Gündelikçi çalıştıranları uyardı

Güvenbir OSBG Genel Müdürü  ve İşyeri Hekimi  Dr.Ali Çolak önceki gün yaptığı açıklamada gündelikçilerin evde çalışırken geçirdiği kazalar iş kazası sayıldığını

Çerkezköy 24.07.2016 19:19:00 0
Gündelikçi çalıştıranları uyardı

GÜNDELİKÇİLERİN EVDE ÇALIŞIRKEN GEÇİRDİKLERİ KAZALARDAN KİM SORUMLU

Güvenbir OSBG Genel Müdürü ve İş yeri Hekimi  Dr.Ali Çolak “ Gündelikçi olarak çalışan iş kadınlarının günlük ev temizlik işleri  sırasında geçirecekleri kazalar iş kazası sayılabilir mi?. Bu kazalardan Kim sorumlu? “ sorularına cevap verdi.  Dr.Çolak, “Kadınların iş hayatında daha çok rol alması, günlük ev ve temizlik işleri için dışarıdan hizmet alma oranını da arttırdı. Bu nedenle birçok kişi ev işlerine yardımcı olması için gündelikçi çalıştırıyor. Gündelikçilerin ev içerisinde yaşayacağı kazalarda sorumluluğun kazanın şekline göre değişmektedir. Ev sahibi gündelikçinin çalışacağı ortamı güvenli hale getirmeli.yaşanabilecek kazalarda gündelikçinin güvenlik talimatlarına  uyması kadar, ev sahibinin de alması gereken önlemler arz etmektedir” diye konuştu.

 

10 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞAN GÜNDELİKÇİLERE SİGORTA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Dr.Ali Çolak Gündelikçilerin sosyal hakları konusunda da  şu bilgiyi verdi. Dr.Çolak, “Gündelikçilerin sosyal hakları konusunda da yapılan yasal düzenlemede ayda 10 günden fazla çalışan gündelikçilere sigorta yapılmasının zorunlu hale getirildi. Yapılmaması halinde işverene bin 201 TL para cezası kesilecek” dedi.

 

“KAZALARDAN EV SAHİBİ SORUMLU”

Çolak, gündelikçilerin ev de yaşayabilecekleri kazalardan ev sahibinin sorumlu olacağını ve Gündelikçiliğin az tehlikeli meslek sınıfında yer  aldığına da dikkat çekerek, “Gündelikçinin çalıştığı evde bulunan elektrik kaçağından yada yer silerken kaza geçirmesi gibi olaylardan dolayı yaralanması yada hayatını kaybettiği takdirde bu durumdan ev sahibinin sorumludur. Ev sahibinin suçlu bulunduğu durumlarda ise 5237 Sayılı Yeni Türk ceza Kanununa göre kusuru oranında ceza alacaktır” dedi.

 

“EV SAHİBİ HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALI”

Dr. Ali Çolak,  gündelikçi çalıştıran ev sahiplerinin de alması gereken önlemler olduğunu ve  ne gibi önlemlerin alınması konusunda da , “ Kullanılacak olan temizlik malzemeleri için uygun eldiven,maske gibi kişisel koruyucu temin edilmesi gerekmektedir.Ev sahiplerinin elektrik prizlerini kontrol ederek kırık prizlerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.Kullanılacak elektrikli aletlerin kablolarının yırtık olmaması ve elektrik sigorta kutusunda kaçak akım rölesi olması gerekmektedir.”dedi.  Çolak ayrıca pencereleri silmek gibi yüksekte yapılacak olan çalışmalar için gerekli koruma tedbirleri alınmasının da gerekli olduğunu vurguladı.

 

GÜNDELİKÇİ NELERE DİKKAT ETMELİ

Gündelikçilere de uyarılarda bulunan Güvenbir  OSBG Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, “Temizlik yaparken kullanılan kimyasalların birbirine kesinlikle karıştırılmamalıdır. Temizlik kimyasallarını kullanırken de kesinlikle eldiven, maske gibi kişisel koruyucular kullanılmalıdır. Yerleri sildikten sonra kuruyana kadar ıslak zemin üzerinde yürünmemelidir.”diye bilgi verdi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10