Meclis'te greyder tartışması

Çerkezköy Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı Olağan Meclis toplantısını Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığı'nda Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirdi.

Çerkezköy 1.07.2016 19:47:00 0
Meclis

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Açılış ve yoklamanın ardından gündemin ikinci maddesinde yer alan Çerkezköy ilçesi sınırları içerisinde muhtelif parsellerdeki Belediye hisselerinin satışının müzakeresi görüşüldü. İlgili gündem maddesi oy birliği ele İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilirken,  bir sonraki gündem maddesinde yer alan dolu bulunan bir adet belediye kadrosunda derece değişikliği yapılması oy birliği ile kabul edildi.

 

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

Gündemin dördüncü maddesinde yer alan Plan ve Proje Müdürlüğü’ nün 23 Haziran  2016 tarih ve 221 sayılı Fevzipaşa Mahallesi 138 ada 1 parsele ait, 222 sayılı İlçemiz İstasyon mahallesi 1587 ada 2 parsele ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ve eklerinin incelenerek onaylanması hk. müzekkeresinin müzakeresi 223 sayılı 1/1000 ölçekli Çerkezköy 6. Etap Revizyon Uygulama İmar Planına ve İlçemiz Veliköy Sanayi İmar Planına Plan Notu eklenmesi hk. müzekkeresinin müzakeresi ve 224 sayılı Kızılpınar 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notları Değişikliği hk. müzekkeresinin müzakeresi  ve Gündemin sekizinci maddesinde yer alan Recep Eş, Kenan Yoleri ve Ali Yoleri’nin 23 Haziran tarih ve bila sayılı Kızılpınar Mahallesi  308 

ada 16-17-18 parsellere ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ve eklerinin incelenerek onaylanması hk. dilekçesinin müzakeresi oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.

 

“ÇEKİNGELELERİMİZ ARZ ETMEK İÇİN AÇIKLAMA YAPIYORUM”

 Gündemin dokuzuncu maddesinde Bony Tekstil İşletmelerinin Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi 1478 ada 1 parsele ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ve konut alanı olan yerin ticaret alanına çevrilmesi görüşüldü. Bu gündem maddesi ile ilgili konuşan AK Partili Meclis üyesi Remzi Garip “  Dokuzuncu maddede yer alan GMKP Mahallesi hudutları içersinde 36 dönüm yer kaplayan ve mevcut imar planlarında orta yoğunluklu konut alanı emsal 1.50 yükseklik 30.50 metre yapılaşma şartlarında bulunan 1478 ada 1 nolu parseldir. Yapılaşma istenen değişiklik tamamının ticaret alanı dönüştürülmektedir. İlk bakışta her meclis toplantısında gördüğümüz onlarca imar değişikliği gibi görünen bu imar tadilatı istektir. Grubumuz bu imar tadilatının yapılmasına karşı değildir. Grup olarak imar tadilatlarının yüzde 99’una olumlu baktığı gibi temelde bu imar tadilatına da olumlu bakmakla beraber çekingelerimizi arz etmek için açıklama yapma gereği duydum” diye konuştu.

 

“O GÜN MECLİSE GELDİ”

Garip “ Diğerlerinden farklı bizim görüşümüze göre bu arazi sahibinin bu tadilatı yaptırmak için Belediyemize güya şartsız menfaat sağlamış olmasıdır. Bana göre yeni olmayan fiyatı da belli olmayan bu greyder belediyenin huzurunda getirilerek bizlerinde oylarıyla oy birliği ile bu bağışa evet demiştir. O anda hepimiz mutluluk duyduk. O gün Belediye Başkanı bu dilekçeyi okuduğunda kendilerine “ Nereden çıktı bu bağış, Sebep nedir” diye sorduğumda cevap olarak hiçbir sebep yoktur, belediyenin ihtiyacı vardır ve bu bağışın arkasında bir şey aramamamız gerektiğini hepimizin huzurunda söyledi. Bize göre bu şartsız bir bağış değildir. Bu bağış ikna yolu ile Belediye’ye kazandırılan greyder karşılığında bu daha sonra huzurumuza gelen imar tadilatıdır” dedi.

