİRAN’DA BAŞLADI

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde arpa,yulaf ve erken yetişen buğday hasadının  10 Haziran tarihi itibariyle başladığını belirterek “Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde toplam 80 bin dekarlık alanda buğday,arpa ve yulaf ekimi yapılarak üretimi gerçekleştirilmektedir. Bölgemizde Arpa  ve Yulaf genellikle yemlik olarak ekildiğinden ekim alanı çok az bu da ancak genelde bin iki bin dönüm kadar yerde ekilmektedir.10 Haziran’da başlayan yulaf, arpa ve erken biçilen cinsteki buğday hasadı başladı. 10 gün sonrada diğer cinsteki buğday hasadı başlayacak ve bayrama kadar hasat tamamlanmış olacak.”dedi.

 

İLK HASADI TURAN AYDIN GERÇEKLEŞTİRDİ

Çerkezköy’de ilk hasadı Çerkezköylü çiftçilerden Kızılpınar Mahallesi sakinlerinden Turan Aydın 10-11-12 Haziran tarihlerinde Cumhuriyet Mahallesi Tepe Emlak Konutları yanındaki tarlada gerçekleştirdi. Turan Aydın’ın kendi biçer döverleri ile hasadı gerçekleştirdiğini belirten Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, “Odamız üyelerinden Turan Aydın bu yıl Çerkezköy ilçemizde ilk hasadı gerçekleştiren çiftçimiz olmuştur. Arpa,yulaf ve erken biçilen buğday hasadı yapmıştır.Hasadın bereketli ve hayırlı olmasını diliyorum. Kapaklı ilçemizde de 2016 yılının ilk hasadını yine odamız üyelerinden İlhami Özkan önceki gün yaptı. İlhami Özkan’da erken biçilen cins buğday hasadı yaptı. İlhami arkadaşımıza da yeni ürünün bereketli ve hayırlı olmasını diliyorum.”ifadelerini kullandı.

 

 “HASADIN HAYIRLI VE BEREKETLİ OLMASINI DİLİYORUM”

Toprak, 2016 yılı buğday,arpa ve yulaf hasadının tün çiftçilere hayırlı olmasını da dileyerek, “ Her aman söylediğim gibi çiftçilik çok zor meşakkatli bir iştir. Büyük emekler vererek yaptığın çalışmanın karşılığını alamaz isen bir yıl boyunca tüm emeklerin boşa gittiği gibi yaptığın masraflarda boşa gidiyor ve yıkım oluyor. Bu yıl çiftçiler olarak beklentimiz geçen yıla göre biraz fazla üretim olacağı yönündedir. Çünkü bu yıl yağışlar zamanında geldi ve ürünlerimiz yeterli tane yaptı.Ancak şunu da belirtmek istiyorum. Özellikle Trakya bölgesinde çiftçilik yönünden toprağın zayıf olması nedeniyle diğer bölgelerde dönümü 500-650 kilogram buğday yada arpa ve yulaf verirken, Çerkezköy ve Kapaklı  ilçe sınırları içinde bu oran çok düşüktür.  Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde tarlanın konumuna göre dönümüne 200-400 kilogram ürün alınabiliniyor.Bir yıl boyunca büyük emekler vererek ürününüzü tarladan hatasız kazasız toplayabiliyorsanız yine kendinizi mutlu hissediyorsunuz. Hasat yeni başladığı için şu anda dönüm başına net ne kadar üretim olduğu konusunda net bir açıklama yapmam mümkün değil ancak bu konuda daha sonra hasat sonunda gerekli detaylı açıklama yapacağım. 2016 yılı hasadının tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olsun diyor ve bol ürünler elde etmelerini temenni ediyorum.”dedi.

 

“ÇİFTÇİMİZ İYİ BİR FİYAT BEKLENTİSİ İÇİNDE”

Başkan Hasan Toprak “ Yeni hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte çiftçilerimizde emeğinin karşılığını almak için iyi bir fiyat beklentisi içindeler. Temennimiz bu yıl geçen yıla göre daha iyi bir fiyat verilmesi yönündedir. Çünkü her yıl masraflar artıyor.Eğer emeğinizin karşılığını alamazsanız o işi boşuna neden yapacaksınız. Her kes alın terinin karşılığını almalıdır. Ancak Ülkemizde yıllardır her zaman mağdur olan çiftçiler oluyor. Artık çiftçilerin mağdur olmaması için alın terinin hakkı verilmelidir. Bu nedenle 2016 hasat yılında çiftçiler olarak iyi bir fiyat beklentimiz var. İnşallah bu yıl beklentimize cevap verilir de en azından çiftçilerimiz bir takım borçlarını kapatır.”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10