MHP'li Aksan Kadın Hakları Gününü kutladı

5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıldönümünde açıklama yapan MHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Hümeyra Aksan, "Toplumlar kadınlarınÄ?

Çerkezköy 5.12.2016 21:42:00 0
MHP

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLDİ

 

MHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Hümeyra Aksan, ilçe Binasında düzenlediği basın açıklamasında İlçe Kadın Kolları yönetimi de hazır bulundu. Dün saat 14.30’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Hümeyra Aksan, “Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında, 1926 - 1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk Devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti'nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa ve İtalya’da kadınlara 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır” diye konuştu.

 

BİR DİZİ DEĞİŞİKLİK YAPILDI

 

Aksan konuşmasının devamında ise, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, 1930'da belediye seçimlerinde seçme, 1933'te çıkarılan Köy Kanunu'yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934'te Anayasa'da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. Eski Türk Devletlerinde kadınlar aile hayatında, mirasta, devlet yönetiminde hak sahibiydiler. Osmanlı Devleti’nde ise İslamiyet'in de etkisiyle kadınlar birçok sosyal, kültürel ve siyasi gelişimde daha geri plandaydı. Örneğin; nüfus sayımında toplama dahil edilmiyorlardı,  evlenme, boşanma ve miras işlerinde ikinci plandaydılar ve devlet memuru olamıyorlardı” ifadelerini kullandı.

 

DÜZENLEMELER YAPILMIŞTIR

 

Çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen başta Mustafa Kemal Atatürk, dönemin hükümetleri ve TBMM, kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yapmışlardır diyerek konuşmasını sürdüren Kadın Kolları Başkanı Aksan, “Toplumlar kadınlarının toplum gelişiminde, sosyal yaşamda, ticarette ve siyasette söz sahibi olduğu kadar moderndirler. Milliyetçi hareket partisi Türk Milleti'nin tarihin her döneminde kadına verdiği önem ve ona atfettiği statüye uygun olarak, kadınlarımızın başta eğitim seviyelerinin yükseltilmesi olmak üzere her bakımdan gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunmak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatan ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ile demokratik ve laik yapısını, her türlü yıkıcı ve bölücü akıma karşı korumaya ve güçlendirmeye çalışmak, Partinin tüzük ve programında yer alan amaç ve ilkeler ile görüş ve politikaların Türk Kadını tarafından öğrenilmesi ve benimsenmesine yönelik faaliyetlerde bulunmak, başta kadınlara yönelik olanlar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ifadesini bulan temel hak ve hürriyetlerin korunması ve geliştirilmesi için gereken çalışmalarda bulunmak, Türk kadınının siyasete daha aktif katılımını ve Ülke nüfusundaki oranına uygun olarak parlamentoda temsilini sağlamak” dedi.

 

SEVGİ VE SAYGILARINI SUNDU

 

Hümeyra Aksan konuşmasını sonunda ise, “ruh ve beden sağlığı yerinde nesiller yetiştirilmesinin ancak sağlıklı bir aile yapısı içerisinde mümkün olduğu gerçeğinden hareketle, yüzyıllardır övünç kaynağımız olan Türk Aile Yapısı'nın bozulup yozlaşmasını önleyecek çalışmalar yapmak, sosyal güvenlik kapsamında olmayan ve muhtaç durumda bulunan kadınlarımıza güvenli barınma imkânları sağlamak ve hayatlarını idame ettirebilecekleri devamlı bir iş ve gelire kavuşmalarını temin etmek, çalışan kadınların, iş hayatında başarılı ve ev hayatında mutlu olmalarına engel teşkil edilebilecek ortak meselelerinin çözümüne yönelik çalışmalar yapmak için ve bunların yanı sıra, Türk Kadınının; Türk Milleti'ne mensubiyetten gurur duyan ve O'na derin bir sevgi ve saygı ile bağlı bulunan, Demokrasiyi bütün kurum ve kuralları ile yerleştirmeyi hedef edinen, Hukukun ve millet iradesinin üstünlüğüne inanan, Adalet ve hakkaniyete dayanan bir sosyal düzen öngören, Herkesin kanun önünde eşitliğini savunan, Din ve vicdan hürriyetinin kutsallığına inanan, Gelenek ve göreneklerine bağlı ve bu değerleri geliştirmeyi görev bilen, bir anlayışa sahip olarak, toplumda hak ettiği statüye uygun bir konuma yükselmesine katkı sağlamak amacıyla çalışmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları; bu amaçlara ulaşmak için Parti Tüzük ve programında yer alan ilkeler ile Milliyetçi-Ülkücü tanımında ifadesini bulan, tutum ve davranışlarda bulunmak hedefine yürümek azim ve kararındadır. Hayme ananın, Nene hatunların, Kara Fatmaların Ve Türk tarihine adını yazdırmış nice kadın kahramanlarımızın torunları olmaktan gurur duyuyor, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü vesilesiyle tüm kadınlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10