Bir parça vicdan taşımıyor!

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM Genel Kurul'da AKP'nin çocuk cinsel istismarı ile vermiş olduğu önergeye sert tepki göstererek, "Bu değişiklik teklifinin bir hukuk garabeti olmas?

Tekirdağ 23.11.2016 19:38:00 0
Bir parça vicdan taşımıyor!

DİRENÇ TARİHİMİZE ALTIN HARFLERLE GEÇECEKTİR

 

TBMM Genel Kurul’da AKP’nin tecavüzü meşrulaştıran önergesine sert tepki gösteren CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Öncelikle kadınlara ve Sivil Toplum Örgütlerine teşekkür ediyorum. Bugün, bütün Türkiye kadınların çocuklar söz konusu olduğunda, çocuk istismarı söz konusu olduğunda nasıl bir mücadele azmine sahip olduğunu gördü. Ben bir kadın milletvekili olarak öncelikle tüm kadınlara, bu konuda duyarlılık gösteren tüm sivil toplum örgütlerine, kadınıyla erkeğiyle bu düzenlemeye karşı çıkan bütün yurttaşlarımıza yürekten teşekkürü bir borç biliyorum. Emin olun, bugün gösterilen tavır ve direnç tarihimize altın harflerle geçecektir” diye konuştu.

 

MECLİSİN TARİHİNE GEÇECEKTİR

 

Yüceer, konuşmasının devamında, “15 yaşındaki bir kızın rızaen ilişkiye girebileceği kanunlarda zaten yazılı. Bu düzenlemenin 15 yaş altı çocukların istismarıyla ilgili yani hiçbir koşulda rızanın olmayacağı, rızanın yok sayıldığı ve her türlü cebrin, tehdidin varsayıldığı yaş grubu için getirildi. Değişiklik teklifinin başına ‘cebir, tehdit, hile’ koyunca durum değişmiyor. 11-12 yaşındaki bir çocuğun rızası olamaz. Bu değişikliğin, her şeyden önce bir hukuk garabetidir. Bu değişiklik teklifinin bir hukuk garabeti olmasını geçtim ama emin olun, bir parça bile vicdan taşımıyor. Çocuk evliliklerini meşru kılan, kız çocuklarının haklarını yok sayan, istismarın cezasız bırakılmasını isteyen çarpık, çürümüş bir zihniyetin yansıması, bu bir utanç vesikası, Meclisin tarihine geçecektir muhakkak. Hiç kimsenin kalkıp, yok ‘3 bin kişi mağdur’ yok ‘4 bin kişi kanunu bilmiyor’ deme hakkı yoktur” dedi.

 

VİCDANINDAN ŞÜPHELENİRİM

 

Konuşulanın cinsel istismar olduğunu ifade eden Candan Yüceer, “Burada konuşulan tecavüzdür. Burada konuştuğumuz şey, 11-12 yaşındaki kız çocuklarımız, sokakta oynaması gereken, okula gitmesi gereken, hayaller kurması gereken çocuklarımız ve sizler, kendini aklı başında sayan koca koca adamlar, bu yaştaki çocukların evlenmeye rıza gösterebileceğini düşünüyorsunuz, öyle mi? Bunu düşünenin aklından, vicdanından ve izanından şüphelenirim. Bundan şüphe etmeyenin de ya aklından zoru vardır ya da kötü niyetlidir” açıklamasında bulundu.

 

YARATMAYA ÇALIŞILAN HÜSEYİN ÜZMEZ TÜRKİYE’SİDİR

 

Türkiye'nin dört bir yanında çocuk gelinlerin olduğunu sözlerine ekleyen Milletvekili Yüceer, AKP’li vekillere seslenerek, “Eğer vicdanınızla bakmayı becerebilirseniz, gerçekten nasıl acılar yarattığını da görebilirsiniz. İşte, siz bu değişiklikle böyle evlendirmeler, zorla verilmiş, satılmış çocuklar, binlerce, on binlerce çocuk gelinler yaratıyorsunuz. Sokakta evcilik oynaması gereken çocukları nasıl bir yaşamın içine attığınızı, istismarcılarını affederek nelere yol açtığını görmüyorsunuz ya da görüyorsunuz ama bunu zerre umursamıyorsunuz, derdiniz çünkü çocukları korumak değil. Çağdaş ve evrensel bir hukuk kuralı arayışınız yok. Sizin peşinizde olduğunuz Ensar Vakfının hukukudur, yaratmaya çalıştığınız Türkiye Hüseyin Üzmez Türkiye'sidir” ifadelerini kullandı.

