Çerkezköy düğümü çözülüyor

FETÖ'nün 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında çok sayıda kişi gözaltına alınırken; b

Çerkezköy 16.11.2016 12:48:00 0
Çerkezköy düğümü çözülüyor

Çerkezköy’de FETÖ/PDY'ye yönelik hazırlanan iddianame gizemini korurken, örgütün Çerkezköy'deki yapılanma düğümleri de bir bir çözülüyor.

 

ÖRGÜTÜN İMAMLARI BİR BİR TESPİT EDİLDİ

 

Çerkezköy Cumhuriyet Savcısı Fatih Çakır’ın yaklaşık bir yıldır yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturmasında, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası 1985’de yapılanmaya başlayan örgütün Çerkezköy hücresinin soyağacı çıkartılarak farklı açılardan mercek altına alındı. Soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü ve Çorlu KOM Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortak operasyonu ile 3 Ekim 2016 tarihinde 5 ilde eş zamanlı operasyonla gözaltına alınan 29 şüpheliden 13’ü sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Zanlıların polis ve savcılıktaki ifadeleri sonrası örgütün Çerkezköy’deki yapılanma çalışmaları ve imamları bir bir tespit edilirken; işadamları ve esnafın hangi yöntemlerle kanını emdikleri de ifadelere yansıdı.

 

İŞ ADAMLARI KATEGORİSİNE GÖRE GRUPLARA AYRILIYORDU

 

İddiaya göre örgüt, Çerkezköy’de resmi olan yurtların yanı sıra, kız ve erkek evlerine iş adamı ve esnafla ziyaretlerde bulunuyor; buralarda kalan öğrencilerin yetiştirilip devlete ve millete hayırlı evlatlar olması için çalıştıkları anlatılıyordu. Bu şekilde etkiledikleri zengin iş adamlarını katagorisine göre bir guruba dahil eden örgüt, her gurubun başına da yapı içindeki ağabeyleri sorumlu olarak tayin ediyordu. Her pazartesi Fetullah Gülen’in sohbetlerini izleyip kayda alan bölge imamları, Salı sabahları yaptıkları toplantı sonrası aynı günün akşamında mütevelli toplantılarında bu sohbetleri iş adamlarına ve esnafa aktarıyor, Gülen’in ne demek istediği de subliminal mesajlar ile gurubun özelliğine göre deşifre ediliyordu.

 

TOPLANAN HİMMETLER ÖRGÜTE AKTARILIYORDU

 

Çerkezköy’de yılda bir kez Abiler ve Ablalar önderliğinde yapılan himmet toplantılarında toplanan veya vaat edilen himmetler ve himmet çekleri imamlar ve yapının tutuklu zanlısı Bank Asya Müdürü Muharrem Yaylak kanalı ile aklanarak yapının hesaplarına aktarılıyor. Çerkezköy’deki yapı her yıl okullar açılmadan bir ay evvel aynı yöntemle burs toplantısı adı altında para toplayıp, bu paraları ağabeyler ve imamlar aracılığı ile İstanbul’a aktarıyordu. Eylül ve Mayıs aylarında senede iki defa gazete aboneliği toplantısı yapan, yılbaşlarında ise dergi toplantısı yapan örgüt, Kurban Bayramı öncesi ise kurban himmeti topluyordu. Mütevveli grubunun başındaki abiler ve ablalar da gazete ve dergi aboneliği için iş adamı ve esnafa baskı kuruyordu. İstenen sayıya ulaşılamaması halinde aradaki eksiği yapı üyeleri tamamladı.

 

DÜNYA TURLARI DÜZENLENMİŞ

 

FETÖ, Çerkezköy’deki yapılanmasına doktor ve mühendis ağabeylerle başlarken 2000’li yıllarda bölgeye imamlar tayin etmeye başladı. Örgüt’ün Çerkezköy’e atanan ilk imamı Yusuf Hoca lakaplı birisi olurken; sonrasında Vahdettin Demirtaş (2004-2007), Mahmut Şahan (2007-2011) imam olarak görev yaptı. Örgütün Çerkezköy’deki inşaat yapılanması ve ilk mülk edinme girişimleri de 2000’li yıllarda Bağlık Mahallesi’nde Yusuf Hoca döneminde başladı. Örgüt, bu dönemde Çerkezköy’de siyasetin yanı sıra emlakçılıkla da uğraşan R.B. ve H.B. isimli şahıslardan da yaklaşık 80 bin liraya satın aldığı arsa üzerine de Zuhur Öğrenci Yurdunu inşa etti. Yapının Çanakkale’den Çerkezköy’e görevlendirdiği Mahmut Şahan, ilçede her geçen gün esnaf ve işadamını ince ince işleyerek Çerkezköy’deki himmet akışını da hızlandırdı. Şahan’ın ardından Florya’dan Çerkezköy’e imam olarak atanan Efrahim Özcan 3 yıl görev yaptı. Özcan döneminde yapı Çerkezköy’de en parlak ve en baskıcı dönemini yaşadı. Özcan, FETÖ’ye bağlılığıyla tanınan ÇESİAD’ın kurulumunda baş aktör olarak rol oynadı. Özcan, derneğin genel sekreterliğine de beraberinde getirdiği Engin Parlak’ı görevlendirdi. 

