Dolar 2.El araç piyasasını da etkiledi

Çerkezköylü Oto galericileri son günlerde doların yükseliş göstermesiyle birlikte 2. el otomobil satışlarının durduğunu belirttiler.

Çerkezköy 22.11.2016 21:23:00 0
Dolar 2.El araç piyasasını da etkiledi

DOLARIN YÜKSELİŞİ İŞLERİMİZİ DURDURDU

 

Akdeniz Oto Emlak Sahibi Mehmet Akdeniz,son haftalarda döviz fiyatlarının beklenmedik şekilde yükselişte olmasının 2.el oto satışlarını durdurduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıl vergiler ve sair giderler artmadan vatandaşlar sıfır araç yerine ikinci el otomobile karşı ilgi duyuyordu. Ancak bu yıl tam tersi oldu. Nedeni ise son haftalarda doların ve diğer döviz fiyatlarında beklemediğimiz şekilde artış otomobil fiyatları da etkilendi. Dolayısıyla satışlar durdu. Şu anda araç soran yok.2. el otomobil galericileri olarak bizler de ne yapacağımızı şaşırdık. Bekleyip göreceğiz.Temennimiz buna kısa sürede bir çare bulunmasıdır” diye konuştu.

 

YENİ YASA DÜZENLEMESİYLE DAHA DA CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLENECEĞİZ

 

Bazcars Oto Alım-Satım Gayrimenkul İşyeri sahiplerinden Metin Zümbül’de 2. el otomobil satışlarının 15 Temmuz’dan sonra etkilenmeye başladığını ve daha sonra dövizin iyice yükselmesiyle İkinci el otomobil galericileri olarak etkilenen sektör olduklarını belirterek, “ Sektörümüzü en çok etkileyen iki unsur var. Bunlardan 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından doların ani bir şekilde yükselme göstermesidir. Normalde sektörün beklentisi ÖTV indirimiydi. Ama olmadı. Yeni onaylanan yasa tasarısı ile vergilendirmelerin yeniden düzenlenmesi araç alacak vatandaşlarımızı ciddi şekilde etkilemeye başladı. Bu daha da etkileyeceği görülüyor” dedi.

 

2. EL OTOMOBİL SEKTÖRÜ ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ DİNAMİKLERİNDEN

 

Zümbül “ Sektörümüz ülkemizin önemli dinamiklerinden biridir. Döviz fiyatlarının artışı devam ettikçe Sektörümüzdeki düşüşler birçok kişiyi etkileyecektir. Bizler sektörün içinde olan işletmeciler  gerekli düzenlemenin yapılmasını umut ediyoruz. Şu anda sıfır otomobil satan bayilerle yapılan toplantılarda  hem kur farkından hem de ÖTV zamlarından dolayı farklı neticeler alındığı duyumlarını alıyoruz. Sıfır araçların fiyatlarının artması doğal olarak ikinci el piyasasına da yansımaktadır. Önümüzdeki günlerde fiyatların  daha da artmasıyla birlikte ve sigorta, kasko ,servis gibi masrafların yükselmesi ile birlikte araç maliyetlerini yukarı daha da çekecektir” dedi.

 

DÖVİZ ARTIŞI BİZİ ETKİLEDİ

 

Kanburoğlu  Otomotiv Sigorta  sahibi Ahmet Kanburoğlu döviz fiyatlarının artış göstermesinin devam etmesinin ikinci el otomobil satışlarını etkilediğini ileri sürerek, “Sektörümüzde özellikle son haftalarda döviz ve altın fiyatlarının devamlı artış göstermesiyle birlikte 2. el otomobil galericileri olarak bizleri tahmin etmediğimiz şekilde etkiledi. Son günlerde otomobil soran ve alan yok. Önceki yıllarda vatandaşlar ikinci el otomobillerle karşı büyük ilgi gösteriyordu. Ancak dediğim gibi döviz artışlarından şu anda sektörümüz çok etkilenmiş durumda. Önümüzdeki günler ne olur bilmiyoruz.Yeni yılda vergilerde yükselecek alım  satımlara da zam gelecek nasıl olacak hiç bilmiyoruz.Sıfır araçlarında zamlanması vergilerinin artmasıyla da daha da etkileneceğiz.En azından 2. el otomobil satışlarında  kayda değer bir ÖTV indirimi uygulanmasının daha doğru olacağı kanaatindeyiz.Ülke genelinde sektörümüz geniş bir yelpazede yer alıyor.Bu sektörün etkilenmesi demek vergi  gelirlerinin düşmesi demek olur” diye konuştu.

 

2. EL OTOMOTİV SEKTÖRÜ ZORDA

 

Bahadır Otomotiv sahiplerinden Bahadır Keskin ve Murat Ateş ise “Döviz artışlarıyla birlikte araç soran çoğaldı ancak alan yok. Kısacası soran çok alan yok. Sabahtan akşama kadar işyerinde boş boş oturuyoruz. Önceki yıllarda ve geçtiğimiz yıllarda yılbaşına bir iki ay kala 2. el otomobil satışları tavan yapıyordu. Öyle ki aynı aracı almak için ayni anda birkaç kişi talip oluyordu. Her yıl en iyi iş yaptığımız aylar bu aylar oluyordu. Sıfır araçların fiyatlarında yükselme olması, diğer zamlarla birlikte sektörü etkiledi ve zor durumda kaldık” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10