"Siyasi belirsizliğin gölgesini ülkenin üstünden kaldırmamız gerekiyor"

CHP Tekirdağ Milletvekili Öztrak, dolar kurundaki dizginlenemeyen yükselişin borç yükü altındaki vatandaşları ve şirketleri vuracağını kaydederek "Bugüne kadar örtülü olarak yaşadığı

Tekirdağ 20.11.2016 18:03:00 0

BAŞBAKANIN KÜÇÜMSEDİĞİ FATURA: 59 MİLYAR TL

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, döviz kurundaki artışı değerlendirdiği yazılı açıklamasında “Hükümetin 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programında yer alan tahminlere göre gelecek yıl 3,18 TL olması gereken dolar kuru bugün itibariyle 3,30 TL’nin üzerine yerleşti. Dolar kurundaki artış başta beyaz eşya, ev elektroniği, otomotiv gibi ithalatın yoğun olduğu veya ithal girdi kullanan pek çok sektörde fiyat artışlarını tetikleyecektir. Artan enflasyon, hâlihazırda borç yükü altında ezilen vatandaşlarımızın sıkıntısını daha da ağırlaştıracaktır. Bir taraftan da çok ciddi döviz borcu bulunan özel sektörü devasa bir kur farkı zararıyla baş başa bırakacaktır. Başbakan’ın “Dolardan bize ne! Dolsa ne olur, dolmasa ne olur” dediği Ekim ortasından bu yana TL dolar karşısında 28 kuruş değer kaybetti. 210 milyar dolardan fazla net döviz borcu olan Türk şirketleri döviz kurundaki bu artış nedeniyle 59 milyar TL kur farkı zararı yazdı. Bugüne kadar örtülü olarak yaşadığımız adı konulmayan kriz, açık seçik bir “borç krizine” dönüşme yoluna girdi” dedi.

 

İKTİDAR DURUMUN CİDDİYETİNİN FARKINDA DEĞİL

 

Öztrak “ Kurdaki artışa başta kayıtsız kalan iktidar, doların rekor üstüne rekor kırmasıyla Ekonomi Koordinasyon Kurulunu toplamıştır. Ancak toplantıda da sorunun doğru teşhis edilemediği görülmüştür. Başbakan Türkiye’nin benzer ekonomilerden neden olumsuz yönde ayrıştığına yanıt verememiştir. Bunun yerine Dolardaki artışı ABD seçimlerine ve küresel gelişmelere bağlama kolaycılığını seçmiştir. Yine Sarayın gölgesi Merkez Bankası üzerindeyken, Başbakan topu Merkez Bankası’na atarak sorumluluktan kaçmaya çalışmıştır.İktidardaki bu ciddiyetsizlik, ekonomimiz için en büyük tehdit haline gelmiştir. Moody’s not indiriminin olduğu 23 Eylül’den bu yana, Türk Lirası benzer ülke para birimleri içinde dolara karşı yüzde 15 ile en fazla değer yitiren para birimidir. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun toplanması doların ateşini düşürmeye yetmemiş, Kurul’un toplandığı 18 Kasım 2016’da da TL, benzer ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi olmuştur” açıklamasında bulundu.

 

ÇIKIŞ YOLU MİLLİ MUTABAKAT VE YENİ PROGRAM

 

Ülkenin kritik bir dönemde olduğunu, ekonomik, jeostratejik, siyasi risk ve belirsizlikler had safhaya ulaştığını kaydeden Öztrak “Tüm bu belirsizlik ve riskler ülkenin kırılgan fay hatlarında gerilimleri artırmaktadır. Hükümet, yorulduğunu, artık ülkeyi yönetme kabiliyetini kaybettiğini kabul etmek yerine bu topraklarda 1878’den beri var olan Parlamenter Sisteme kabahat bulmaya başlamıştır.

 

Bu gidişe dur demek, ekonomimizi gittiği bu tehlikeli yoldan çevirmek için öncelikle siyasetin ekonominin günlük işleyişine müdahalesini ve siyasi belirsizliğin gölgesini ülkenin üstünden kaldırmamız gerekmektedir.  Bu çerçevede, belirsizliği artıran Başkanlık sistemi tartışmalarını ve referandumu ülkenin gündeminden derhal çıkarmalıyız. Milli bir mutabakat sağlayarak millete ve ekonomiye ufuk verecek yeni bir ekonomi programını hazırlamalıyız. Ekonominin kanayan yaraları daha da ağırlaşmadan, ülkenin ve milletin sorunlarını her türlü siyasi çıkar ve beklentinin önüne koyacak, ülkemizdeki ortak aklı kullanacak mekanizmaları bir an önce oluşturmamız gerekmektedir. Bu siyasi ciddiyet ve anlayış gösterilmelidir. Aksi halde korkarım ki ödenecek fatura daha da büyüyecek, milletimizin aşı, işi, daha da küçülecektir” dedi.

 

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10