Ehlibeyt Dergahı'nda muharrem iftarı

Çerkezköy Hacı Bektaş-ı Veli Derneği Muharrem Ayı dolayısıyla Çerkezköy Ehlibeyt Dergahı'nda her akşam iftar yemeği veriyor. Davetlilerle birlikte iftar açan Çerkezköy Hacı Bektaş-ı Vel

Çerkezköy 11.10.2016 20:36:00 0
Ehlibeyt Dergahı

İFTARI BİRLİKTE AÇTILAR

 

Muharrem ayının 8. gününde Ehlibeyt Derneği’nde iftar açmak için bulunan toplam 300 kişi  hep birlikte okunan duanın ardından iftarlarını açtılar. İftarın ardından dua okuyan Hacı Bektaş-ı Veli Derneği Başkanı ve Ehlibeyt Dergahı Alevi Dedesi Seyyid Sinan Boztepe, Muharrem Ayı üzerine kısa bir sohbet gerçekleştirdi.  Muharrem orucu hakkında bilgiler veren Boztepe “ Kerbela’da Ehli Beyt’e yanlarından akıp geçen Fırat Nehri’nden nasıl ki bir damla su içmelerine izin verilmemiş, o masumlara susuzluk ile işkence yapılmıştır. Bundan ötürü oruç süresince su içilmemesi tavsiye edilmiştir. Yumurta yenilmemesi tavsiye edilmiştir. Yine aynı şekilde elma yenilmemesi gerekir. Bu ayda eğlence yoktur matem vardır. O Nedenle de evli çiftlerin aynı yatağı paylaşması münasip görülmez, erkeklerin sakal tıraşı olmaması gerekir ve tüm dünyevi zevklerden uzak durulur. Muharrem orucunun bitiminden 40 gün sonra dualar okunur, mersiye ağıtlar söylenir, gözyaşları dökülür. Oruç tutmaya gücü olmayanlar ise her gün bir fakiri doyurur” dedi.

 

“PİŞİRİLİR VE DAĞITILIR”

 

Aşure çorbasının; Hz. İmam Hüseyin ile ve Nuh Peygamberin tufanda kalması ile hiçbir ilgisinin olmadığını kaydeden Boztepe “Bu söylenceler hiçbir dini kaynakta yer almamaktadır. Geleneğin devamı olarak her Muharrem ayında aşure çorbası pişirilir ve dağıtılır. Muharrem orucu bitmeden aşure çorbası pişirilmez. Orucun bitmesinin ardından aşure çorbası pişirilir ve kurban kesilir. Nasıl ki bir cenazenin arkasından helva hüzün ve acı ile dağıtılıyorsa, aynı şekilde aşure çorbası da yas ve hüzün ile yapılır ve dağıtılır” diye konuştu.

 

Haber / Pınar SANCAR

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10