Kapaklı Atası'nı özlemle andı

Kapaklı'da 10 Kasım Atatürk'ü Anma etkinlikleri, Belediye Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve partilerin çelenk sunumu ile başladı.

Kapaklı 10.11.2016 22:20:00 0
Kapaklı Atası

GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

 

Çelenk törenine Tekirdağ Vali Yardımcısı Kapaklı Kaymakamlığına Vekalet eden Ahmet Büyükçelik, Belediye Başkanı İrfan Mandalı, İlçe Jandarma Komutanı Kd. Bşçvş. Tekin Oruç, İlçe Emniyet Müdürü Adem Tuncel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Kapaklı AK Parti İlçe Başkanı Salih Bezgin, Kapaklı CHP İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Kapaklı MHP İlçe Başkanı İsmail Türker, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri, STK üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

ÇELENK SUNULDU

 

Düzenlenen törende sırasıyla Tekirdağ Vali Yardımcısı Kapaklı Kaymakamlığı Vekili Ahmet Büyükçelik Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve siyasi parti temsilcileri de anıta çelenk sundu. Çelenk sunumunun ardından tören 2 dakikalık saygı duruşu ile devam etti. 2 dakika boyunca ilçede adeta hayat dururken, vatandaşlar ve sürücüler saygı duruşunda bulundu.  Belediye meydanındaki tören İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi. 10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinlikleri, Kapaklı Anadolu Lisesindedevam etti. 

 

“EN BÜYÜK DEHADIR”

 

Saat 10.00’da başlayan program saygı duruşu ve akabinde okunan istiklal marşının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Kapaklı Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Zekiye Koru gerçekleştirdi. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kısacık hayatında ulusun talihini yendiğini kaydeden Koru, “ Bugün burada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve mimarı Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 78. Yıl dönümünde onu anmak amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Herkesin bildiği gibi,  eşsiz devlet adamı, 20. Yüzyılın yetiştirdiği en büyük dehadır. O, kısacık hayatında ulusun talihini yenmesini sağladı ve dünya tarihinde benzeri görülmemiş izler bırakarak bu dünyadan göçtü. Atatürk’ü anlatmaya kelimeler yetmez; Çünkü o yeryüzüne bir insan olarak gelmiş, bir cihan olarak gitmiştir. Hiçbir kimse bu muzaffer general, bu yılmaz devrimci, bu kahraman insan, bu halkçı lider kadar ulusun kalbine yakın olamamıştır. O, mensubu bulunduğu ulusu için canını ortaya koymaktan hiç çekinmedi. Her türlü zorluğa katlanarak kendini ulusuna adadı. Değişik cephelerde ön saflarda savaştı. Onun : “Ben gerektiği zaman, en büyük hediyem olmak üzere Türk Milletine canımı vereceğim” sözü vatanını ne kadar sevdiğinin göstergesidir. Türk Milleti’de Mustafa Kemal’in izinden gittiğini 15 Temmuz gecesi göstermiştir. Çanakkale’de, Sakarya’da olduğu gibi yine dimdik ve korkusuzca kurşunlara karşı durmuştur. Mustafa Kemal’in ‘Vatanın her karış toprağı şehit kanı ile sulanmadıkça terk olunamaz’ sözü bir kez daha kanıtlanmıştır” diye konuştu.

 

“BİR ÖNDERDİR”

 

Koru “ O, eğitimin gücünden bahsederken bir söylevinde: “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı yüce bir toplum olarak yaşatır; ya da bir miller, esarete ve sefalete terk eder.” demektedir. Atatürk bağımsızlığına çok düşkün bir liderdi. Ona göre Türk Ulusu esir yaşayamazdı. Bu nedenle Milli Mücadeleyi Anadolu satında başlattığında parolası da “Ya istiklal, ya ölüm”’dü. Atatürk gençlere hep güvenmiş, onları ülkenin aydınlık geleceği olarak görmüştür. Bursa’da kendisini karşılayan çocuklara ve gençlere söylediği : “Küçük Hanımlar! Küçük Beyler! Hepiniz geleceğin birer yıldızı, mutluluk ışığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizlersiniz. Ne kadar önemli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.”demiştir.  En büyük eserim diye nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk, “Anadolu’nun bir Türk yurdu olma vasfını sona erdirmek isteyen vahşi emperyalizme karşı arkasına aldığı halkıyla topyekun bir mücadeleyi yürüterek Anadolu’yu haçlı işgalinden temizleyip yepyeni bir Türkiye’yi kuran, savaştan sonra da Türk Milletini yaptığı reformlarla yeniden dirilten müstesna ötesi bir önderdir” dedi.

 

“SAYGIYLA EĞİLİYORUM”

 

Atatürk’ün vasıflarını saymamın bitirmenin güç olduğunu kaydeden Koru “ Atatürk’ün vasıflarını sayarak bitirmek oldukça güçtür ancak memleketine en büyük iyilikleri etmiş bu insanın Türkler hakkında söylenmiş bütün sözlerin yanlış olduğunu göstermek için verdiği mücadele ve bu alanda elde ettiği başarıların da takdir edilmesi gereken vasıfları arasında bulunmuş olduğunu da unutmamak gereklidir. “Atatürk gibi insanlar, bir kuşak için doğmadıkları gibi bir devre içinde doğmazlar.” Kısaca Atatürk demek, özgürlük, aydınlık, vatanseverlik demektir. Atatürk demek, çağdaşlık demektir. O, 78 yıl önce bugün çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni bize emanet ederek sonsuzluğa göçtü. Yolundan ayrılmayacağımızı vurgulayarak, onun yüce anısı önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

 

DERECE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

ünün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından “Atatürk ve Vatan Sevgisi” konulu anaokulları arası resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Adem Tuncel, “Bir Şiir Yaz, Adı Mustafa Kemal Olsun” konulu ortaokullar arası şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Atatürk’ü Anlamak” konulu liseler arası kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kapaklı Kaymakam Vekili Ahmet Büyükçelik tarafından takdim edildi. Anma programı Müzik Öğretmeni Ahmet Ertuğ Demirel yönetiminde Kapaklı Anadolu Lisesi öğrencilerinin “Atatürk Nerdesin” adlı oratoryosu ile sona erdi.

 

Haber / Sibel BAL

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10