 

SÖZDE GÜLEN’DEN HEDİYELER GÖNDERİLDİ

 

İddiaya göre örgüt mensupları, milletten topladıkları hatırı sayılır himmetler karşılığı sık sık Umre ziyareti ile ödüllendirildi. Çerkezköy’deki iş adamı ve esnafı düzenledikleri gezilerle Afrika ülkeleri başta olmak üzere Brezilya, Kazakistan, Suriye, Kuzey Irak ve Avusturalya’ya götüren imamlar, hatırlı himmetçileri örgüt lideri Gülen’i görmek üzere Çerkezköy’den ABD’ye götürdü. ABD’ye götürülmeyen işadamı ve esnafa ise sözde hoca efendileri tarafından gönderilen takke ve tespihler, zengin bayanlara da seccade, başörtüsü ve tablolar verildi. Böylece 5 -10 TL’lik eşyalara kutsiyet kazandırılarak himmetçilerin diğerlerinden farklı kılındığı izlenimi yaratılmaya çalışıldı. Dönemin Tekirdağ imamı Asım Hoca adlı kişi de zaman zaman Çerkezköy’e gelip Özcan ile görüşürdü.

 

ÖZCAN’IN YERİNE KARABAĞ ATANDI

 

Örgütün Çerkezköy’deki en yetkili ve en etkin ismi olarak boy gösteren Efraim Özcan, AK Parti’nin açılım sürecinden de faydalandı. Çerkezköy’deki bazı iş adamları ile oluşturduğu heyetle doğu ve güneydoğuya tur düzenleyerek oradaki örgütün ev, dernek ve iş adamları ziyaret edildi. O dönem Gaziantep’ten bölgeye yayın yapan ve 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası kapatılan Dünya Radyo stüdyoları da Çerkezköy kafilesine gezdirildi. Ne ÇESİAD’ta ne de örgütün başka bir şirketinde resmi olarak yer almayan Efrahim Özcan, hemen her resmi protokolde Vali ve Kaymakamlarla aynı seviyede boy gösterdi. 17-25 Aralık operasyonu sonrası Çerkezköy’den İstanbul Kartal’a görevlendirilen Efrahim Özcan’ın yerine yapının Beyoğlu’nda görevli imamı Ömer Karabağ atandı.

 

HAYALİ PARA HAREKETLERİ YAPILMIŞ

 

Yapının, Çerkezköy’de o dönem legal olarak yürüttüğü dershanecilik faaliyetlerinin muhasebe işlemlerini ise Ömer Omaç yapıyordu. Dershanedeki milyonluk hisseler hayali para hareketleriyle birçok kez el değiştirdi. Dershanenin kar payları şirket ortaklarının hesaplarına resmi olarak gönderilirken; gönderilen paralar daha sonra ilgili şahıslar tarafından çekilerek yapıya geri iade ediliyordu. Öyle ki 80 yaşındaki hayırsever Lütviye Güveniş’in yapının aktif elemanları Yaman ve Tezcan kardeşlerin telkinleri ile yurt yapımı için bağışladığı Butçular Sokak’taki arsa, bu şahsa sanki parayla satılmış gibi gösterildi. Yapının kararları, bazı iş adamı ve esnafa Ömer Omaç tarafından bizzat tebliğ ediliyordu. Sohbetlerde ve toplantılarda toplanan himmetler mütevelli heyeti başındaki Cumhur Aydoğdu, Mehmet Koçhisar ve Yakup Balta aracılığıyla örgüte aktarılırken; dönem dönem örgütün yurt dışındaki okullarına da para aktarımı yapılıyordu. Katar’da bulunan bir imama Çerkezköy’den aylık 4 bin dolar gönderildiği de iddialar arasında yerini aldı.

 

6 İSİM DAHA GÖZALTINA ALINDI

 

FETÖ’nün Çerkezköy’deki son imamı olan ve FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan yazar Mehmet Altan’ın Çerkezköy’e geldiğinde yanından ayrılmayan Ömer Karabağ ise 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden yaklaşık 40 gün sonra yurt dışına kaçtı. Örgüte ait dershanede müdürlük yapan Ahmet Avcı da Karabağ gibi yurt dışına kaçtı. İddiaya göre kanlı darbe girişimi başarılı olsaydı Ömer Karabağ Metin Kubilay’ın yerine Çerkezköy Kaymakamı olarak görevlendirilecekti. Yapının Çerkezköy’deki en etkili isimlerinden olan Efrahim Özcan’ın ise Vahap Akay’ın yerine Belediye Başkanı olarak görevlendirilmesi planlanıyordu. Bazı ablaların ifadeleri sonrası Çerkezköy’de düzenlenen son operasyonda ise aralarında 1 doktorun bulunduğu 6 isim daha gözaltına alınırken; şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda bilgisayar ve bazı belgelere el konuldu. FETÖ yapılanmasına yönelik Çerkezköy’deki adli ve idari çok yönlü soruşturma devam ediyor.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10