Tartışma çok, sorun yok

Çerkezköy Yıldırım Beyazıt Mahallesi Ceylan Sokak ve Yıldırım Beyazıt Mahallesi Yaldız Sokak üzerinde bulunan dere yatağındaki kullanılmayan toplam dört gecekondunun yıkımı dün sabah saatlerinde

Çerkezköy 9.11.2016 22:38:00 0
Tartışma çok, sorun yok

Yıldırım Beyazıt Mahallesi Ceylan sokak üzerinde bulunan gecekonduların yıkımına dün sabah saatlerinde başlandı. İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipleri ile Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin aldıkları geniş güvenlik önlemleri altında Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler yıkım çalışmalarına başlarken, boş halde bulunan 3 gecekondunun yıkılacağı ifade edildi.

 

ÇADIRDAN GELDİK ÇADIRA GİDERİZ

 

Mahallede yaşayan vatandaşlardan Hasan Yolma eviyle bitişik olan başka bir evin çatısına çıkarak aldığı benzinle evinin yıkılmasına izin vermeyeceğini kaydetti. Öfkeli vatandaş çevre sakinleri tarafından sakinleştirilirken, bir başka vatandaş da kepçenin önüne oturarak kendilerine bir saat izin verilemesini isteyerek, “Bize neden ikinci sınıf muamelesi yapıyorsunuz. Siz burayı yıkarsanız biz zaten çadırda yaşayacağız. Roman açılımı dediniz ama 5 sene oldu. Nasıl bir roman açılımıdır bu. Bir saat müsaade edin. Biz sivil toplum örgütüyüz. Türkiye Cumhuriyetinde bizde varız. Çadırdan geldik çadıra da gideriz” diyerek yaşadığı öfkeyi dile getirdi.

 

EVE BAKILDIKTAN SONRA YIKIM BAŞLADI

 

Polis ve zabıta ekipleri tarafından sakinleştirilen vatandaş yoldan kaldırılırken, Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler de kepçe yardımıyla yıkımı gerçekleştirilecek olan eve doğru ilerlediler. Yıkım öncesinde zabıta ekiplerince evin içerisinde kontrol yapıldıktan sonra yıkım emri verildi. Kepçe operatörü yıkıma başlayacağı esnada alan mahalleye gelen CHP Tekirdağ İl Yöneticisi ve aynı zamanda roman vatandaşı Serkan Kara ile Romanlar için diyalog ağı (RODA) Genel Sekreteri Bahattin Turnalı, Zabıta Müdürü Kenan Erez’in yanına gelerek görüşme gerçekleştirdi.

 

VATANDAŞLARIMIZI MAĞDUR ETMEMELİYİZ

 

Serkan Kara “ Bizlere üç tane evin yıkılacağı söylendi. Diğer evlerle alakalı geçici çözüm odaklı değil de kalıcı çözüm odaklı barınma konusunda bir şeyler yapılmalıdır. Belediye Başkanı Vahap Akay, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Milletvekilleriyle bir araya gelip çözüm üretmeliyiz. Bu insanlar 30-40 yıldan beri burada ikamet ediyorlar. Bu yüzden gerekli görüşmeleri yaparak vatandaşlarımızı mağdur etmemeliyiz” dedi.

 

İNSAN ODAKLI ÇALIŞMA YAPILMALIDIR

 

Kara “ Sorsak sosyal demokrat belediyeleriz. Dere ıslah çalışması gerekiyor, lakin burada da yaşayan insanlar var. Buranın kanalizasyon hattı çekilerek suyu verilmiş. Bu gibi insanların geçici çözümle alıp sokağa atmak doğru değil. Sosyal belediyeciliğe de etik değil. Belediye başkanlarımızla bir araya gelerek mağdur olan roman vatandaşlarımızla alakalı bir çalışma yapalım. Sonrasında da proje bazlı ortak bir karar alınarak mutabık kalınır ve belediyemiz de ıslah çalışmalarına devam eder” ifadelerini kullandı.

