"Çok özen gösterilmesi gereken ciddi bir iştir"

Çerkezköy'de 25 yıldır doğal ve organik ortamda kurban besiciliği yapan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, yerli kurbanlıklara rağbetin bu yılda giderek arttığını kaydetti.

Çerkezköy 19.08.2016 20:05:00 0

“YERLİ KURBANA HER YIL TALEP ARTIYOR”
 

Çerkezköy’de kurbanlık ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, 25 yılı aşkın kurbanlık konusunda çok titiz bir besicilik yaptığını ve kurban yetiştiriciliğine başladığı yıldan itibaren özellikle bölge halkının yerli kurbana olan talebinin de her yıl  giderek arttığını söyledi. Çerkezköy Bağlık Mahallesindeki 15 dönümlük çiftliğinde kurban besiciliği yapan Hasan Toprak, kurban yetiştiriciliğinin çok özen gösterilmesi gereken ciddi bir iş olduğunu belirtti.

 

“KURBAN YETİŞTİRİCİLİĞİ HASSAS VE CİDDİ İŞTİR”

 

Toprak, "  Kurban yetiştiriciliği normal besi hayvancılığına göre  hem çok farklıdır hem de çok daha hassastır. Çünkü beslediğiniz hayvana çok iyi davranmak zorundasınız. Yemini özel, temizliğini de daha sık yapmak zorundasınız. Bu, aynı zamanda hayvanın hem daha iyi beslenmesini ve kilo almasını sağlamakta hem de kurban olacağını hissetmemektedir. Kurbanlık hayvanlar çok hassas ve de çok nazik olurlar. Bu nedenle özellikle kurbanlıklar özel ve titiz bir şekilde beslemelidir” dedi.

 

DERİLERİ THK’YA VERSİNLER

 

Kurban alacak vatandaşların çoğunun genellikle doğal ortamlarda yetişen küçük ve büyük baş kurbanlıkları tercih ettiğini de belirtti. Toprak, “ Tamamen doğal  ve  hijyenik ortamda yetiştirilen kurbanlıkları vatandaşlarımız daha çok tercih etmektedir. Doğal ortamlarda beslenen kurbanlıkların eti daha lezzetli olması tercih nedeni oluyor” dedi.  Kesilen kurbanların derilerini de Türk Hava Kurumuna teslim edilmesi çağrısında bulunarak, “ Kurbanlarını kestiren vatandaşlarımız kurban derilerini THK’na versinler bizler öyle yapıyoruz.THK verilen her deri hem havacılığımızın gelişmesine hem de güçlenmesi bakımından önemli” dedi.

 

 KURBANLIĞIN BAKIMLI VE İYİ YERDE YETİŞMİŞ OLMASINA DİKKAT ETMELİ

 

Kurban alacak vatandaşların kurbanlık alırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda değinen Toprak, “Kurbanlık alacak olanlar öncelikle gerek küçükbaş gerek büyükbaş olsun öncelikle ne tür yerde yetiştiğini,nasıl beslendiğini ve bakımlı olmasını görmeleri lazım.Çünkü kurbanlık hayvanlar normal zamanlarda kesilen hayvanlar değildir. Özenle bakımı gerektiren ve bakıldıkları yerlerin çok temiz ve çok daha hijyenik olması gerekiyor. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez”diye konuştu.

 

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR

 

Hasan Toprak kurban keserken nelere dikkat edilmesi konusunda da, “Kurban edilecek hayvana kesinlikle acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemeli şafkatla davranılmalıdır.. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmeli ve ayni zamanda dinimize uygun İslami kurallara göre kesilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler de alınmalıdır. Hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına da kesinlikle özen gösterilmeli ve kesimler tek tek yapılmalıdır.”diye bilgi verdi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10