 

“SAKINCALI OLDUĞUNU SÖYLEDİM”

Bu maddenin Nisan ayında ilk olarak Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında aynı imar tadilatı 1/5000 nazım imar planı değişikliği talebi olarak görüşüldüğünü kaydeden Garip “ Orada imar komisyonuna havale edilerek bu konu tartışılmış ve imar komisyonundaki arkadaşlara bu imar tadilatında büyük sakıncalar olduğunu söyledim. Orada da imar tadilatına asla karşı olmadığımı ama bunun karşılığında belediye adına da olsa bir şey alınmasının yanlış olduğunu ifade ettim. Komisyon Başkanının red oyu ile 1/5000’lik değişiklik talebi meclisten oy çokluğu ile geçti. Tekirdağ Mecliste grubum adına yaptığım konuşmada bu tadilatın anlaşmalı bir tadilat ve sakıncalı olduğunu, bu tadilatın görünürde ise belediyeye menfaat sağladığını açık ve net bir şekilde olduğunu ifade ettim. Bu fiilin TCK’ya göre görevini kötüye kullanma, irtikap suçu işleme izlenimi veriyor” diye konuştu.

 

“BUNA ŞARTSIZ BİR BAĞIŞ DİYEBİLİR MİYİZ”

Kronolojik sıralamaya göre ilk müracaatın 22 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştiğini kaydeden Garip “ Adı geçen Tekstil Sanayisi Çerkezköy Belediyesine başvuruyor. Ocak ayından Nisan ayına kadar bir olgunlaşma dönemi var. Bize göre bu olgunlaşma dönemi pazarlık dönemidir. Belediyenize hibe etme isteği araç Nisan ayı Meclisine geliyor. Böyle bir şey olabileceğini tahmin ettiğim ve piyasa da bir takım duyumlar aldığım için “sebep nedir” diye sordum. Bu bir tesadüf değildir.  Aldığımız cevapla da bunun şartsız bir hibe olduğu söylendi. Tamam diyerek oy birliği kararı aldık. Aynı gün içersinde 1 Nisan Meclisinde kabul edildikten sonra artık bağış gerçekleşmiş, Greyder belediyeye geçiyordu. Meclisten 4-5 gün sonra ise ilgili kişi Büyükşehir Meclisine müracaatta bulunuyor. Soruyorum sizce bu bağışla bu yapılacak olan tadilatın arasında bağ var mı? Bağımsız biri olarak herkes bunu kendine sorsun. Buna şartsız bir bağış diyebilir miyiz? Bunu herkes kendine sorsun. Greyder pazarlıklarını kimler yaptı bilmiyoruz. Aramızda bilenler mutlaka vardır. Ama meclis üyelerinin birçoğunun greyderden o gün haberinin olduğuna kanaat getirdim. Bu durumu bilseydim o gün mecliste bu greydere hayır oyu kullanırdım” açıklamasında bulundu.

 

“İADE EDEBİLİRİZ”

Yanlışı düzeltmenin kendilerinin elinde olduğunu kaydeden Garip “ Çerkezköy Belediyesinin bugün ki bütçesi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin sağladığı katkı itibariyle 150-160 milyon civarındadır. 600 bin TL civarında olan bu greyderi, meclis kararı alıp her türlü şaibeyi ortadan kaldırmak adına iade edebiliriz. Ondan sonra da bu imar tadilatını hep birlikte gönül rahatlığıyla gerçekleştirebiliriz. Bu bir tekliftir. Çerkezköy Belediyesinin ise bu greydere ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar bir çok kredi kullandık. Bir kredi kullanalım ve iki greyder alalım. Böylece siz meclis üyeleri de muhtemel yargılamadan muaf kalırsınız” dedi.

