'Evrensel bir sanatın kanıtı'

Dünya Ebru Günü'nün 5'incisi, Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag'da düzenlenen törenle başladı. 21-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve 38 ülkeden Ebru sanatçısının eser deste?

22.11.2016 21:25:00 0

34 ÜLKE SANATÇISI KATILDI

 

Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag’da 21-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Dünya Ebru Gününe Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Yunanistan Büyükelçisi, Filistin Büyükelçisi, Cezayir Büyükelçisi, Lübnan Büyükelçisi, Azerbaycan Büyükelçisi, Kuveyt Müsteşarı, Ebru Sanatçısı Atilla Can, Çek sanatçılar Xenia Sulimenko, Şarka Duran ve 34 ülke sanatçısının katılımıyla başladı.

 

KATKILARDAN DOLAYI TEŞEKKÜR ETTİ

 

Düzenlenen etkinliğe 38 Ülkeden sanatçının eser desteği olurken, Avrupa’nın ve dünyanın birçok ülkesinden yoğun katılımın olduğu Dünya Ebru Günü açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Ahmet Necati Bigalı, “Ebru sanatı çok kıymetli bir sanattır. Kökeninin çok eskilere dayandığını biliyor ve Dünya Ebru Gününe ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Ebru sanatçısı Atilla Can'a, böyle güzel bir etkinliği Prag'da yaptığı ve Unesco'da Ebru sanatına yaptığı katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

İSTANBUL’DA TARİHİ BİR GÜN YAŞANDI

 

Ebru Sanatçısı Atilla Can ise yaptığı konuşmada, “1564 gün önce İstanbul’da tarihi bir gün yaşandı. O tarihi günün adı Dünya Ebru Günüydü. 1564 gün sonra bugün Prag'da Dünya Ebru Gününün 5’incisini kutluyoruz. Binlerce kilometre öteden Prag'a gelerek, etkinliğimize katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Dünya Ebru Günü, ebru sanatının dünyaya tanıtılmasını ve yayılmasını amaçlayan, UNESCO projesinin devamı bir farkındalık projesidir. Dünya Ebru Günü, farklı kültürlerden, farklı düşüncelerden insanların sanat ve birliktelik için yan yana geldiği bir projedir” diye konuştu.

 

İLK KEZ TÜRKİYE DIŞINDA YAPILIYOR

 

Dünya Ebru Gününün ebru sanatının evrensel bir sanat olduğunun kanıtı olduğunu sözlerine ekleyen Can, “Bugün burada, 34 ülkeden gelen çok kıymetli sanatçıyla, sanatseverle Dünya Ebru Günü için toplanmış, Xenia ve Şarka hanımların konuğuyuz. İlk kez Dünya Ebru Gününü Türkiye dışında yapıyoruz. Avrupa’nın kalbi olan Prag'ı, 34 ülke sanatçısıyla ve ebru sanatıyla fethetmeye geldik. Bu güzel günü bize hazırlayan başta Prag Büyükelçimiz Ahmet Necati Bigalı beyefendi'ye ve aylarca gece gündüz dinlenmeden, büyük özveriyle çalışan, bu organizasyonun mimarı iki güzel kalbe, Xenia ve Şarka hanımlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

38 ÜLKE SANATÇILARININ ESERLERİ YAN YANA GETİRİLDİ

 

Organizasyona ev sahipliği yapan Çek sanatçılar Xenia Sulimenko ve Şarka Duran, Dünya Ebru Gününü Prag'da yaptıkları için çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Birçok aktivitenin gerçekleşeceği bu 7 günlük zaman diliminde; Lucerna Galeride Uluslararası Ebru Sergisi, dünyanın birçok yerinden gelen ebru sanatçılarının workshop sunumları, yuvarlak masa toplantıları, 14 yaş altı çocuk ebru sergisi, özel çocuklarla ilgili ebru çalışmaları gibi sanatsal etkinliklerimiz olacak. Ayrıca Dünya Ebru Günü için hazırlanmış olan 38 ülke sanatçısının Ebrularıyla yan yana getirilmiş olan Ebru PATCWORK PROJECKT sergisi olacak” açıklamasında bulundular.

 

DÜNYANIN HER YERİNE POSTALAYACAĞIZ

 

Ünlü sanatçılar açıklamalarının sonunda ise, “38 ülkeden gelen kumaşlar yan yana getirildi. Dünya ve kalp deseni oluşturuldu. Bu kalbin içine dileklerimizi yazıp içine atacağız ve dileklerimizin gerçek olmasını bekleyeceğiz. Diğer bir güzel konu katılımcı sanatçı ebruları kartpostal oldu. Bu ebrulu kartları Prag'dan dünyanın her tarafına postalayacağız. Prag'dan göndereceğimiz kart postallarla 60 Ülkede yaşayan etkinliğe gelemeyen ebru sanatçısının da Dünya Ebru Gününü kutlayacağız” ifadelerine yer verdiler.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10