 

HUKUKİ VE İDARİ GÖRÜŞMELER YAPILSIN

 

Zabıta Müdürü Kenan Erez alanın 775’ten işlem gören bir yer olduğunu kaydederek “ Alan halka ait olan bir alan ve işgal olarak görülüyor. Birde ıslah çalışması var. Anlattıklarınız hepsi idarecilerle görüşülerek çözüm üretilecek konulardır benimle değil. Ben şuanda verilen emri uygulamakla mükellefim. Başkanın emrini uyguluyorum ve boş olanları yıkacağız. Sonrası içinde hukuki ve idari görüşmeler yapılsın” diye konuştu.

 

SOSYAL DEMOKRAT KİMLİĞİNE AYKIRI BİR DURUM

 

Konuyla ilgili Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile Başkan yardımcısı İmdat Özgör’e ulaşamadıklarını kaydeden Kara “ Bir diğer Başkan yardımcısı Esengül Güven ise yerinde olmasına rağmen muhatap alınmadık. Sahada en yetkili kişi sensin. Senin bir üstün olan kişilerle biz irtibat kuramadık ve bu sosyal demokrat kimliğine aykırı bir durumdur. Önce bizim önceliğimiz diyoruz ya nerde bu insanlık. İdareci yönetim nerede. Bende 22 yıldır CHP’nin her kademesinde görev aldım” açıklamasında bulundu.

 

SONUÇTA MÜNECCİM DEĞİLİZ

 

Romanlar için diyalog ağı (RODA) Genel Sekreteri Bahattin Turnalı’da yaptığı konuşmada, “ Yerel yönetimlere ulaşamadığımız için Genel merkeze bizzat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun odasından yerel yöneticilerinize ulaştık. Biz buradan ulaşamazken Ankara’dan direk ulaşılıyormuş demek ki. Demek ki telefonlar açılıyormuş. Yoksa burada 3 evin yıkılacağını biz bilemeyiz sonuçta müneccim değiliz” dedi.

 

BEN BANA VERİLEN EMRİ YERİNE GETİRİYORUM

 

32 ev için gerekli tebligatların gönderildiğini ifade eden Kenan Erez, “ Biz şimdi boşaltılanları yıkıyoruz. Belediye herkese çağrı yaptı. Bir sefere mahsus nakdi yardım verilecek denildi ve yardım kararı encümenden de geçirildi. Şu ana kadar bu uygulamada bir kişi çıktı. Hiçbir düzenleme ve hazırlık yok. Yazılar yazılarak süreler verildi. Ne sizin ne de vatandaşların genel bir talebi sunumu olmadı. Bu hale geldiği zaman şunu bunu yap derseniz idare bana söylemedikçe bunu gerçekleştirmek zorundayız” cevabını verdi.

 

MASADAN MUTAKIP KALKACAĞIMIZDAN ŞÜPHEMİZ YOK

 

Zabıta Müdürü Erez’in konuşmasını bölerek araya giren Bahattin Turnalı, “Bu rahatlığı esnekliği bugüne kadar göstermişiz. Tabiri caizse yumurta gelmiş biz en son günde gelip ne olur bizim evimiz yanıyor söndürün demişiz. Biz burada hatamızı kabul ediyoruz. Bunun örnekleri var. 34 STK’ların çalışmalarını yürüten derneğin sekreterliğini yapıyorum. Ümraniye de mağdur olan halka güzel hizmetler sunduk. Masaya oturduğumuz zaman mutakıp kalkacağımıza eminiz” ifadelerine yer verdi.

