"Kaliteli güneş gözlüğü kullanın"

Yaz aylarına girmemizle beraber ucuz fiyatlarla satılan sahte güneş gözlükleri ortaya çıkmaya başlandı. Ancak rahatlamak için alınan bu sahte güneş gözlüklerinin zararları düşünülmüyor. Biz

28.07.2016 21:27:00 0
 

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMANIN GÖZ SAĞLIĞI AÇISINDAN FAYDALARI NELERDİR?

İnsan sağlığında göz yorgunluğunu alır, katarakt rahatsızlığını engellemiş olur, özellikle katarakt hastalarının göze karşı aşırı hassasiyetleri oluyor. Renkli gözlü kişilerin güneşe hassasiyeti daha fazla oluyor. Renkli gözlü olmayanlara göre hassasiyetleri iki kat daha fazla. Bu nedenle renkli gözlü kişilerin daha fazla güneş gözlüğü kullanmasını tavsiye ederim. Cam özelliği olarak da polarizasyon ve UV400 filtrelerine karşı koruyucu camlardan tavsiye edebiliriz. Yani kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmak güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmanızı sağlayacaktır.

 

İNTERNETTE, SEYYAR SATICILARDA, BENZİNLİKLERDE, MARKETLERDE, HEMEN HEMEN HER YERDE UYGUN FİYATLARA GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ SATILIYOR. BU GÖZLÜKLERİ KULLANMANIN ZARARLARI NELERDİR?

Piyasada işporta dediğimiz gözlükler mevcut. Bu gözlüklerin insan sağlığına tamamen zararlı olduğu tespit edilmiştir. Maalesef bununla ilgili denetim yapılmamaktadır. Bundan dolayı müzdaribiz. Ayrıca bu gözlükler direkt olarak katarakt rahatsızlığına neden oluyor. Kataraktın esas nedeni yüzde yüz göze gelen ışıktır. Ancak insanların kaliteli güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı çok az. Bu işporta dediğimiz güneş gözlükleri kaliteli olmadığı için zamanla ısınıp göze zarar verebiliyor. Işık geçirgenliği çok önemli. Uv ışınlarının gelmesi göze rahatsızlık veriyor. Ondan dolayı kişinin mutlaka ve mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmasını tavsiye ederim.

 

BİR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNÜN KALİTELİ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

Kaliteli olduğunu anlamak için mutlaka ve mutlaka çerçevenin yanında garanti belgesini istemeniz gerekiyor. Garanti belgesinin üzerinde Türk standartlarına uygunluk belgesinin mutlaka bulunması gerekiyor. Kalitesiz gözlük illa ki kendini belli eder. Kalitesini çerçevenin yayından, yüze oturuşundan ve güneşe baktığınızda az çok anlayabiliyorsunuz. Kalitesiz bir şey aldığınız zaman, zamanla güneşi kesmediğini anlıyorsunuz. Aynı zamanda polarizasyon testlerimiz de var. Kişiden kişiye değişiyor. Bazı müşterilerimiz polarize dediğimiz camı tercih ediyor. Bazıları da UV400 dediğimiz camı tercih ediyor. İkisi de göz sağlığı açısından sağlıklı.

 

İYİ BİR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ HANGİ FİYAT ARALIĞINDA SATILIR?

İyi bir güneş gözlüğünün fiyat aralığı markasına göre yerli ve ithal olmasına göre değişiyor. Yerli ürünlerde fiyatlar 150 TL ve üzerinden başlıyor. İthal ürünlerde fiyatlar markasına göre değişir. Yaklaşık 350-400 gibi bir fiyattan başlayıp yukarı doğru devam eder.

 

 İNSANLAR YÜZ ŞEKİLLERİNE GÖRE NASIL GÖZLÜKLER TERCİH ETMELİDİR?

Öncelikle çerçevesini, camını kendilerinin çok iyi beğenmesi lazım. Oval yüzlü kişilere genellikle kareli çerçeve tavsiye ediyoruz. Kareli, ince yüzlü kişilere ise oval çerçeveli gözlükleri öneriyoruz.  

 

BU YILIN EN ÇOK TERCİH EDİLEN GÖZLÜK MODELLERİ NELERDİR?

Bu yıl geçen seneye oranla damla gözlük modellerinin satışı daha yüksek. Genelde bayanlarımız metalden ziyade plastik çerçevelere yöneldi. Erkeklerde bu yıl metal izlenimi alırken bayanlarda plastik izlenimi aldık. Geçen yıl aynalı modeller modaydı. Bu yıl aynaları pek fazla revaçta göremedik

 

Röportaj / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10