 

“TAKILMAYA DEVAM EDİN”

Ortada Nisan ayında alınan bir meclis kararının olduğunu kaydeden Başkan Vahap Akay “ Yeniden altını çizerek söylüyorum. Şartsız bağış yapılmamıştır ve bu da dilekçelerle sabittir. Kendi konuşmamızda burada mevcut açısından hiçbir sakıncası olmadığını ifade ettiniz. Kimseye menfaat sağladığımız yok. Bu meclis ve kendi makamımızda dahil kimseyle pazarlık yapmıyoruz. Böyle bir niyetimiz de asla olmamıştır. Olayın içinde şaibe var kelimesini de asla kabul etmiyorum. Ortada zerre kadar şaibe yoktur ve her şey herkesin gözü önünde olmaktadır. Kimseyle bir pazarlık yapılmamıştır ve bize gelen şartsız talebini meclise sunduk. Bakılması gereken noktayı başka taraflara çekerek hiç kimseyi yönlendirmeyin. Olayın özüne bakınız. 1/5000 plan tadilatında Büyükşehir Meclisi bir karar almıştır. Büyükşehir İmar Dairesi bu konuda olumlu yazı vermiş ve meclisten geçmiştir. Bu 1000 plan için buraya gelmiştir. 1000’lik ve 5000’lik planda bir şey var mıdır buna bakacağız. Olayları başka tarafa çarpıtmanın Çerkezköy’e ve kimseye faydası yoktur. Dolayısıyla da pazarlık ve şaibe var demek bu meclise yakışmıyor. Çok da fazla söylenecek bir şey yoktur. Kamuoyunun ve meclisin gözü önünde oluyor. Meclisin ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Neye karşı olduğunuzu hala anlamış değilim. Mevzuatın dışında hiçbir şey gelişmemiştir. Siz şartsız bağışın Çerkezköy belediyesine bağışlanmasına takmışsınız ve takılmaya devam edin” açıklamasında bulundu.

 

10 MECLİS ÜYESİ GİDECEK

İlgili gündem maddesi ile ilgili görüşlerin bildirilmesinin ardından 10.madde görüşüldü. G.M.K.P.Mahallesi 220 ada 55 nolu parselin yolda kalan kısmının Belediye sorumluluğunda kalan 414 metrekare miktarındaki kısmın kamulaştırılması hususunun yeniden yapılacak incelemeler çerçevesinde bir sonraki meclis toplantısında karara bağlanması hükmü yer aldığından konunun karara bağlanması İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. Hukuk İşleri Müdürlüğünün teminat mektubu müzakeresi oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, gündeme ek gündem maddesi olarak eklenen gündem maddelerinin kabulünü komisyona havale edildi. Almanya, Hollanda ve Belçika’ya düzenlenecek fuara on meclis üyesinin gitmesi oy birliği ile kabul edildi. İlgili gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, komisyona havale edilen maddelerin 16.30’da görüşülmesi için önerge verdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Akay “ Bugün komisyona giden gündem maddelerini karara bağlamamız gerekiyor. Çünkü önümüzdeki hafta Ramazan Bayramı tatili. Ondan sonraki hafta ise Büyükşehir’in meclis toplantısı var. Bizler Büyükşehir’in toplantısı öncesi kararları almamız gerekiyor ki aldığımız kararları Büyükşehir Meclisinin önüne koyalım” dedi.  Önergeye AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerin red oyu verirken, Akay’ın önergesi oy çokluğu ile kabul edildi. Mecliste 1.oturumun tamamlanmasının ardından bazı CHP’li ve AK Partili meclis üyeleri kısa süreli tartışma yaşarken, AK Partili meclis üyeleri gündem maddelerinin 45 dakikada görüşülüp karara bağlanamayacağını ve önemli konular içerdiğini belirterek komisyona girmeyeceklerini kaydederek belediyeden ayrıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10