"32 bin ton buğday elde edildi"

Çerkezköy Ziraat Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak yaptığı açıklamada Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde buğday hasadının önceki gün sona erdiğini ve rekoltenin de geçen yıl

Çerkezköy 13.07.2016 19:15:00 0
 

HASADI HATASIZ BELASIZ TAMAMLADIK

Başkan Hasan Toprak, çiftçiler olarak bu yılda geçen yılki rekolteyi elde ettiklerini belirterek, “Allaha çok şükür bu yılda hasadı hatasız belasız tamamladık. Hasadın kalkacağına birkaç gün kala yağan yoğun yağış çiftçiler olarak bizleri çok tedirgin etmişti. Ancak korkulan olmadı. Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri olarak bölgemizde önceki gün itibariyle buğday hasadını çok şükür hatasız belasız tamamladık” dedi.

 

“REKOLTE GEÇEN YILIN AYNISI OLDU”

Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde buğday rekoltesinde dekar başına geçen yılki ürünü elde ettiklerini belirten Toprak, “Çerkezköy ve Kapaklı ilçe çiftçileri olarak geçen yıl dekar başına 350 ila 400 kilogram ürün elde  etmiştik. Bu yılda geçen yıl olduğu gibi dekar başı rekoltemizde ayni bir değişiklik olmadı. Genellikle bu iki ilçemizde hemen hemen her yıl ayni rekolteyi elde ediyoruz. Bu da bölgemizdeki toprak yapısından kaynaklanıyor. Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimiz dışındaki ilçelerde bu rekolte dekar başı 500 ila 600 kilogram oluyor” açıklamasında bulundu.

 

“TAKRİBİ 32 BİN TON BUĞDAY ELDE EDİLDİ”

Başkan Toprak, bu yılda Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde toplamda 32 bin ton buğday elde edildiğini de belirterek, “Çerkezköy Ziraat Odası olarak Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimizden odamıza kayıtlı 50 bin dönüm ekilebilir tarla kayıtlı. Ancak 30 bin dekarda kayıt dışı var. Toplamda 80 bin dekar tarlaya buğday ekimi yapılıyor. Bölgemizde her yıl genellikle 2. Sınıf ekmeklik buğday ekimi yapılıyor. Bu yılda iki ilçemizdeki toplam buğday rekoltemiz 32 bin ton olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

 

“OFİSİN TABAN FİYATI GEÇ AÇIKLAMASI ÇİFTİMİZİ MAĞDUR ETTİ”

Toprak,ofisin buğday taban fiyatını geç açıklaması nedeniyle çiftçiyi mağdur ettiğini de ileri sürdü. Toprak, “Çiftçiler olarak bu yıl iyi bir taban fiyat bekliyorduk. Ancak beklentimiz olmadığı gibi ofisin taban fiyatı geç açıklaması nedeniylede harcı borcu olan bir çok çiftçimiz  ürününü tüccara vermek zorunda kaldı. İlk zamanlar tüccar 90 kuruşa kadar alım yaptı. Sonra bu fiyatlar 80-85 kuruşa geriledi.Taban fiyat açıklandıktan sonra ofis alım yapmaya başladı. Ancak  kısa süreli alım yapıldı ve ofis alımları sonlandırdı.ve çiftçimiz yine tüccara gitmek zorunda kaldı.Bu nedenle ilk hasadın başladığı günlerde 90 kuruşa alım yapan tüccar ofisin alım yapmaması nedeniyle fiyatı indirdi.Bu nedenle bir yıl canla başla çalışarak emek veren çiftçimiz alın terinin hakkı olan ücreti bu yılda alamadı.Alın terinin karşılığını alamayan çiftçilerimizin bu yılda beklentileri boşa çıkmış olması çiftçiler olarak bizleri üzdü.”

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10