ÇEMYO gazeteci Fatih Er'i ağırladı

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri 'Yeni Dünya düzeninde Türkiye'nin Yeri' konulu bir panel gerçekleştirdi. Panele TRT Word Habe

Çerkezköy 1.11.2016 20:15:00 0
ÇEMYO gazeteci Fatih Er

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Dün saat 14.00’de NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu’nun Veliköy’de ki yerleşkesinde gerçekleştirilen panel okul öğrencilerinin müzik dinletisi ile başladı. Kendisini davet eden ÇEMYO öğretmenlerine ve öğrencilerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan  TRT Word Haber Müdürü Fatih Er “ Öğrencilerimiz gerçekten çok zor bir konu seçmişler. Bizlerin bunu saatlerce konuşup anlatabilmemiz,  bizim kendimizin dahi anlayabilmesi zor” diye konuştu.

 

11 EYLÜL’Ü ANLATTI

 

Yeni dünya düzeninin 11 Eylül’de yaşanan saldırı ile başladığını kaydeden Er “ Sovyet Rusya’nın yıkılışı, ardından 11 Eylül’ün yaşanmasıyla dünyadaki ivmenin değiştiğinden söz ettiler ve kesinlikle doğrudur. Özellikle soğuk savaş döneminde belli düşmanlar vardı. Büyük güçler; Amerika ve Sovyetler Birliğidir. Bunun yanına iliştirebileceğiniz Hindistan, İngiltere, Çin, Fransa gibi ülkelerin destekleriyle oluşan bir global dünya vardı. Bu ülkeler çerçevesinde de soğuk savaş yaşanıyordu. Bu soğuk savaş çevresinde bazı çerez ülkeler de kullanıma açılmışlardı. Bunların başında Küba, Türkiye, Kazakistan gibi ülkeler geliyordu. Ve Bu ülkeler ülke bazındaki foxsileri olan ve soğuk savaş döneminde en kullanışlı ülkelerdi. Dünya değişti, 11 Eylül başladı. Batı’nın Doğu dünyasıyla bir savaşa girişmesiydi bu. Daha sonra Arap Baharı’yla birlikte Ortadoğu’nun tansiyonu giderek yükselmeye başladı. 100 yıl önce Sykes-Picot anlaşması yapılmıştı.  Bu anlaşma Arap devletlerinin sınırlarını çizmek için Batı tarafından adımı atılmış ve başarı ile de uygulanmış bir anlaşmaydı. 100 yıl önce, o zamanın şartlarına göre Batı’nın akıl oyunlarına gelen Arap devletlerinin düştüğü bir tuzaktı aslında. Akademisyen arkadaşlar hep söyler” Cetvelle çizilmiş sınırlar” diye. Hakikaten de Arap dünyasında ve Türkiye’nin yakın coğrafyasında cetvelle çizilmiş sınırlar oluşturuldu. Şimdiki Dünya haritasını gözünüzün önüne getirin ve Kuveyt’ten başlayarak kuzeye doğuya gidin dediğimi daha iyi anlayacaksınız” açıklamasında bulundu.

 

“SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUMAKTIR”

 

Son dönemlerde ülkemizin Suriye’nin konumu ile ilgili öğrencilere bilgiler veren Er” Türkiye’de yaşanan tüm olumsuzlukları ben kesinlikle Türkiye’nin dış politikada yaşadığı gelişmelere bağlamaktayım. İçeride yaşanan birçok olay var ama bunların en büyük etkeni Türkiye’nin dışarıda vermiş olduğu mücadeledir.  Türkiye artık foks olarak kullanılmak istemediğini geçtiğimiz yıllarda tüm dünyaya deglare etti. Bunu kendi yaptıklarıyla dışarıda yaptıklarıyla deglare etti. Suriye’de Irak’ta, Ukrayna da gösterdiği hamlelerle bunu kanıtladı. Türkiye artık yönlendirilmek istemediğini söyledi ve bir dizi problemler yaşamaya başladı. Bunun başında Suriye geliyor, Suriye’de Türkiye’nin yanlışları yok mu, elbette var. Her ülke yanlış yapar, Türkiye de yanlış yaptı. Türkiye’nin son dönemde Suriye’de pozisyon belirlemesinin en büyük etkinliği Batı dünyasının kendi önüne sürdüğü Ortadoğu’yu kendi bileşenlerine ayırma durumuna karşı çıkmak istemesidir.  Türkiye kendi içinde birçok bileşenin bir araya gelmesiyle oluşuyor, eninde sonunda Türkiye de bu durumdan etkilenecek. Türkiye bu gidişe dur demek için birçok önlem alıyor, bunun en önemlisi de Fırat Kalkanıdır. Türkiye bu operasyonla Suriye’nin içlerine kadar iniyor. Türkiye’nin buradaki amacı ise Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumaktır” dedi.

 

ER’E SORULAR YÖNELTTİLER

 

Fatih Er’in gerçekleştirdiği paneli öğrenciler pür dikkat dinlerken, panelin sonunda öğrenciler Er’i alkışladı. Soru cevap bölümünde ise öğrenciler gazeteci Fatih Er’e sorular sorarak deneyimlerinden faydalandılar. Panelin ardından günün anısına ÇEMYO Müdürü Doç. Dr. Can Burak Korkmaz tarafından Er’e plaket takdim edildi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10