 

GEÇ KALINMIŞ OLSA DA GÖRÜŞMELERİ YAPACAĞIZ

 

CHP İl Yöneticisi Serkan Kara, “ Bu çalışma bugün olmazsa yarın olacaktı. Lakin bizim amacımız evlerin yıkılması değil ama yıkılsın Çerkezköy nefes alsın. Ben inanıyorum ki Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yönetiminin bu konuda bizlere duyarlı davranacağına sahip çıkacaklarına gönülden inanıyorum. Burada boşaltılan üç evin yıkılmasına izin verelim gerekirse biz kendimiz yıkalım. Ama bu kalan diğer ailelerle ilgili sıkıntıları gündeme geç kalınmış hamlenin bugünden sonrasında görüşmelerini yapacağız” dedi.

 

SAHİPSİZ KALMAYACAĞIMIZA İNANIYORUM

 

Belediye çalışanlarına engel olmayıp süreci takip edeceklerini kaydeden Kara “ Kimse kimseyi kırmadan kirli görüntünün açılımına Çerkezköy’ün nefes alacak şekilde ıslahı yapılacak. Bu esnada da bizlere sahip çıkılacağına inanıyorum. Mağdur olanlar olarak hep birlikte hareket edeceğiz. Karşılıksız kalacağına inanmıyorum” dedi.

 

NEDEN BİZE YARDIMCI OLUNMUYOR

 

Yapılan konuşmaların ardından boş olan evlerin yıkımına geçildi. Fen İşler Müdürlüğüne bağlı ekipler kepçe yardımıyla boş evlerin yıkımını gerçekleştirdiği esnada vatandaşlarına destek amaçlı Çerkezköy’e gelen 59 Tekirdağ Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Pirbudak “ Suriyelilere Türkmenistanlılara kucak açtınız. Bize kim kucak açtı” diyerek tepkisini dile getirdi. Pirbudak “Biz devlete, bayrağa, millete ve vatana karşı saygısızlık yapmadığımız için bu kadar eziyet görüyoruz. Bizde insan evladı değimliyiz. Türkiye Cumhuriyeti bu topraklarda kurulmadan önce başkentimiz Sulukule olmak üzere biz buradayız. 1934 yılında çıkan iskan kanunu 2009 yılına kadar Recep Tayyip Erdoğan tarafından roman açılımıyla birlikte önümüzden kalktı. Nedense bize yardımcı olmuyorlar” dedi.

 

NÜFUS CÜZDANINI GÖSTEREREK EŞİTLİK İSTEDİ

 

Pirbudak “ Rengimiz esmer diye mi bizlere yardımcı olunmuyor. Bizde askere çocuk gönderip öğrenci okutuyoruz. Kentsel dönüşüm bize neden yapılmıyor. Bu yapılanlar Türkiye Cumhuriyetinin ayıbıdır. Zaten vasıfsız insanlarız, eğitim seviyemiz düşük. Bizi kandırmakla olmaz. Milenyuma girdik ama biz roman olarak hiçbir yerlere giremedik. Neden bize sahip çıkılmıyor. Bu kimliği sanırım bizlere yanlışlıkla verdiler. Bizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve eşitlik istiyoruz ” diyerek serzenişte bulundu.

 

EŞYALAR ÇIKARILDIKTAN SONRA YIKIMA GEÇİLDİ

 

Belediye ekipleri Ceylan Sokak’ta bulunan üç adet boş gecekondunun yıkımını gerçekleştirdikten sonra Bağlık Mahallesi Yaldız sokağa geçti. Yaldız sokak üzerinde bulunan bir boş gecekondu için çıkan yıkım kararına rağmen evde kiracının olduğu belirtilmesi üzerine ekipler tarafından ev kontrol edildi. Kiracıya ulaşılamayınca belediye ekipleri kapıyı kırarak içeri girerken, içerde bulunan eşyaları dışarı taşıdıktan sonra yıkım işlemini gerçekleştirdiler.Diğer yandan tebligat yapıldığı halde evlerini boşlatmayan vatandaşlara yaklaşık 10 günlük bir süre daha verilirken, sürenin sona ermesinin ardından da yıkım işlemlerinin gerçekleştirileceği ifade edildi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN

Foto / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10