Türkiye gündemine oturdu

Türk Böbrek Vakfı'nın Kapaklı'da bulunan Kadriye ve Kenan Tunalı Diyaliz Merkezi'nde tedavi gören 18 hastaya Hepatit C virüsü bulaştığı iddiası bir anda Türkiye gündemine oturdu

Kapaklı 12.10.2016 20:12:00 0
Türkiye gündemine oturdu

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Kapaklı’da bulunan Kadriye ve Kenan Tunalı Diyaliz Merkezi’nde tedavi gören 18 hastaya hepatit C virüsünün bulaşması olayı ile ilgili olarak konunun araştırılması talebiyle Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını belirtti.Dün diyaliz merkezini gazetecilere açarak gezdiren Erk, Nefroloji Uzmanı Yrd. Doç.Dr.Bilal Görçin ve Sorumlu Uzmanı Dr.Mine Özçakı ile birlikte basın toplantısı gerçekleştirdi. Türk Böbrek Vakfının kazandırdığı yüzlerce diyaliz merkezi, tıbbi personel ile ekol haline geldiğini kaydeden Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk “ Biz iki hastayla başlayan süreçte, Haziran ayında birden kuluçka dönemi olan süreç içerisinde dört hastaya çıkınca bu konu bizi aşıyor, Hepatit C virüsü taşıyan hastalar artıyor diyerek bize uygun bir etik düşünce ile Sağlık Bakanlığı'na başvurduk. Komisyon kuruldu, komisyon inceleme yaptı ve aldığı karar yeni hasta alınmayacak, 6 aylık bir süre verilecek ve kök nedeni bulunacak. Kök nedeninin bulunması bizim kendi talebimiz. Biz diyoruz ki bu nasıl oldu? Birkaç günde mi bir günde mi, kim bulaştırdı nasıl bulaştırdı. Acaba başka bir neden mi var? Dışarıdan bir müdahale mi var? Hiç bilmiyoruz. Diyoruz ki dışarıdan bir hasta aldı da ama onun da hastalara bulaşmasının imkanı yok. Yayılma şu anda durma aşamasına geldi. İnşallah bu işin üstesinden kalkarız diyoruz” dedi.

 

“KAPILARIMIZ AÇIK”

 

Mevcut komisyon ve uzmanların yanı sıra yurtiçinden ve yurt dışından gelecek enfeksiyon uzmanlarına da kapılarının açık olduğunu kaydeden Erk, "Şu anda mevcut komisyondaki uzmanlara ilaveten yurt dışından ve yurt içinden enfeksiyon uzmanları gelip bu kökün bulunmasında Türk Böbrek Vakfı ve komisyona yardımcı olurlarsa çok sevinirim. 30 yıldır bu vakfın başındayım ve böyle bir olay başıma gelmedi. 30 senedir Böbrek Vakfı hiçbir şekilde negatif şekilde anılmamıştır. Üzüntüm ise had safhadadır. Bunun üstesinden gelecek yeteneğimiz ve yetkimiz de vardır" dedi.

 

"SADECE KAN YOLUYLA BULAŞIR"

 

Vakfın Nefroloji Uzmanı Yrd. Dç. Dr. Bilal Görçin ise Hepatit C virüsünün kan yoluyla veya cinsel yolla bulaştığını belirterek, "Hastanın damarından çıkan iğne vücudumuza değdiği zaman bulaşma oranı yüzde 2'dir. En iyi şartlarda yüzde 5'tir. Hijyenik şartlarda da bulaşmaz. Hastalarımıza düzenli olarak 10 yıldır temizleme kitleri kullanıyoruz. İçinde gazlı bezi, flaster eldiveni var. Bu hastalarımıza makineden bulaşması mümkün değildir. Hastaların kanı hiçbir zaman makineler ile temasa girmez. Kanın bulaştığı her şey tek kullanımlıktır. Kullanılması ve imha edilmesi özel şekilde yapılır. Bu hastaların hiçbiri Hepatit C virüsünden hasta olmadı. Karaciğer enzimleri yükseldi. Giderek artan bir şey değildir. Hepatit C’de en büyük sıkıntı böbrek naklinde olmaktadır. Bu böbrek nakline de engel değildir. Nakil olmuş 20 hastanın 10'u Hepatit C taşıyıcısıdır. 104 hastanın 4 tanesi diyalize başladığından beri Hepatit C'si pozitifti. Bu hastaların ayrı yatakları ve doktorları vardı.  Yeni hasta kabul edemeyeceğimizi söylediler. O tarihten beri hasta kabulü yapmıyoruz. Düzenli 104 hastamız tedaviye giriyor" diye konuştu.

 

"İNCELEME BAŞLATILDI"

 

Dün katıldığı bir programda basın mensuplarının Kapaklı’da ki diyaliz merkezindeki hastalara virüs bulaşmasına ilişkin soru üzerine konuşan Sağlık Bakanı Recep Akda” Tekirdağ'da özel bir diyaliz merkezinde belli bir sayıdaki vatandaşa, bir diyalizle ilişkili olarak bir virüsün bulaştırıldığı konusunda inceleme başlatıldığını aktardı. Bakan Akdağ, "Ben bu incelemenin süratle tamamlanması talimatını verdim. Olayda ihmali görülen, yanlışı görülen her kimse, bu o diyaliz merkezinin kendisi olabilir, ildeki yöneticiler olabilir ya da bu hizmetleri yapan kişiler olabilir. Bunlar için Sağlık Bakanlığı olarak gerekenleri yaparız." dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10