Desteklenecek ürünler belli oldu

Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, 'Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli' kapsamında havza/ilçe bazında desteklenecek ürÃ

Çerkezköy 28.10.2016 18:59:00 0
Desteklenecek ürünler belli oldu

941 TARIM HAVZASININ ÜRÜN LİSTELERİ YAYINLANDI

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen ‘Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli’ kapsamındaki havza/ilçe bazında desteklenecek ürünlerin dağılımı belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in talimatlarıyla tarım faaliyetlerinin planlama çerçevesinde yapılması, toprakların boşa ekilmemesi, üretilen ürünlerin elde kalmaması ve arz talep dengesizliğinin yaşanmaması için hayata geçirilecek bu model ile belirlenen 941 tarım havzasının ürün listeleri yayınlandı.

 

19 ÜRÜN BAZINDA DEĞERLENDİRME YAPILDI

 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, “Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında, ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi - sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı ve yem bitkilerinden oluşan 19 ürün bazında değerlendirme yapıldı” denildi.

 

DAĞILIMLARI BELİRLENDİ

 

Yapılan açıklamanın devamında ise, “Söz konusu ürünlerle ilgili olarak istatistiki veriler, ekim nöbeti (münavebe), iklim, toprak ve topografya, su kısıtı verileri (mevcut su potansiyeli ve bitki su tüketimi), il ve ilçelerdeki k kamu, STK ve üniversitelerin teklifleri dikkate alınarak 1 milyardan fazla verinin yer aldığı Karar Destek Sistemi sonucunda 941 havza/ilçe bazında dağılımı belirlendi” ifadelerine yer verildi.

 

DESTEKLENECEK ÜRÜNLER

 

2017 sezonunda uygulamasına geçileceği bu model kapsamında desteklenecek ürünlerin dağılım listelerinin; kooperatiflere, birliklere, odalara ve üreticilere duyurulmasıyla ilgili olarak il ve ilçe müdürlüklerine gönderildiği belirtilirken, 2017 üretim sezonunda 941 havza/ilçe bazında desteklenecek ürünler kapsamında Çerkezköy ve Kapaklı’da Arpa, Buğday, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf ürünlerinin destekleneceği ifade edildi.

 

DİĞER İLÇELER DE DESTEKLENECEK ÜRÜNLER

 

Çorlu da Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Kanola, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf. Ergene de Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Kanola, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf. Hayrabolu da Arpa, Buğday, Çeltik, Kanola, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf. Marmara Ereğlisi’nde Arpa, Buğday, Kanola, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri. Malkara da Arpa, Buğday, Çavdar, Çeltik, Kanola, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri. Muratlı da Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Kanola, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri. Saray’da Arpa, Buğday, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf. Süleymanpaşa da Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Kanola, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf ve Şarköy de Arpa, Buğday, Çavdar, Kanola, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Zeytinyağı ürünleri desteklenecek. 

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10