Toprak, anız yakanları uyardı

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak buğday hasadının son bulmasıyla birlikte anız yakımlarının görüldüğünü belirterek anız yakan ya da yakacak olan çiftçileri uyardı.

Çerkezköy 28.07.2016 21:36:00 0
Toprak, anız yakanları uyardı

“ANIZ YANGINLARI DOĞANIN DENGESİNİ BOZUYOR”

Anız yakan çiftçilerin doru iş yapmadıklarını ve yanlış iş yaptıklarını ve ayni zamanda anız yakmanın hem suç  olduğunu hem de verimi azalttığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Anızı yakanlar doğru bir iş yaptıklarını sanıyorlar. Oysa ki onlar bu işin sadece olumlu taraflarını göz önüne alarak bunu yaptıkları görülüyor. Ancak birde bu durumun diğer yüzü vardır. Oda  anız yakmanın toprağa bitkiye ve çevreye verilen büyük zararlardır. Anız yakmanın yararları ve sonra zararlarını ve en sonda ortaya çıkan sonuca baktığımızda doğanın dengesini de büyük ölçüde bozduğu görülmektedir. Özellikle sıcak ve kurak ve rüzgarlı havalarda anız yakmak doğanın dengesini de bozmaktadır. Yıllardır çiftçilikle uğraşmaktayım hiçbir zaman anız yakmadım ve devamlı olarakta anız yakılmalarına karşı çıktım ve çıkmaktayım. Günümüzde hala bazı çiftçiler anız yakma eğilimindedir. Nedeni ise bitki artıkları çok kolay, masrafsız ve çabuk yok edilir, sürümü kolaylaştırıyor, İkinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlaması, sap ve bitki artıkları üzerindeki artıklar yok ediliyor. Saplar bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva ve erginleri yok ediliyor. Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumları yok edilir bu nedenle kendilerine göre iyi iş yaptıklarını sanıyorlar. Oysa ikinci ürün için ve daha sonraki ekecekleri ürünün veriminin azalacağı yada ekim alanın üretim kapasitesini düşüreceğini düşünmüyorlar. Dediğim gibi anız yakmak yasalar kapsamında suçtur. Anız yakımları genellikle bu gölgelerde çiftçilerden ziyade piknikçilerin sebebiyet verdiği görülmektedir.Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın ister çiftçi olsun ister olmasın bu konuda duyarlı olmaları konusunda uyarıyorum” dedi.

 

“ANIZ YAKIMI HEM VERİMLİLİĞİ AZALTIYOR,CANLILARI YOK EDİYOR”

Hasan Toprak “Anız yakımı yararından başka  çok zararı var. Öncelikle toprak verimliliği büyük ölçüde azalıyor.Topraktaki canlıların beslenme ortamı yok ediliyor.Bu canlıların verimlilik yönünden de faydası var onların yok olması demek toprağın çöl haline gelmesi demek.Topraktaki canlıların bıraktığı bir çok maddeden oluşan yaşam ortamı da anız yakımın da yok edilerek  yoğun yağışlarda sel ve erezyonada davetiye çıkarılmaktadır. Ayrıca anız yakmalar doğal dengeyi büyük ölçüde bozmaktadır. Ayrıca anız yakmalar bazı bölgelerde orman yangınlarına da sebebiyet verdiği gibi yakındaki tarlalara da sıçrayarak komşunun tarlasındaki ürününde yok olmasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca yerleşim yerlerine yakın olan yerlerde yakılan anızlarda yerleşim yerlerine de zarar veriyor.Öte yandan iletişim hatlarına da zarar veriyor.Özelliklede yok kenarındaki tarlalardaki anız yakmalar ise yoğun duman nedeniyle yollarda trafiği aksatıyor ve kazalarda sebebiyet veriyor” dedi.

 

“ANIZ YAKANLAR İHBAR EDİLSİN”

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak anız yakanların yetkili makamlara ihbar edilmesini de belirterek, “Vatandaşlarımız anız yakanları yetkili makamlara ihbar etsin. Ülkemizde kanunları anız yakımlarını yasaklamıştır ve bu konuda çok ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmek yerine toprağı zenginleştirip daha bol ürün elde edilmesi yönünde çiftçilerimizin uğraş vermesi gerekmektedir. Ancak bölgemizde genellikle anız yakımları yol kenarlarındaki tarlalar da meydana geldiğini ve bunada yoldan geçenlerin izmarit atmasından kaynaklanmaktadır.”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10