 

KANUNU BİLMİYORLARMIŞ ONDAN BÖYLEYMİŞ

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı da eleştiren Yüceer, “Düğün yapılmış, dernek yapılmış, gelmişler hediyelerini takmışlar, resmen evlenmişler, Medeni Kanun anlamında değil yani, halk arasında kabul şeklinde söyleyeyim. Bunun düğününe savcı gelmiş. O düğüne giden savcıya dava açacağın yerde, ‘Niye gidiyorsun?’ diyeceğine bu maalesef önergenin gerekçesi oluyor ve ne hazin ki, Adalet Bakanı ‘resmen’ kavramının ne anlama geldiğini bile bilmiyor. Adalet Bakanı böyle olunca tabii, hukukun da adalet beklentisi de bizler için hayal oluyor. Sayın Başbakan da diyor ki: ‘Kanunu bilmiyorlarmış, ondan böyle olmuş’ Anlaşılan, Sayın Başbakan da bırakın kanunu, hukuku da bilmiyor, bilse, kanunu bilmemenin mazeret olmayacağını da bilir herhalde’ dedi.

 

HANGİ SONUÇLAR DOĞURACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

 

Yüceer konuşmasına şu şekilde devam etti; “Yalnızca geçtiğimiz yıl adliyeye taşınan çocuğa yönelik cinsel istismar vaka sayısı 16.957, cinsel istismarın yalnızca yüzde 10'unun açığa çıktığı, bunun da yüzde 1'i cezalandırıldı. 2010 yılından bu yana 100 binden fazla çocuk istismarı adliyeye intikal ederken, geçtiğimiz yıl 15-17 yaş arasında 17.789 çocuk daha kendisi çocukken doğum yaptı. Şimdi, bunları görmezden gelerek, çocuk hakları konusunda çocuklarımızın sorunlarını görmezden gelerek yaptığınız bu düzenlemenin hangi sonuçlar doğuracağını düşünmüyor musunuz?”

 

ÇOCUK TECAVÜZÜ MEŞRULAŞTIRILDI

 

Bence düşünüyorsunuz ama umursamıyorsunuz diyerek Ak Partili Milletvekillerine seslenen Candan Yüceer, “Yani, cinsel istismarcıları, tecavüzcüleri cezasız bırakırken, gerçekten hani, nasıl içinize siniyor, yüreğiniz hiç acımıyor mu, bu kadar mı taş kesti? Ha, sahi, Sayın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının neden sesi çıkmıyor? "Sesi çıkmıyorsa rıza vardır." diyebilir miyiz? Ben buradan soruyorum, herhâlde sesi çıkmadığına göre rızası vardır. Aslında AKP'nin tecavüzcüleri, çocuk istismarı fiilini cezalandıracağı yerde âdeta çocuğu cezalandırırcasına onu tecavüzcüsüyle evlendirmesini hiç şaşırtıcı bulmuyorum çünkü defalarca ortaya koyduğunuz bir tutum. Karaman'da da buna şahit olduk, sırf kendi zihnî ikliminize yakın diye çocuk istismarının üzerini örtmeye çalıştınız. Geleneğinizde var diye çocuk evliliklerini savundunuz. "Tecavüze uğrayan doğursun, bebeklerine biz bakarız." diyen gene bu ülkenin, bu Hükümetin Bakanıydı. "Anası tecavüze uğruyorsa çocuğun günahı ne? Anası ölsün." diyen gene sizlerdiniz. Takke düştü, kel göründü; gerçekler ortada. Bu değişiklik bugün doğmuş, doğmamış tüm çocuklarımızın haklarını yok sayan, tecavüzü ve istismarı meşrulaştıran, yasal zemin hazırlayan bir düzenlemedir. Hiç öyle "Kısmi aftır.", "Yok, mağduriyettir." falan filan demeyin. Hiç kusura bakmayın, bu tasarıyla "El kadar kız çocuklarını tecavüzcüsüyle evlenmeye mahkûm ediyoruz." deyin. "Bu suçu işleyen faili, suça azmettiren aileyi, yardım edenleri cezadan kurtarıyoruz." deyin; ne derseniz deyin ama "mağduriyet" demeyin bence. Çünkü "mağduriyet" kavramı Ensar yurdunda kalırken tecavüze uğrayan çocuklar içindir. "Mağduriyet" kavramı her gün şiddetin, ölümün pençesinde olan kadınlar içindir. "Mağduriyet" kavramı hakları yok sayılan, görmezden gelinen çocuk gelinler içindir. İstismarcılara, tecavüzcülere "mağdur" diyerek bu kavramı da bence kirletmeyin” diyerek önergeyle çocuk cinsel istismarına yardım edenlerin, azmettirenlerin affedildiğini çocuk tecavüzünün meşrulaştırıldığını ifade etti.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10