Bayramda tatlı ve hamur işine dikkat edin

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Burcu Akca, bayramda beslenme hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Akca, "Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayÄ

Çerkezköy 3.07.2016 18:00:00 0
Bayramda tatlı ve hamur işine dikkat edin

“TATLIYA DİKKAT”

Ramazan ayında tutulan oruç sebebiyle Ramazan’ın ardından psikolojik olarak daha çok yemek yeme hissinin olduğunu ve eğer bu durum uygulamaya geçerse vücudun dengesinin bozularak çeşitli rahatsızlık ve kilo artışının görülebileceğini belirten Dyt. Akca; “Ramazan’da bir ay dinlenen midenin, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmaması gerekmektedir. Bu yiyeceklerin fazla tüketilmesi, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile diyabete zemin hazırlamaktadır. Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısı azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi ortaya çıkabilmektedir. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açıyor. Bir aylık orucun ardından bayramda aşırı yemek yemenin sonucunda hazımsızlık, mide yanması, gaz şikayetleri, kusma, ishal, kabızlık, mide-barsak hastalıkları, reflü gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

ŞEKER, ÇİKOLATA VE HAMUR İŞİ TATLILARA DİKKAT!

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi'nden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Burcu Akca “ Güne kahvaltı ile başlayın, kesinlikle kahvaltıyı atlamayın. Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketin, yenilen miktarı göz önüne alın ve bu tür besinlerin çok miktarda enerji içerdiklerinden kilo alımına neden olabileceğini göz önünde bulundurun. Metabolik sorunları olan hastalar şeker, tansiyon, böbrek hastalığı, karaciğer sorunu olan, mide barsak problemi olan hastalar bayramda beslenmelerine daha çok dikkat etmeliler. Ağır hamur tatlıları yerine kalorisi daha düşük sütlü tatlılar tüketin. Azar azar ve sık yemek yemeyi tercih edin.Sıvı alımına dikkat edin ve günde yaklaşık 2-3 litre su için. Kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemi ile pişirilmiş yemekler yiyin.Et tüketiminde beyaz etin ağırlıklı olmasına önem verin.Bayram ziyaretlerinde yemekten önce tatlı, çay-kahve tüketmeyin.Alkollü ve gazlı içecekler yerine; ayran, limonata, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler tercih edin. Barsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimini artırın. Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinleri karıştırmadan tüketin. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapın. Çok hızlı yemek yemeyin, yediklerinizi çok iyi çiğneyin. Bayramlaşmaya gidildiğinde çikolata, şeker, hamur tatlıların alımında miktar konusuna özen gösterin” diye konuştu. 


0282 726 91 91
0282 747 65 10